Nu Skin

Cum e corect: mileu sau milieu?

Paula Rotaru

Ridică mingea la fileu, dar nu te atinge de mileu! Desigur, cele spuse mai devreme nu au niciun sens, dar, odată ce vei reciti cu atenție, vei observa că substantivul „mileu” își trage forma incorectă tocmai din cuvinte precum fileu, aoleu, sufleu, teleleu și altele asemenea. 

Aceasta este singura explicație pe care am putut-o găsi pentru scrierea greșită a acestui cuvânt. Desigur, perpetuarea formei incorecte în limbajul curent nu a făcut decât să adâncească și mai mult dilema, iar părinții noștri ar fi surprinși, ba chiar ar respinge cu fermitate, că varianta „milieu” este cea recomandată de DOOM.

Citește mai jos cum e corect: mileu sau milieu?

Mileu sau milieu: cum e corect?

O fi el un obiect demodat și din ce în ce mai rar întâlnit în casele românilor, la fel ca peștele de sticlă, dar mileu o să-i rămână pecetea până când va dispărea cu totul din peisaj. Asta pentru că rareori ne este dat să auzim în limbajul vorbit despre „milieu”, varianta corectă a acestui substantiv, după cum ne lămurește în imaginea de mai jos Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția a II-a:

Așadar, substantivul „milieu” la plural devine „milieuri”, iar articularea acestuia se face prin adăugarea unui -l la final, devenind „milieul”.

Totuși, având în vedere semnul de exclamare plasat înaintea substativului „milieu”, care ne arată că acest cuvânt a suferit modificări față de prima ediție DOOM, s-ar putea ca „mileu” să fi fost forma acceptată de lingviști până în 2005, când a fost tipărit DOOM 2.

Neavând la îndemână prima ediție, nu putem afirma cu tărie acest lucru, dar cert este că, până să se stingă acest „duel lingvistic” între mileu și milieu, e posibil ca obiectul acesta decorativ din pânză (brodată) sau dantelă să nu mai existe deloc în vocabularul nostru, dat fiind că nu mai face parte de mult din peisajul autohton.

Mileu sau milieu? Acum știi care este răspunsul corect! Află și când este bine să folosim locuțiunea „ca și”!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!