Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Cum e corect: epilare sau depilare?

Paula Rotaru

Iată un subiect spinos, al cărui răspuns nu ne mulțumește întru totul: epilare sau depilare? Am răsfoit paginile dicționarelor și am ajuns la concluzia că nu există un răspuns corect sau incorect, deci Academia Română trebuie să facă un update data viitoare când reeditează Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM). 

Iată de ce spunem asta!

Epilare sau depilare: cum e corect?

Potrivit DEX, depilarea este „o procedură de îndepărtare a părului de pe corp sau de pe față (smulgându-l sau distrugându-l cu ajutorul razelor Roentgen, al unor pensete speciale sau al substanțelor depilatoare), în scop igienic sau estetic.

Verbul „a depila” provine din limba franceză – dépiler. 

Confuzia este creată de faptul că în DEX nu este oferită o explicație la fel de detaliată și pentru verbul „a (se) epila”. În schimb, ni se sugerează că verbul „a (se) epila” este sinonim cu „a (se) depila”, cu diferența că cel dintâi provine din franțuzescul épiler.

Nici în DOOM lucrurile nu stau mai bine. Ambele verbe sunt prezente în cartea de căpătâi a lingviștilor, dar nu e oferită nicio explicația în introducerea care ar trebui să includă noutăți în limba română. 

Mai mult decât atât, în totală contradicție cu explicația oferită de Dicționarul Explicativ al Limbii Române vin detaliile oferite de specialiștii în acest domeniu, care agită și mai mult spiritele cu privire la dilema „epilare sau depilare”.

Potrivit acestora, depilarea este o metodă de epilare temporară a părului, care nu afectează rădăcina, ci zona firului de păr de la suprafața pielii (de exemplu, rasul cu lama, cremele de depilare, piatra ponce etc.).

Pe de altă parte, epilarea este o metodă prin care firele de păr nedorite sunt îndepărtate de la rădăcină (de exemplu, smulgerea cu penseta, electroliza, laserul sau lumina intens pulsată).

Prin urmare, „operația a reușit, pacientul e mort”. Cam la asta se rezumă cele spuse mai sus. Încă nu dispunem de un argument solid care să elucideze misterul dintre epilare și depilare, așa că nu ne rămâne decât să folosim forma pe care o considerăm adecvată, ținând cont de explicațiile oferite de profesioniștii în domeniul beauty.

Află și cum e corect: patinoar sau patinuar?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!