swipe

Cum recunoști un loc periculos, în plină pandemie

7. În interiorul liftului

Virusul COVID-19 nu poate trăi doar pe suprafețe metalice timp de trei zile, potrivit cercetărilor de la Institutele Naționale de Sănătate, dar poate supraviețui și sub formă de aerosoli până la trei ore. Deci, spațiile puțin aerisite, aglomerate și restrânse, precum lifturile, sunt un focar. Chiar dacă urci într-un lift gol, ești expus la aerul din interior, care poate conține virusul. De aceea, specialiștii sugerează ca toți oamenii să poarte măști înafara casei lor.

Cum recunoști un loc periculos, în plină pandemie

6. Supermarketul

Persoanele angajate în magazinele alimentare nu sunt doar în prima linie în luptă, dar mulți s-au infectat de fapt după ce au contractat virusul, din cauza expunerii frecvente. Se pare că singurul loc din magazinul alimentar în care oamenii sunt cel mai expuși riscului de a se infecta este ghișeul, conform unui studiu recent. Așadar, poartă mănuși și o mască la cumpărături și păstrează distanța față de ceilalți, inclusiv față de personal.

Cum recunoști un loc periculos, în plină pandemie

5. Avionul

Zonele cele mai favorabile răspândirii virusului Covid-19 sunt spațiile neventilate și aglomerate. Un studiu recent din Japonia, de la Institutul Național al Bolilor Infecțioase, a relevat că șansele ca un caz să fie transmis într-un mediu închis a fost de aproape 19 ori mai mare comparativ cu mediul din aer liber.

Cum recunoști un loc periculos, în plină pandemie

4. Autobuzul sau metroul

Vorbind despre spații și călătorii închise, sistemele de transport în comun sunt pe primul loc în privința răspândirii virusurilor cu rapiditate. De fapt, un studiu din 2011, publicat în revista BMC Infectious Diseases, a arătat că persoanele care folosesc transportul în comun au de șase ori mai multe șanse de a contracta o boală respiratorie decât cei care nu o fac. Purtarea măștilor și a mănușilor te ajută să eviți infectarea cu Covid-19 sau orice fel de boală, dar dacă poți evita autobuzele, metrourile și trenurile, mai bine o faci.

Cum recunoști un loc periculos, în plină pandemie

3. Băile publice

Dacă te aventurezi în afara casei tale, trebuie să te asiguri că folosești baia proprie înainte de a ieși pe ușă. Băile publice sunt un alt loc pe care ai vrea să îl eviți pe fondul pandemiei, deoarece Covid-19 se poate răspândi cu ușurință prin transmisie orală-fecală și unele dintre primele simptome ale coronavirusului par a fi gastro-intestinale.

Cum recunoști un loc periculos, în plină pandemie

2. Spitale

Conform unor cercetări recente publicate în Annals of Internal Medicine, concentrația coronavirusului se pretează la faptul că este mai contagios. Deci, asemănător situației cu magazinele alimentare, a fi expus mai des la Covid-19 crește riscul de a-l contracta. Motivul pentru care oficialii din domeniul sănătății avertizează publicul să evite spitalele, cu excepția cazului în care este absolut necesar, este dublu: 1) Evită supraîncărcarea spitalelor, astfel încât personalul din domeniul sănătății să poată trata bolnavii și 2) Te ajută să eviți infectarea, dacă nu ai deja virusul.

Cum recunoști un loc periculos, în plină pandemie

1. Faptul că stai aproape de o rudă infectată

Un studiu recent din China a analizat 318 de focare Covid-19 în țara în care au fost identificate trei sau mai multe cazuri. Cercetătorii au descoperit că locuințele erau "categoria dominantă", 254 din cele 318 de focare provenind din case. Așadar, dacă un coleg de cameră sau un membru al familiei din casa ta are simptome și / sau teste pozitive la activ, asigură-te că se izolează de toată lumea.

‹ Vezi si