Nu Skin

Cum e corect: maiou sau maieu?

Paula Rotaru

Chiar dacă în vorbirea curentă se întâlnește deseori versiunea maieu, cuvântul maiou este cel corect. Pare mai simplu de pronunțat prima variantă și inclusiv unele dicționare acceptă ambele versiuni, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne resemnăm și să vorbim incorect din punct de vedere gramatical.

Maiou sau maieu? Află mai jos răspunsul corect și explicația!

Maiou sau maieu: prima variantă e corectă, cea de-a doua e greșită

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), cel care trasează norma în limba română, dă ca formă corectă prima variantă, respectiv maiou, cu pluralul maiouri și substantivul articulat la singular maioul.

Pe de altă parte, Dicționarul Explicativ al Limbii Române oferă o „portiță de scăpare” pentru denumirea acestui obiect vestimentar, acceptând și varianta maieu

Ce trebuie să reții este că doar DOOM este cel care dă tonul și face legea în privința corectitudinii gramaticale. Așadar, se acceptă doar varianta maiou

Maioul, un articol de lenjerie intimă indispensabil în sezonul rece, își are originea în cuvântul maillot din limba franceză, care se transcrie fonetic „majo”, de aceea alăturarea de vocale [ai] din acest cuvânt nu se pronunță [e]. Desigur, o eroare care trebuie evitată este scrierea sau pronunția cuvântului maiou ca „maio”. Vocala „u” de la finalul cuvântului trebuie întotdeauna pronunțată sau redată în scris.

În unele situații, ilare de-a dreptul, oamenii nu au știut care variantă dintre maiou și maieu este corectă, așa că au ales să le păstreze pe ambele.

Reține, așadar, că, dintre maiou sau maieu, varianta corectă este cea dintâi. Află și cum e corect: ridichi sau ridichii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!