Nu Skin

Doctorii ne lămuresc: e mai riscant să iei coronavirus când mergi la rude, la magazin, la restaurant sau în parc?

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Am revenit la viața normală, cel puțin în parte, deși mai respectăm anumite reguli și restricții. Dar care este riscul de a ne infecta cu coronavirus, în cadrul activităților de zi cu zi?

Dr. Susan Hassig, epidemiolog la Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine în New Orleans vorbește despre riscurile activităților cotidiene în care ne întâlnim cu alte persoane. Întâlnirile cu prietenii, mersul la salon sau la restaurant, plimbările în parc, toate comportă un anumit grad de risc. Unele sunt, însă, mai riscante decât altele și trebuie să fim conștienți că este necesar să purtăm mască și să ne distanțăm social, pentru a diminua aceste riscuri. 

cumparaturi

Iată care este gradul de risc, conform epidemiologului, pentru fiecare activitate în parte. 

Întâlnirile cu prieteni sau familia - risc ridicat de infectare

Dacă nu locuim în aceeași gospodărie cu cei dragi, riscul de contaminare este destul de mare, mai ales că în cazul acestor întâlniri nu se respectă regulile de distanțare socială și nu purtăm mască. Este bine să luăm în considerare protejarea persoanelor vârstnice și a celor bolnave și să verificăm cu cine au venit în contact prietenii cu care ne întâlnim. 

De asemenea, trebuie să ținem cont că în anumite zone geografice riscul de infectare este mai mare, de aceea întâlnirile trebuie evitate. 

Dacă sunt mai puțini participanți la o astfel de întâlnire, riscul de contaminare scade, dar se menține încă la un nivel mediu, în funcție de contactele prealabile ale persoanelor participante la întâlnire. 

Participarea la serviciul religios - risc ridicat de infectare

Nerespectarea distanței sociale în biserică sau anumite ritualuri, cum sunt cel al împărtășirii, precum și prevalența persoanelor vârstnice fac din biserici locuri de risc pentru infectarea cu coronavirus. Riscul poate fi diminuat prin distanțare socială, purtarea măștilor și precauții în cazul ritualurilor care implică atingeri sau mâncat/băut. 

Mersul la film sau evenimente sportive- risc ridicat de infectare 

Ca toate evenimentele care implică aglomerații de persoane, acestea au un risc foarte mare de transmitere a coronavirusului, în special când sunt foarte mulți oameni la intrare sau la ieșire. Chiar dacă s-ar putea organiza intrările și ieșirile astfel încât să se păstreze distanța socială, statul în același loc cu o mulțime mare de oameni implică un grad important de risc. 

Mersul la sală - risc mediu spre ridicat

Atunci când mergi la sala de gimnastică este indicat să porți mască, arată Hassig. Echipamentele trebuie foarte bine dezinfectate după fiecare folosire și trebuie păstrată riguros distanța socială. 

Mersul la restaurant - risc mediu

Atunci când vor fi deschise restaurantele, este bine să ne ferim să mergem prea des, mai ales dacă stăm în interior. Faptul că stăm într-un spațiu închis cu alte persoane și aerul circulă aduce un anumit grad de risc, chiar dacă se respectă regulile de distanțare. Este indicat să purtăm masca până când sosește comanda, iar toate obiectele din jur să fie riguros dezinfectate. 

Riscul scade dacă mâncăm la terasă, iar mesele sunt menținute la distanță de circa 2 metri. Este, totuși, necesar să purtăm mască și să atingem cu precauție diverse obiecte.  

Mersul la salon- risc mediu

Atunci când mergem la salonul de coafură sau de cosmetică trebuie să ne luăm toate măsurile de precauție, pentru că există un risc mediu de contaminare. Este necesar ca atât personalul cât și clienții să poarte mască și să evite să-și atingă fața. Personalul trebuie să-și spele mâinile cât mai frecvent. 

Mersul în baruri- risc ridicat de infectare

Chiar dacă nu s-au deschis încă barurile, în momentul în care vor fi accesibile, riscul de contaminare va fi destul de crescut. Faptul că sunt adesea aglomerate și nimeni nu poartă mască atunci când bea le face unul dintre cele mai riscante locuri în ce privește infecția cu coronavirus. La acest lucru poate contribui și dispoziția pe care o avem după ce consumăm alcool, care ne face să ignorăm regulile de protecție. 

bar

Mersul la plajă- risc scăzut

Distanțarea socială presupusă de mersul la plajă este foarte utilă pentru diminuarea riscului de contaminare, dar este absolut necesar ca plaja să fie destul  liberă, ceea ce este greu de controlat.

Mersul în natură- risc scăzut

La fel ca și mersul la plajă, mersul la munte sau într-un parc natural nu comportă riscuri foarte mari. Activitățile în aer liber au un risc minim atunci când le faci cu persoane din propria gospodărie, dar, dacă inviți și alți prieteni sau cunoscuți, trebuie să te asiguri că iei măsurile de precauție necesare. 

Cumpărăturile- risc scăzut

Atunci când faci cumpărături într-un magazin alimentar sau de haine, riscul este destul de scăzut, dacă păstrezi distanța socială și porți mască. Este bine să eviți să probezi haine în perioada următoare. 

Locul cel mai riscant într-un magazin este la casă, unde sunt mai mulți clienți și casierii, așa că trebuie păstrată o stare de vigilență. În ceea ce privește atingerea diverselor produse, riscul de a lua virusul în această manieră este foarte scăzut. 

Surse foto: IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (14)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta