Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cum e corect: proprii sau propriii?

Paula Rotaru

Proprii sau propriii – ambele adjective posesive sunt corecte, dar adăugarea celui de-al treilea „i” este necesară doar în anumite condiții.

Pe scurt, cuvântul propriu are forma de plural „proprii”, iar forma articulată a pluralului este „propriii”. Așadar, este corect să spui „copiii proprii” și „propriii copii”, în timp ce varianta „proprii copii” este greșită.

Află în continuare explicația!

Propriii copii NU proprii copii

După cum am amintit mai sus, pluralul adjectivului „propriu” este „proprii”.

De exemplu: „Copiii proprii l-au abandonat la bătrânețe.”

În acest caz, substantivul cu rol de subiect „copiii” este articulat, iar adjectivul cu rol de atribut „proprii” rămâne la forma simplă de plural.

În schimb, dacă adjectivul la forma masculin plural trece în fața substantivului pe care îl desemnează, celor doi i de la final li se adaugă un al treilea – propriii –, iar substantivul rămâne la forma de plural nearticulată.

Astfel, construcția de mai sus devine: „Propriii copii l-au abandonat la bătrânețe.”

În acelaşi mod se scriu toate adjectivele masculine a căror terminaţie la singular e „-iu” (de exemplu, cenușiu, argintiu, arămiu etc.).

În cazul în care adjectivul „propriu” este însoțit de substantive feminine sau neutre, se vor respecta aceleași reguli de ortografiere, dar articularea va consta în adăugarea desinenței de plural specifică genului feminin, respectiv „le”.

De exemplu: resurse proprii/propriile resurse.

Dacă ai dubii, există întotdeauna DOOM2 la îndemână!

O altă greșeală des întâlnită constă în asocierea adjectivului posesiv „propriu” cu „săi”, „lui”, „ei”, „lor”. De exemplu: „Propriii lui copii l-au părăsit.” Asfel, formula devine pleonastică, deoarece „propriii” deja indică posesorul, nefiind necesară adăugarea particulei menționate, respectiv „lui”. 

Proprii sau propriii? Acum știi răspunsul! Află și care e varianta corectă dintre „am decât” și „am doar”!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!