Multiplele beneficii aduse de practicarea Qigong

Multiplele beneficii aduse de practicarea Qigong

Redactor Divahair.ro

Qigong-ul este o forma de exercitiu energetic care se concentreaza pe postura si miscarea corpului, respiratie si meditatie. Qigong-ul isi are radacinile in samanismul timpuriu, ca si medicina traditionala chineza. Exista de peste 5.000 de ani. Qigong se traduce aproximativ prin "maiestria lucrului cu energia" si are ca scop cultivarea "esentei vietii fiintei umane”.

Ideea din spatele Qigong este ca disconfortul si boala sunt un rezultat al energiei dezechilibrate in interiorul unei persoane. Pentru a imbunatati sanatatea si a preveni bolile, o persoana trebuie sa isi echilibreze Yin-Yang energia interna prin imbunatatirea „Qi-ului”. Gongong Qigong implica miscari repetitive constiente, care intaresc, echilibreaza si intaresc corpul, imbunatatesc circulatia fluidelor corporale si creeaza constientizarea modului in care corpul se echilibreaza in spatiu.

Ovidiu Pescarasu, practicând Qigong

Beneficii fiziologice ale practicii Gongong, stil Qigong creat de Ovidiu Pescarasu:

Imbunatatirea functiei cardiovasculare si pulmonare

Diverse studii au raportat ca Qigong-ul reduce semnificativ tensiunea arteriala in comparatie cu un control inactiv. In plus, Qigong-ul este potential legat de activitatea simpatica si parasimpatica, deoarece practicarea Qigong-ului a fost asociata cu scaderea ritmului cardiac si cresterea variabilitatii ritmului cardiac.

Reglarea sistemului imunitar

Qigong-ul a fost asociat cu o serie de raspunsuri imune pozitive. Un studiu a constatat imbunatatiri ale mai multor markeri de sange legati de imunitate dupa o interventie de antrenament Qigong de 1 luna, in comparatie cu ingrijirea obisnuita. Nivelurile de anticorpi ca raspuns la vaccinarea antigripala s-au dovedit a creste semnificativ intr-un grup care a practicat Qigong. Interleukina-6 , care este un marker al inflamatiei, a fost reglat semnificativ ca raspuns la Qigong, comparativ cu un grup ce nu a facut exercitii fizice.

Reglarea greutatii corporale

Procesul de slabire sau ingrasare se realizeaza prin reglarea metabolismului, ajungandu-se la greutatea optima a organismului. Procesul de slabire prin Gongong Qigong (reglare energetica) nu este supus efectului yoyo, foarte des intalnit in cazul slabirii prin diete drastice, datorita faptului ca el apare ca urmare a unei reglari metabolice (hormonale), nu doar datorita reducerii numarului de calorii consumate. Aceste exercitii usoare pentru slabit sunt foarte eficace la orice varsta si indiferent de nivelul de pregatire fizica.

Cresterea densitatii osoase

Antrenamentele de rezistenta si exercitiile de purtare a greutatilor sunt cunoscute in mod obisnuit pentru a creste formarea osoasa. In timp ce practicile de Qigong implica putina sau deloc rezistenta si greutate, s-a demonstrat ca Qigong-ul afecteaza pozitiv sanatatea oaselor. Un studiu  a constatat ca densitatea minerala osoasa a fost crescuta pentru femeile care au urmat exercitii Qigong, comparativ cu un grup de control fara exercitii fizice.

Imbunatatirea echilibrului

Un studiu asupra pacientilor cu distrofie musculara, femei sedentare si adulti in varsta sanatosi, a constatat ca Qigong-ul le-a imbunatatit echilibrul.

Imbunatatirea simptomelor somatice

Diverse studii au raportat ca Qigong-ul este legat de imbunatatiri ale simptomelor somatice, masurate prin scale precum Scala de Somatizare. In plus, participantii la Qigong au raportat stres perceput si intensitate mai scazute a durerii in comparatie cu grupul de control.

Imbunatatirea calitatii vietii

Calitatea vietii masoara sanatatea fizica perceputa a unei persoane, starea psihologica, convingerile personale, relatiile sociale si relatia cu caracteristicile relevante ale mediului. Diverse studii la o gama larga de participanti – inclusiv adulti sanatosi, pacienti cu cancer, post-accident vascular cerebral si artrita — a constatat ca cel putin un aspect al calitatii vietii a fost imbunatatit semnificativ de Qigong in comparatie cu grupurile de control inactive.

Imbunatatirea autoeficacitatii

Autoeficacitatea este increderea pe care o simte o persoana atunci cand efectueaza comportamente si capacitatea lor perceputa de a depasi barierele asociate cu realizarea acestora.

Articolul urmator
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.