Dragobete si Martisor

Dragobete si Martisor

Redactor Divahair.ro

Sfarsitul iernii si renasterea naturii se sarbatoresc in 24 februarie, de Dragobete, numit Cap sau Inceput de Primavara. Personificarea dragostei si a optimismului precede adevarata sarbatoare de revenire la viata: Martisorul.



Dragobetii, cuprinsi de fiorii dragostei, in 24 februarie se imbraca in haine de sarbatoare si, daca vremea e frumoasa, o pornesc prin lunci si paduri impreuna cu fetele nemaritate, in cautarea primelor flori de primavara. Fetele culeg florile pe care le pun la icoane si dupa sarbatoarea de Sanziene le arunca in ape curgatoare. In aceasta zi, baietii isi cauta "ursita" si nici o fata nu trebuie sa scape nesarutata.

De 1 martie, copiilor si fetelor le sunt oferite mici daruri; snururi bicolore prinse de un obiect-amuleta, aducator de noroc. Este prima sarbatoare dupa calendarul iulian care incepe la 1 martie si reprezinta inceputul noului an agrar. Oamenii pornesc aratul si semanatul, se scot stupii, se curata livezile etc.



Aceasta zi readuce in sufletele oamenilor speranta, bucuria si lumina, trairi care sunt exprimate si redate in micutul "martisor".

Dimineata de intai martie, inainte de rasaritul soarelui, se prindea la mana sau gatul copilului si a fetelor tinere un snur impletit alb-rosu (initial a fost alb-negru - ca impletire a iernii cu primavara, a intunericului cu lumina, a binelui cu raul). De gaitan (care, dupa unele traditii, impleteste cele 365 de zile ale anului) se legau monede de aur sau argint. In timp, moneda a fost inlocuita de alte obiecte cu valoare simbolica, snurul fiind intotdeauna atasat. Semnificatia a ramas aceeasi. Martisoarele aduc noroc si fericire, feresc de rele si boli, aduc frumusete, sanatate si puritate.

Muzeul ASTRA din Sibiu, prin Galeriile de Arta Populara de la Casa Artelor, ofera spre vanzare martisoare din materiale ecologice si miniaturi dupa obiectele de arta populara traditionala. Micile talismane sunt realizate de artisti populari si reconstituie majoritatea simbolurilor cunoscute si iubite: ghiocei, trifoi, cosari, buburuze, etc., prinse de snurul bicolor, simbolul impletirii inseparabile a celor doua principii antagonice - motorul permanentei innoiri si a sperantei spre mai bine.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.