Cum arată casele Regelui Charles din România. De ce este monarhul îndrăgostit de meleagurile românești

Cum arată casele Regelui Charles din România. De ce este monarhul îndrăgostit de meleagurile românești

Ramona Jurubita

Satul Viscri din Brașov este una dintre cele mai cunoscute localități din România. Deși este mic și nu are mulți locuitori, au auzit de el până și străinii, care au rămas impresionați de tradițiile și de frumusețea zonei. Regele Charles (74 de ani) a fost fascinat de experiența pe care a avut-o când a pășit pe acele meleaguri și a vrut să se întoarcă, dar nu ca simplu vizitator. A declarat că s-a îndrăgostit de țara noastră, așa că și-a cumpărat o casă în acest sat minunat, care a fost inclus în patrimoniul UNESCO, datorită unui obiectiv turistic important - Biserica Fortificată.

Imobilul achiziționat de fiul Reginei Elisabeta a II-a în anul 2006 este acum deschis pentru vizitare, fiind unul dintre obiectivele turistice de mare interes ale zonei. Este, de fapt, este o locuință tradițională săsească, în care s-a păstrat arhitectura vremurilor demult apuse.

Anual, zeci de mii de vizitatori calcă pragul acestei localități și se opresc, fără doar și poate, la casa devenită celebră datorită Regelui Charles. Iată cum arată curtea și fațada casei:

Casa de la Viscri deținută de Regele Charles, în timp ce are curtea plină de turiști
Casa de la Viscri deținută de Regele Charles

Deși turiștii nu pot rămâne peste noapte în casa Regelui Charles, ei au o mulțime de opțiuni când vine vorba de cazarea în zona. Dacă vor să admire mai mult peisajul de poveste, pot înnopta în pensiunile din zonă care nu sunt deloc puține.

Fiul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns pentru prima dată în localitățile din Transilvania în primăvara anului 1998 și a fost imediat cucerit de frumusețea locului, mai ales de Viscri, satul care arată ca un muzeu în aer liber. Prin gestul făcut în 2006, și anume cumpărarea casei respective, a dorit să încurajeze și alți oameni să promoveze și să salveze valorile arhitecturale din Transilvania.

Casa pe care o deține acum Regele Charles în Viscri a fost construită la sfârșitul anilor 1700, după tiparul clasic al unei așezări rurale săsești. Potrivit site-ului instatravel.ro, în curte au existat inițial două case de locuit, anexe, o șură și o grădină de legume.

Casa de la Viscri deținută de Regele Charles

În anul 2015 s-au pus bazele Fundației Prințul de Wales România, iar locuința s-a transformat atunci în sediul acesteia. În același an, s-a început procesul de restaurare, moment în care s-au făcut reparații semnificative.

Șura a fost valorificată după ce a fost compartimentată și transformată în sală de curs, bibliotecă și cafenea. Conform informațiilor publicate de sursa menționată mai sus, casei i s-a adăugat o bucătărie nouă la standarde moderne de igienă și două dormitoare noi în pod.

Iată un videoclip în care poți admira frumusețea acestei construcții:

Nu mai este un secret faptul că Regele Charles este un împătimit al vacanțelor și că are în total 56 de cabane, 12 case și 7 palate. Ei bine, în România are două proprietăți pe numele său, semn că meleagurile românești i-au ajuns direct la inimă. Pe lângă celebra casă de la Viscri, care poate fi doar vizitată, mai are o proprietate în care oamenii se pot caza dacă doresc. Pe cea de-a doua a achiziționat-o în 2008 și este situată în Valea Zălanului, o localitate aflată la 30 de kilometri de Sfântu Gheorghe.

Și despre ea s-a dus vestea în toată lumea, căci presa americană ajuns să descrie în detaliu costurile percepute pe noapte și facilitățile de care pot beneficia vizitatorii care îi calcă pragul.

„Departe de a fi cea mai luxoasă, oferă o șansă rară: pentru aproximativ 200 de dolari pe noapte, cu mesele incluse, oamenii de rând sunt primiți cu bunăvoință și se pot simți ca un rege.”, scriu jurnaliștii publicației New York Times.

Deși costul este pe măsură, în cele trei căsuțe din curte sunt șapte camere disponibile, așa că oamenii au de unde alege. Dacă vor să petreacă o noapte sau mai multe departe de agitația orașelor, acesta este locul potrivit. Mobila este veche, dar se îmbină cu facilități moderne, cum ar fi ceainicele electrice și apa îmbuteliată. Este adevărat că turiștii vor fi deconectați de la grijile cotidiene, dar nu le va lipsi nicio secundă confortul de care au nevoie.

Înainte de pandemia de COVID-19, Regele Charles venea anual în România și petrecea o săptămână în incinta acestei pensiuni de poveste. Din cauza restricțiilor, a întrerupt acest obicei pentru o vreme, dar în 2022 a revenit cu drag pe meleagurile românești. Potrivit celor de la New York Times, monarhul a descris Valea Zălanului ca pe una dintre plăcerile lui „vinovate”, un loc „în care omul și natura sunt în echilibru”.

În interiorul caselor pot fi admirate câteva imagini cu regele, iar în camera princiară există o imagine cu mama sa, regina Elisabeta a II-a, când era tânără.

Important de menționat este că pensiunea din Valea Zălanului are și un restaurant în care turiștii pot alege din 10 meniuri diferite. Mâncărurile tradiționale au alt gust când sunt savurate într-o astfel de zonă! Pentru un cost suplimentar de aproximativ 65 de dolari, oamenii au posibilitatea să se plimbe cu o căruță trasă de cai și să se relaxeze la un grătar în natură.

Cele două case deținute de monarh în țara noastră nu pot fi comparate. Fiecare are ceva special și sunt ca un magnet pentru turiștii dornici să descopere istoria zonelor respective. Valea Zălanului și Viscri sunt două localități aflate la 80 de kilometri distanță una de cealaltă, așa că le poți vizita în aceeași zi dacă dorești. Când vremea este bună și se circulă normal, poți parcurge această distanță cu mașina în aproximativ două ore.

„Transilvania este în sângele meu.”, a glumit regele în timpul unui interviu televizat din 2011. Mai multe surse i-au susținut ulterior această remarcă, încercând să dovedească legătura lui cu Vlad Țepeș, considerându-l strănepotul său îndepărtat (de gradul 16).

Potrivit Forbes, valoarea totală a proprietăților deținute de Regele Charles în diverse colțuri ale lumii a fost estimată la 25 de miliarde de dolari.

Cum arată casa Danei Rogoz, cuibul familiei din inima capitalei. „Noi am așteptat foarte mult această casă"

Surse foto: Getty

Surse articol: InstatravelDigi24ObservatornewsEgoHouseandgardenTravelmakertoursNytimes

Articolul urmator
„Marea fără valuri” din România, situată la 60 km de București, perfectă pentru o evadare de weekend
„Marea fără valuri” din România, situată la 60 km de București, perfectă pentru o evadare de weekend
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.