Cum e corect: diseară sau deseară?

Cum e corect: diseară sau deseară?

Paula Rotaru

Dacă auziți pe cineva folosind cuvântul deseară, în loc de diseară, nu îl corectați, pentru că ambele forme sunt corecte. Cel puțin așa spune Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), ediția 2005.

Confuzia pornește probabil tot de la DOOM, variantele de dinainte de 2005, în care se specifica negru pe alb că singura formă corectă este deseară, justificată de faptul că este vorba de un cuvânt format prin compunere, din prepoziţia de şi substantivul seara.

Diseară sau deseară? Ambele forme sunt corecte!

Cum s-a întâmplat şi în cazul altor cuvinte, o variantă considerată incorectă, până la un anumit moment, dar folosită de mulţi vorbitori, până la urmă a fost acceptată, astfel că, în ediția din 2005 a DOOM-ului, figurează atât deseară, cât şi diseară, o variantă mai uşor de pronunţat.

Foarte interesant este însă faptul că recomandarea specialiştilor este acum pentru diseară, fapt indicat în DOOM prin trecerea acestei forme ca prima variantă ( ! diseară/ deseară), iar semnul exclamării din fața cuvântului arată schimbarea faţă de ediţiile anterioare ale acestuia.

Aşadar, ori de câte ori apare semnul exclamării în faţa unui cuvânt din DOOM, acesta este semnul unei schimbări în privinţa variantelor considerate ca fiind corecte.

Este corect să spunem: „Diseară voi merge la film”, dar și „Deseară voi face curățenie”.

Reține: sunt acceptate ambele, atât „deseară”, cât și „diseară”.

Diseară sau diseară? Acum știi că nu greșești, indiferent ce variantă vei alege! Află și cum e corect: boli mintale sau mentale? 

Articolul urmator
Cum să descurci, rapid și fără efort, bijuteriile cu ulei de gătit
Cum să descurci, rapid și fără efort, bijuteriile cu ulei de gătit
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (9)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.