Cum refuzi politicos o invitație la nuntă?

Cum refuzi politicos o invitație la nuntă?

Redactor Raluca Margean

Deși o nuntă este un prilej excelent pentru o distracție pe cinste, nu toată lumea așteaptă cu nerăbdare un astfel de eveniment. Timpul, energia și cheltuielile implicate sunt, în general, destul de mari, iar acest lucru îi poate face pe unii oameni să refuze o invitație la nuntă. Dacă nu știi cum să spui „nu” într-un mod politicos, atunci cand primești o invitație la nuntă, îți oferim câteva idei despre cum să tratezi această situație delicată în așa fel încât relația ta cu mirii sau persoanele implicate în planificarea evenimentului să nu se strice!

Cum decizi dacă mergi sau nu la o nuntă

Atunci când trebuie să decizi dacă mergi sau nu la o nuntă trebuie să iei în considerare mai multe aspecte, inclusiv relația ta cu respectivul cuplu. Cu cât sunteți mai apropiați, cu atât sunt mai multe șanse ca mirii să se supere, dacă nu ești alături de ei în ziua lor specială. Cu toate acestea, dacă ai motive serioase să nu participi, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să fii hotărâtă și să răspunzi cât mai rapid. Acest lucru le permite gazdelor să planifice în consecință și, eventual, chiar să invite alți oaspeți.

De asemenea, odată ce ai făcut alegerea să nu participi, decizia ta trebuie să fie definitivă. Chiar dacă regreți pe măsură ce data nunții se apropie, este inacceptabil să te răzgândești, deoarece vei da peste cap toate planurile mirilor.

Motive pentru a refuza o invitație de nuntă 

Iată care sunt cele mai frecvente motive pentru a refuza o invitație la nuntă:

Rațiuni financiare

Oamenii refuză o invitație de nuntă din multe motive, însă cel mai mare impediment pentru a participa la o nuntă este din cauza bugetului mic. De exemplu, ca să participi la o nuntă într-un oraș mai îndepărtat, vei fi nevoită să iei în considerare cheltuielile de transport, pe lângă cheltuielile cu outfit-ul și darul de nuntă. De asemenea, dacă nunta are loc într-o locație mai exclusivistă, este mai probabil ca darul să fie ceva mai consistent, ca să acopere meniul.

Alte programări

Dacă ai un alt eveniment deja programat în ziua nunții, vei fi nevoită să refuzi politicos invitația mirilor. De exemplu, poate fi vorba de un concediu planificat cu mult timp înainte, o călătorie de serviciu sau chiar o altă nuntă.

Priorități de familie

Dacă ai un eveniment sau apare o urgență în familie în ziua nunții, refuzul de a participa la nuntă poate fi de înțeles.

Schimbarea relației pe care o ai cu mirii

Prieteniile și dinamica relațiilor evoluează în timp, așadar se poate întâmpla să fii apropiată de miri la un moment dat în viață, ca mai apoi să relația voastră să se răcească. Prin urmare, dacă ești invitată la nunta unor persoane cu care nu mai ai o relație apropiată, este în regulă să refuzi politicos. Bineînțeles, te poți gândi să faci ceva frumos pentru miri sau să le oferi un dar, de dragul amintirilor trecute.

Motive emoționale

Nunțile pot fi dificile din punct de vedere emoțional, iar unor persoane le poate fi greu să participe, mai ales dacă au probleme în relație sau sunt singuri. Totodată, unii oameni nu se simt bine la nunți sau pur și simplu nu-și doresc să ia parte la astfel de evenimente.

În general, nu ai nevoie de un motiv ”bun” ca să refuzi o invitație la nuntă, atâta timp cât știi s-o faci într-un mod politicos și respectuos.    

Cum să refuzi o invitație la nuntă

Atunci când refuzi o invitație la nuntă, este esențial s-o faci cu compasiune și respect pentru cei care te-au invitat. De asemenea, trebuie s-o faci cât mai repede, pentru a nu le strica planurile.

Iată câteva aspecte de care să ții cont:

Dacă nu ești extrem de apropiată de cuplul care se căsătorește, nu este absolut necesar să oferi un motiv pentru refuzul tău. De cele mai multe ori, este mai bine să nu explici, deoarece se pot crea situații foarte incomode. Este suficient să spui că nu poți ajunge la fericitul eveniment, dar le urezi mirilor tot binele din lume!

Dacă ești apropiată de miri, atunci este un pic mai complicat să oferi un refuz, dar nu imposibil. În aceste cazuri, cel mai bine este să le spui personal că nu poți ajunge și să le oferi un motiv bine întemeiat și sincer. De asemenea, este recomandat să faci ceva în schimb pentru ei, de exemplu să le oferi flori și un mic dar de nuntă.  

Indiferent cum alegi să refuzi invitația la nuntă (personal, prin email sau telefon), este esențial să nu te mai răzgândești după aceea. Gândește-te cât de dificil este să planifici o nuntă și, prin urmare, nu ar trebui să le oferi mirilor un stres în plus din cauza indeciziei tale.

Ce poți face pentru miri, dacă refuzi invitația la nuntă?

Dacă refuzi invitația la nuntă, poți încerca să faci ceva frumos pentru miri. De exemplu, îi poți scoate în oraș înainte sau după fericitul eveniment sau poți participa la petrecerea burlacilor/burlăcițelor. De asemenea, îți poți oferi ajutorul la organizarea evenimentului sau poți oferi un dar de nuntă, alături de scuzele de rigoare.

Mesaje politicoase de refuz

Dacă te-ai decis să refuzi invitația la o nuntă, dar nu știi exact cum ar trebui să fie mesajul tău, iată câteva idei care să te ajute:

Persoană care scrie pe o felicitare
Sursa foto: Pexels.com

”Îți mulțumesc din suflet pentru invitația la nuntă, însă din păcate nu voi putea fi acolo cu voi, în ziua voastră specială. Mă bucur, însă, foarte mult pentru voi și vă doresc o distracție minunată. Vă transmit numai gânduri bune și cele mai sincere felicitări!”

”Îți mulțumesc pentru invitație, însă cu regret îți spun că nu voi putea fi prezentă la nuntă din cauza unui alt eveniment la care am confirmat deja. Vă doresc tot binele din lume, să aveți o zi minunată, o viață frumoasă împreună și de-abia aștept să sărbătorim împreună după!”

”Îți mulțumesc pentru invitația la nuntă, însă din motive bineîntemeiate, nu voi putea participa. Să aveți o zi fenomenală, mă voi gândi la voi și voi deschide o sticlă de șampanie în cinstea voastră.”

”Îți mulțumesc pentru invitația la nuntă, mi-ar fi plăcut foarte mult să particip, însă din motive financiare nu voi putea fi prezentă. Vă doresc tot ce este mai bun, vă felicit din inimă și vă urez distracție plăcută!”

Așadar, refuzul unei invitații la nuntă nu ar trebui să fie un lucru extrem de stresant. Deși poate fi ușor neplăcut, dacă urmezi aceste sfaturi, îți va fi mai ușor să spui ”nu”.   

Citește și: Cele mai frumoase urări de nuntă

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: brides.com

Articolul urmator
Legenda Sfântului Mucenic Gheorghe. Cine a fost el și cum și-a arătat bunătatea de-a lungul vieții
Legenda Sfântului Mucenic Gheorghe. Cine a fost el și cum și-a arătat bunătatea de-a lungul vieții
Ce fel de nunta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de nunta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.