Ţigara electronică – o alternativă mai sănătoasă pentru fumatori

Joi, 03.11.2016
de Diva Hair

Dragi fumători, de azi puteţi apela la un înlocuitor mai sănătos, mai practic şi, nu în ultimul rând, mai puţin costisitor pe termen lung: ţigara electronică. În ciuda faptului că părerile par a fi împărţite în ceea ce priveşte siguranţa ţigărilor electronice în general, ni se prezintă tot mai multe aspecte legate de lipsa riscurilor asupra sănătăţii utilizatorului.
De la lansarea ţigărilor electronice, în Asia, în 2003, şi introducerea lor pe piaţa americană şi europeană în anii 2006-2007, aceste device-uri s-au bucurat de o popularitate în continuă ascendență printre fumători.

Nu e de mirare că au apărut şi tot mai multe zvonuri şi afirmaţii cu privire la posibilele efecte negative asupra utilizatorilor. Multe din aceste presupuneri sunt desfiinţate de studii recente derulate de specialişti în domeniu, care propun ţigările electronice drept alternative mult mai bune pentru ţigările clasice, dăunătoare consumatorului.
Începând cu anul 2014, datorită faptului că piaţa ţigărilor electronice a luat o amploare spectaculoasă, au apărut tot mai multe declaraţii şi studii care să pună la îndoială siguranţa ţigărilor electronice. Ca exemplu, într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat în iulie 2014, s-a emis o avertizare către consumatorii ţigărilor electronice referitoare la eventualele riscuri asupra sănătăţii.


În afara acestui raport, au fost subliniate aspecte referitoare la toxicitatea e-lichidului, la cantităţile de nicotină, metale grele şi formaldehide care ajung în corp, dar şi la posibilele efecte carcinogene.
Acestea au fost urmate de studii care să susțină siguranţa utilizării ţigărilor electronice. O nouă evaluare datând din 2014 a organizaţiei britanice Cochrane a avut următorul raspuns: NU s-au descoperit efecte nocive grave în urma vapatului ţigărilor electronice. Printre efectele adverse slabe s-au menţionat: stare de greaţă, tuse şi inflamarea gâtului şi a gurii. Totuşi afirmatia finală a fost că ţigările electronice sunt mult mai puţin nocive decât cele clasice, deoarece nicotina, aflată într-o cantitate mult mai mică, nu prezintă efecte care să pună viața în pericol.

În 2015, Public Health England a afirmat că ţigările electronice sunt cu până la 95% mai puţin dăunătoare decât cele comune. Astfel, li se recomandă britanicilor consumatori de țigări clasice, care vor să renunţe la acest obicei, să apeleze cu încredere la ţigara electronică. Referitor la e-lichid, acesta este, într-adevăr, toxic dacă este înghiţit sau dacă intră în contact direct cu pielea. În schimb, după vapare, acesta are un nivel de toxicitate mult mai scăzut în comparaţie cu fumul de la ţigările obișnuite.

În ceea ce privește producerea de formaldehide, un studiu din 2015 al agenţiei Public Health England a subliniat că e-lichidul își poate pierde proprietăţile prin ardere şi poate genera vapori care conţin mai multe formaldehide doar în cazul folosirii dispozitivului la puterea maximă. Cu toate acestea, consumatorii au putut detecta modificarea vaporilor şi au evitat inhalarea. În concluzie, nu există dovezi clare cum că cei care vapează din ţigări electronice ar fi expuşi la cantităţi nocive de aldehide.

Serviciul Naţional de Sănătate din UK a afirmat, referitor la gradul de risc al substanţelor chimice din e-lichid, că acestea sunt prezente la niveluri însutit mai scăzute decat cele generate de fumul ţigărilor clasice, fiind în acest fel considerate mult mai puţin dăunătoare.
Cu referire la efectul carcinogen generat de nicotină şi alte substanţe chimice, în urma experimentelor in vivo asupra animalelor, s-a demonstrat că excesul de nicotină ar putea promova dezvoltarea tumorilor, însă carcinogenitatea nu a fost demonstrată in vivo. Așadar, un raport datând din 2014 al Surgeon General, S.U.A., a afirmat că aceste rezultate nu demonstrează cum că nicotina care intră în corp prin vapat ar avea un rol major în creşterea riscului de a dezvolta cancer.

În 2014 s-au descoperit mici particule de metal în compozitia e-lichid-ului şi în vapori, la nivele de 10-50 de ori mai scăzute decât cele admise în substanţele medicale pentru inhalare. Astfel, o evaluare din acelaşi an a afirmat că nu există dovezi suficiente pentru a sustine că particulele de metal pot dăuna consumatorilor. Un studiu de specialitate recent realizat de cercetători a constat în expunerea celulelor la vaporii generați de două mărci diferite de ţigări electronice, o dată la trei zile, timp de 1-8 săptămâni. Concluzia a fost că acestea au rezistat mult mai mult timp faţă de celulele expuse la fumul de ţigări comune, care au murit după o zi. Mai mult, s-ar fi demonstrat într-un studiu publicat în februarie anul curent că, în cazul fumătorilor care suferă de astm bronsic şi se convertesc la țigara electronică, există o îmbunătăţire semnificativă a sistemului respirator la un an de la utilizarea ţigărilor electronice.

Dr. Konstantinos Farsalinos, profesor la Universitatea din Patras, Grecia, a desfiinţat numeroase zvonuri şi teorii negative ce vizau ţigările electronice. El a pus la îndoială rezultatele referitoare la generarea unei cantităţi mai mari de formaldehide atunci când dispozitivele sunt folosite la putere maximă. De altfel, în 2015, acesta a analizat 21 mostre de e-lichid, demonstrând că sunt mult mai puțin dăunătoare faţă de ţigările clasice, iar în februarie 2016 a publicat rezultatele unui alt raport, conform căruia fumatorul care a trecut la ţigări electronice urmărind renunţarea sau reducerea consumului de țigări clasice pare să aibă tensiunea mai scăzută, fiind astfel o soluție recomandată fumătorilor hipertensivi. Un alt aspect important este şi faptul că ţigările electronice sunt mult mai bune pentru fumătorii pasionaţi de culturism. Nicotina suprimă apetitul, conform unui studiu derulat de Dr. Marina Picciotto, profesor în cadrul Universităţii din Yale. Mai mult, creşte ritmul metabolic şi reduce secreţia de insulină.

Nu în ultimul rând, potrivit unor evaluări iniţiale, impactul asupra mediului produs de ţigările electronice este cu mult mai redus faţă de cel al ţigărilor normale. În cazul țigaretelor clasice, mucul de ţigară are în compoziție acetat de celuloză, care, odată ajuns în ape, contribuie la poluarea şi degradarea acestora.

Cu toate acestea, în ciuda gradului mai înalt de siguranţă, se recomandă ca țigara electronică să nu fie utilizată de către femei însărcinate, pentru a preveni eventualele probleme de dezvoltare ale copiilor. De altfel, vapatul ţigărilor electronice nu ar trebui încurajat în rândul copiilor şi tinerilor.

Dacă analizăm studiile recente şi luăm în calcul interesul giganţilor industriei producerii ţigarilor clasice şi efectele negative asupra profitului acestora, ţigările electronice sunt mult mai puţin periculoase în comparaţie cu ţigările clasice, iar ele sunt recomandate celor care vor să renunţe la țigara obișnuită sau vor o alternativă mai puţin periculoasă.
Așadar, în magazinele cu ţigări electronice vei găsi tot ce ai nevoie pentru a renunţa la ţigările clasice, dăunătoare şi nocive. Device-urile sunt de cea mai bună calitate, iar varietatea de arome a e-lichidului va surprinde plăcut orice fumător – sunt disponibile arome care se aseamănă atât cu gustul clasic de tutun, dar şi arome deosebite, de fructe. În plus, vei găsi totul la preţuri foarte bune, raportul calitate-preţ fiind excelent!

Optează pentru ţigările electronice comercializate de ŢigaraEgo, pentru a te bucura din plin de un stil de viaţă sănătos şi beneficii de lungă durată pentru organismul tău.

SURSE / STUDII

https://www.sciencenews.org/article/vaping-linked-host-new-health-risks https://en.wikipedia.org/wiki/Safety_of_electronic_cigarettes
https://www.newscientist.com/article/dn28723-vaping-really-isnt-as-harmful-for-your-cells-as-smoking/
http://www.lung.org/stop-smoking/smoking-facts/e-cigarettes-and-lung-health.html
https://mic.com/articles/138775/is-vaping-bad-for-you-here-are-the-negative-health-effects-of-smoking-from-a-vape#.sl50zFxfn
http://www.ecigalternative.com/ecigarette-studies-research.htm
http://www.livescience.com/54754-what-e-cigarettes-do-in-your-body.html http://www.theverge.com/2016/4/28/11526722/uk-e-cig-vaping-recommendation-tobacco-use-study http://www.vapourlites.com/blog/study-indicates-vaping-can-help-body-builders-maintain-their-physique.html https://www.yahoo.com/beauty/electronic-cigarettes-are-95-percent-less-harmful-127733834827.html http://vaperanks.com/misleading-study-claims-teens-who-try-e-cigarettes-are-six-times-more-likely-to-become-smokers/

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!