Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea reciful de corali

Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea reciful de corali

Sorina Corneanu

Te-ai gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea reciful de corali? Acesta nu numai că s-a pierdut deja în proporție de 50%, dar există pericolul să dispară în totalitate! Imaginează-ți ce s-ar întâmpla dacă reciful de corali ar dispărea în întregime - o mulțime de dezastre ar fi inevitabile!

Despre reciful de corali

Reciful de corali acoperă mai puțin de 1% din suprafața oceanelor, însă acesta oferă un ecosistem esențial pentru un sfert din viața marină. 

În recifurile de corali se găsește un ingredient important în realizarea anumitor medicamente care luptă împotriva cancerului. Mai mult decât atât, există estimări potrivit cărora șansele de a beneficia de medicamente care provin din lumea subacvatică, din reciful de corali, sunt de 300-400 ori mai mari decât șansele de a le obține din compuși de pe uscat. 

recif de corali

Ce se întâmplă dacă dispare reciful de corali

Peste 500 de milioane de persoane depind de reciful de corali pentru hrană și munca de zi cu zi. Practic, aproape o cincime din proteinele lumii provin din fructele de mare, iar industria pescuitului american susține 1,5 milioane de locuri de muncă.

În absența recifului de corali, miliarde de specii de viață marină ar dispărea, milioane de oameni și-ar pierde cea mai importantă sursă de hrană, dacă nu chiar unica, iar economia ar avea de suferit.

În plus, reciful de corali atrage anual turiști dispuși să plătească miliarde de dolari pentru a face scufundări și a se bucura de peisajele subacvatice.

Dacă reciful de corali ar dispărea, economiștii estimează că turismul va suferi scăderi cu peste 9%, echivalentul a aproximativ 36 de miliarde de dolari. Însă reciful de corali nu reprezintă doar o atracție turistică, o sursă sustenabilă de hrană și o oportunitate de muncă, ci și o barieră naturală ce anulează forța valurilor cu până la 97%, protejând mai mult de 200 de milioane de oameni.

Descoperă frumusețea lumii subacvatice!

Grija oamenilor pentru reciful de corali ar trebui să crească, mai ales pentru că poluarea afectează acest mediu, creșterea temperaturilor oceanice este alarmantă, iar toate acestea ar putea distruge întreg ecosistemul în doar câteva luni!

Lumea a pierdut deja jumătate din recifele de corali în ultimii 30 de ani. În prezent, principala grijă a oamenilor de știință este să se asigure că măcar o parte din reciful de corali rămas în viață va supraviețui încă trei decenii de acum. Sănătatea planetei depinde de acest lucru!

„Nu este ceva ce se va întâmplă peste 100 de ani, este o urgență, pierdem reciful de corali acum”, a declarat biologul marin Julia Baum de la Universitatea din Victoria, Canada. „Îl pierdem foarte repede, mult mai repede decât ne-am fi putut imagina vreodată. Chiar dacă ar putea fi oprită încălzirea globală acum, oamenii de știință preconizează că peste 90% din corali vor muri oricum până în 2050. Fără intervenție și implicare masivă, drastică, există riscul ca întreg reciful de corali să dispară”, a completat aceasta.

„A permite pierderea recifului de corali înseamnă a submina fundamental starea de sănătate a rasei umane”, a declarat Ruth Gates, directorul Institutului de Biologie Marină din Hawaii.

Recifele de corali produc o mare parte din oxigenul pe care îl respirăm. Deseori descrise ca păduri tropicale subacvatice, acestea populează o mică parte a oceanului, dar oferă habitate pentru nu mai puțin de una din patru specii marine.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Este obligatorie spovedania înainte de nuntă? Ce spune Biserica
Este obligatorie spovedania înainte de nuntă? Ce spune Biserica
Ce tragedie ti se va intampla in viata?
Incepe quiz
Ce tragedie ti se va intampla in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.