Cum sa tii un jurnal de lectura

Cum sa tii un jurnal de lectura

Redactor Alexa Galgau

A tine un jurnal de lectura pare o idee rupta din...romane, nu? In vremurile digitale in care traim, abia daca mai scriem de mana, ca sa nu mai vorbim de disparitia aproape completa a jurnalelor de toate felurile. Totusi, daca esti pasionata de citit, un jurnal de lectura te-ar putea ajuta sa aprofundezi mai mult cartile pe care le parcurgi si, in plus, ar fi incredibil de relaxanta completarea lui.

Te tenteaza ideea? Afla din randurile de mai jos cum sa tii un jurnal de lectura!

Cum sa tii un jurnal de lectura

Nu exista o reteta unica pentru a tine un jurnal de lectura. Pasii pe care ti-i propunem mai jos nu sunt singurii pe care ii poti urma, dar te vor ajuta daca nu ai mai avut niciodata un jurnal de lectura. Atunci cand vrei sa scrii in el, constati ca ai ganduri dezlanate si ca nu prea stii de fapt de unde sa incepi si cum sa termini. 

1. Alege tipul de jurnal potrivit pentru tine. Noi am pornit de la premisa ca jurnalul de lectura este scris de mana, insa nu este obligatoriu sa fie asa. Va trebui sa iti dai seama ce varianta iti place mai mult: cea digitala sau cea pe hartie? Depinde mult de scopul jurnalului - daca vrei doar sa notezi impresii si ganduri pentru tine, atunci unul pe hartie este mai potrivit. Insa daca tii un jurnal cu scop stiintific, pentru o disertatie sau un alt tip de proiect, unul electronic este o varianta mult mai buna. Acesta iti va permite sa creezi o lista accesibila de surse si sa tii intr-un singur loc link-urile unor materiale relevante pe Internet. Totodata, varianta digitala iti permite sa rearanjezi notitele ori de cate ori ai nevoie. 

2. Noteaza data la care scrii. Indiferent de jurnalul pe care il ai, notarea datei exacte este importanta, dar multi oameni par sa uite de acest pas. Atunci cand rasfoiesti din nou jurnalul s-ar putea sa fii confuza si sa nu stii exact cand si ce ai notat. Impresiile noastre sunt modelate cel mai adesea de experientele de viata pe care le avem in perioada respectiva. De aceea, atunci cand reiei o lectura s-ar putea sa iti lase o cu totul alta amprenta asupra ta si, prin urmare, datarea te va ajuta sa compari diferitele etape ale vietii tale si sa reflectezi asupra lor. 

3. Noteaza autorul si titlul cartii. Chiar daca acum ai impresia ca vei tine minte ceea ce ai scris in jurnal, despre ce opera este vorba si ce autor avea aceasta, crede-ne ca vei uita. Daca nu notezi datele esentiale despre ceea ce scrii, te vei trezi peste un an ca nu mai stii deloc despre ce era vorba. 

4. Scrie pe masura ce citesti. Nu astepta sa termini cartea pentru a nota impresii, ci opreste-te de fiecare data cand dai peste ceva important. Daca amani totul pana la sfarsit, impresiile ti se vor schimba pentru ca vei avea raspunsurile la toate intrebarile. Stabileste o serie de intrebari pe care sa ti le pui in momentul in care parcurgi o noua carte. De exemplu, atunci cand o incepi, poti sa te intrebi:

- A fost usor sa patrunzi in lumea cartii?

- Te-a captivat de la inceput? Daca nu, ce anume te-a indemnat sa continui sa citesti?

- Care a fost primul personaj aparut in carte?

- Ce parere ai avut despre el?

5. Evalueaza cartea. Dupa ce ai terminat romanul, noteaza in jurnalul de lectura impresia generala pe care ti-a lasat-o si poti chiar sa ii pui o nota. Noteaza atat aspecte ce tin de emotiile pe care ti le-a dat lectura, cat si aspecte tehnice precum limbajul, gramatica, dificultatea cuvintelor, unghiuri de abordare, cat de completa ti s-a parut lectura, ce ai mai fi adaugat etc. 

Cele mai importante lucruri de tinut minte atunci cand tii un jurnal de lectura: nu tine cont de un numar de reguli, ci mai degraba scrie cand si cum simti, avand grija sa structurezi cumva informatia, astfel incat sa o poti intelege mai tarziu. Aceasta se aplica mai ales daca tii un jurnal de dragul pasiunii tale pentru lectura, nu cu scop stiintific. Daca ceea ce notezi este pentru o disertatie, de exemplu, va trebui ca informatia sa fie mult mai clar structurata. 

Descopera si cum sa tii un jurnal de calatorie, care sa iti aduca aminte de cele mai frumoase momente din viata! Daca ai un somn agitat sau pur si simplu esti pasionata de oniromantie, iata si cum sa tii un jurnal de vise! 

Articolul urmator
5 semne clare că viața ta nu este un dezastru, deși așa simți acum
5 semne clare că viața ta nu este un dezastru, deși așa simți acum
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.