Cine sunt oamenii care ţin postul degeaba, conform părintelui Cleopa: „Și diavolii postesc, dar tot diavoli rămân”

Cine sunt oamenii care ţin postul degeaba, conform părintelui Cleopa: „Și diavolii postesc, dar tot diavoli rămân”

Ramona Jurubita

Părintele Cleopa Ilie va rămâne pentru totdeauna în istoria ortodoxismului românesc datorită învățăturilor pe care le-a oferit credincioșilor. Pe lângă informațiile lăsate în cele 19 volume intitulate „Ne vorbește Părintele Celopa”, el a transmis și numeroase învățături pe cale orală. Multe dintre predicile sale pot fi găsite prin intermediul unei simple căutări pe Google sau pe Youtube, iar oamenii care nu au avut ocazia să îl asculte când era încă în viață se pot bucura acum de înregistrările video rămase cu el.

Duhovnicul de la Mănăstirea Sihăstria din Neamț a abordat un subiect important cu 40 de zile înainte de Paștele din 1984. Le-a vorbit creștinilor ortodocși despre importanța postului și despre ce ar trebui să facă pentru a respecta cu sfințenie regulile și rânduielile bisericești. Starețul a povestit, mai întâi, despre legătura dintre post și poruncile lui Dumnezeu. Vei afla și tu din rândurile de mai jos ce au în comun Postul Mare și una dintre cele mai cunoscute povești biblice: Adam și mărul interzsis.

Părintele Cleopa Ilie care a fost stareț la Mănăstirea Sihăstria din Neamț.

Sursa foto: Facebook

„De aceea nu figurează în cele zece porunci, că s-a dat mai înainte de cele zece porunci cu 4108 ani, cât a fost de la zidirea lumii până când s-a suit Moise pe Muntele Sinai să primească tablele Legii. Căci a zis Dumnezeu lui Adam în Rai: Din toți pomii Raiului să mâncați, iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mâncați, căci dacă veți mânca, cu moartea veți muri.”, a spus părintele la începutul Postului Mare de acum 38 de ani, conform ortodoxia.me.

Înalta față bisericească a explicat, folosindu-se de cuvântul Sfântului Vasile, care este importanța și rolul postului după greșeala săvârșită de Adam.

„Zice dumnezeiescul Vasile: Fiindcă n-am postit, am ieșit din Rai și am fost izgoniţi de acolo. «Să postim ca să intrăm iar în Rai».”, a mai zis acesta.

După spusele părintelui Cleopa Ilie, postul poate fi clasificat astfel: post duhovnicesc și post trupesc. Iată explicațiile sale cu privire la acești doi termeni:

„Post trupesc, când cineva postește să nu mănânce mult, să nu bea mult și se înfrânează de anumite mâncăruri: de carne, de brânză, de ouă, de lapte, de untdelemn și de altele. Și când cineva se înfrânează cu curăţie trupească. Cei căsătoriti trebuie să ducă viaţa curată și cinstită. Nu ajută la nimic postul trupesc fără cel duhovnicesc. Și diavolii postesc și niciodată nu mănâncă, nici nu beau, dar tot diavoli sunt. Nici nu se însoară, nici nu se mărită, dar tot diavoli sunt, pentru că au inima înaltă, plină de mândrie înaintea lui Dumnezeu. Și Solomon zice: «Necurat este înaintea Domnului tot cel înalt cu inima și viclean, așa cum sunt diavolii».”, a explicat părintele Cleopa.

Înțelegem din cuvintele duhovnicului faptul că postul însemnă mai mult decât o simplă abținere de la a mânca sau a bea alimentele care ne sunt „interzise”. Această perioadă trebuie să se axeze, în principal, pe curățirea sufletului, pe armonie și pe dorința de a ne păstra integritatea nealterată.

„Postul duhovnicesc este acesta: să postim și cu limba, să postim și cu ochii. Limba să nu vorbească minciuni, nedreptăţi și cuvinte putrede și stricăcioase; ochii să nu privească cele spre sminteală; urechea să se înfrâneze de a auzi cântece lumești și de alte feluri; mâna să postească, să nu iscălească zapise nedrepte sau pâră, sau să fure ceva, sau să bată pe cineva, sau să facă altă nedreptate cu mâna. Piciorul și el trebuie să postească. Să nu mergem acolo unde sunt păcate, să nu ne ducă la răutăti și la fărădelegi.”, a adăugat starețul de la Mănăstirea Sihăstria.

Ca să îi încurajeze pe creștini să postească și să respecte rânduielile bisericești, părintele Cleopa le-a spus acestora că și sfinții posteau și a susținut ideea cu exemple clare.

„La Ierusalim, Mântuitorul a postit 40 de zile (...). Cei mai mari sfinţi ai lui Dumnezeu au postit foarte mult. Moise a postit 40 de zile și 40 de nopţi când a primit Tablele Legii; Ilie iarăși a postit și a legat cerul 3 ani și șase luni; Daniel a postit în groapa leilor și dinţii lor nu s-au atins de dânsul. Proorocul David auziţi ce zice.”, a exlplicat duhovnicul.

Tu știai toate aceste detalii extrem de importante? Poate s-a întâmplat să faci anumite greșeli, crezând că ții postul așa cum trebuie. De acum nu vei mai greși pentru că ai aflat informații prețioase lăsate moștenire de Părintele Cleopa Ilie.

Dacă vrei să știi mai multe despre starețul de la Mănăstirea Sihăstria din Neamț și despre toate predicile sale (n. 10 aprilie 1912 și d. 2 decembrie 1998), poți căuta volumele „Ne vorbește Părintele Celopa” și te poți documenta din ele.

Citește și: Rugăciuni în Postul Paștelui pe care orice credincios trebuie să le spună, pentru a primi binecuvântarea divină

Surse articol: OrtodoxiaOrtodoxAdevarul

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Sfaturi de căpătâi de la părintele Cleopa de care orice om trebuie să țină cont
Sfaturi de căpătâi de la părintele Cleopa de care orice om trebuie să țină cont
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.