Ghid de siguranţă: cum să foloseşti corect un lampion zburător

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă nu ai lansat până acum un lampion, ai pierdut un spectacol unic. Originare din spațiul asiatic, lampioanele au devenit populare și la noi, reprezentând o modalitate senzațională de a anima o petrecere sau pur și simplu de a te angaja într-un act cu conotații spirituale străvechi.

Află din rândurile de mai jos câteva informații despre istoria lampioanelor zburătoare, dar și despre instrucțiunile de siguranță cu privire la lansarea acestora. Odată informată, îți spunem și de unde poți cumpăra cele mai frumoase și mai sigure lampioane!

Ce sunt lampioanele?

Azi, lampioanele sunt prezente la acele petreceri la care gazdele își doresc să ofere oaspeților un moment unic, plin de semnificații profunde, însă aceste obiecte provin din Asia, acolo unde aveau, inițial, cu totul alte utilități.

Se pare că primele lampioane zburătoare erau concepute din hârtie de orez colorată și se înălțau la cer grație unei mici lumânări fixate în interior, în China antică, încă din secolul al III-lea î.Hr. Rolul lor era, inițial, acela de a alunga spiritele rele. Legenda spune că originea acestui obicei era legată de dorința oamenilor de a-l îmbuna pe Zeul Focului, ce amenințase că va incendia capitala imperiului. Astfel, s-a ajuns la concluzia că lampioanele ridicate în aer după modelul călugărilor budiști îl vor înșela pe zeu de la distanță, făcându-l să creadă că orașul a luat deja foc.

Mai târziu, felinarele zburătoare au devenit ustensile folosite în armată, acolo unde aveau darul de a transmite informații armatelor, dar și de a duce de nas adversarul. În popor, lampioanele s-au transformat în aducătoare de noroc și prosperitate, existând credința că, cu cât un lampion urcă mai sus către cer, cu atât dorința îți va fi auzită mai repede de divinitate.

Azi, lampioanele sunt folosite în număr mare la trecerea în Noul An Chinezesc, „Sărbătoarea lampioanelor” aducând laolaltă mii și mii de astfel de felinare zburătoare. În Thailanda, lampioanele sunt lansate de îndrăgostiți pentru ca iubirea să le fie protejată de obstacole.

La noi, lampioanele colorate sunt prezente la cele mai tari petreceri, dar și la nunți și botezuri. Lansarea acestora compune un moment de spectacol plin de profunzime, în care parcă poți auzi inimile bătând la unison, în ritmul a mii de dorințe care se înalță spre cer.

Instrucțiuni de siguranţă de care să ții cont când lansezi un lampion

Un asemenea moment încărcat de magie nu ar trebui să fie tulburat de riscuri. De aceea, e bine să reții cele mai importante măsuri de siguranță, deoarece, odată ce i-ai dat drumul spre cer, tu ești cea responsabilă de eventualele stricăciuni pe care le poate provoca lampionul.

Lansează lampionul zburător dintr-un loc sigur. În majoritatea cazurilor, lampioanele sunt sigure și nu presupun pericole. Atunci când este aprinsă pastila de combustibil, lampionul se lansează spre cer și va zbura până ce se epuizează flacăra, stingându-se, iar atunci mesagerul visului tău cade la pământ. Mai mult, lampioanele de azi sunt concepute din materiale biodegradabile, astfel încât să nu amenințe nici planeta.

Ceea ce nu înseamnă că ești ferită de riscuri! E vital să ai grijă de unde lansezi un lampion: alege locuri deschise, câmpuri vaste sau parcuri, dar asigură-te că nu există copaci în imediata apropiere, acoperișuri sau linii de curent care să împiedice lampionul. Evită zonele cu vegetație uscată ce se pot aprinde în cazul în care lampionul nu se stinge până ce atinge solul și asigură-te că nu există niciun alt obstacol cu risc inflamabil în drumul său. Nu lansa lampioane în apropierea aeroporturilor sau a zonelor cu multe avioane (perimetrul de siguranță începe în general de la 9 km), dar nici în păduri, în zone populate, aproape de rafinării, benzinării, în spații închise, în apropiere de rute intens circulate sau în parcuri auto.

În cazul în care lansezi lampionul în vacanță, e bine să te informezi cu privire la legislația locală, deoarece în unele state este interzisă lansarea lampioanelor sau este necesară o aprobare prealabilă (nu e cazul pentru România).

Lampioanele zburătoare au nevoie de vreme bună. Ca să te le poți urmări cu privirea și să te bucuri de spectacol, lampioanele trebuie lansate pe vreme bună. Dacă plouă, se pot stinge, iar vântul le poate împinge spre zone prea populate.

Ține cont de instrucțiunile de utilizare! Despachetează lampionul, asigurându-te că materialul e complet întins, fără nicio zonă pliată, iar hârtia nu e nicidecum deteriorată. Nu lansa un lampion rupt sau perforat, pentru că se va prăbuși înainte de vreme și poate provoca un incendiu.

Umple lampionul cu aer, ținându-l de rama rotundă din partea de jos și scuturându-l ușor înainte și înapoi, așa cum faci cu o sacoșă de cumpărături. Fii blândă, deoarece orice mișcare bruscă poate compromite lampionul.

Atașează celula de combustibil, dacă nu e deja montată. În acest sens, trece cele două ochiuri de sârmă prin orificiul celulei de combustibil și apoi desparte cât de mult poți ochiurile, ca să te asiguri că celula e cât mai bine fixată.

Aprinde pastila de combustibil ținând lampionul cu capul în jos. După ce toate cele 4 colțuri s-au aprins, întoarce lampionul în poziția corectă, având grijă ca flacăra să nu atingă hârtia.

Ține lampionul de părțile laterale de sus, asigurându-te că e perfect vertical și că flacăra e departe de hârtie. Vei observa cum aerul se încălzește în lampion, iar acesta se face tot mai ușor, încurajându-te să îi dai drumul.

Eliberează-l, împingându-l ușor către cer. Dacă nu se ridică de la sine, mai așteaptă câteva secunde și apoi încearcă din nou.

Nu e o instrucțiune de siguranță, dar atunci când dai drumul lampionului, nu uita să îți pui dorința și să o faci din tot sufletul. Unele culturi țin și la tradiția de a scrie numele persoanei sau visul său pe hârtia lampionului înainte de a-l aprinde, dar ai grijă să nu îl deteriorezi.

Cele mai frumoase lampioane zburătoare și suspendate

Acum, că ai aflat tot ce trebuia să știi pentru a fi „stăpâna lampioanelor”, e cazul să te bucuri de ele. Felinarele zburătoare, cum li se spunea înainte, sunt o idee minunată pentru petreceri, nunți și botezuri, dar le poți lua și în vacanță sau la o ieșire cu prietenele, ca să le faci o surpriză. Lampioanele ridicate de pe plajă la mare sunt, de asemenea, un vis transformat în realitate.

Pe lampioane-chinezești.ro vei găsi cele mai frumoase lampioane. Ai la dispoziție de toate, de la lampioane zburătoare sau fixe, decorative, albe sau colorate. Iată ce îți recomandăm!

Alege un lampion zburător în culoarea ta preferată sau unul alb, dacă îți dorești ca visul tău să emane puritate. Pe lampioane-chinezești.ro poți cumpăra și seturi de lampioane!

Lampion zburător alb

 

Lampion zburător roșu

 

Lampioanele suspendate creează o atmosferă de poveste la petrecerea ta, dar pot fi agăţate și în grădină fără vreun motiv anume. Aduc culoare, lumină, prosperitate, fericire și noroc și sunt confecționate din hârtie subțire de diverse culori, pe suport din metal sau din bambus, putând fi iluminate din interior cu o lumânare, bec sau dispozitiv LED. Alege nuanțele preferate și combină-le între ele!

 

Lampion suspendat alb, 30 cm

 

 

Lampion suspendat galben, 30 cm

 

Acum, că ai aflat tot ce trebuie să știi despre lampioane, nu-ți mai rămâne decât să te simți magic în compania lor. Descoperă pe lampioane-chinezești.ro cele mai creative și mai profi modele de lampioane zburătoare sau suspendate, pentru momente cu o încărcătură emoțională intensă și visuri împlinite!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.