Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Persoanele în vârstă sunt mai puternice decât am crede. Iată explicația specialiștilor

Alexa Galgau

Se întâmplă uneori ca persoanele în vârstă, în special bărbații, să fie mult mai puternice decât ne-am astepta. Este un fenomen care a stârnit curiozitatea oamenilor de știință, care au vrut să găsească o explicație pentru această forță fizică neobișnuită.

Citește cum au explicat cercetătorii puterea fizică ieșită din comun pe care o au unele persoane în vârstă!

 

De ce sunt unele persoane în vârstă atât de puternice?

Poate că ai mai văzut până acum bărbați mai în vârstă care au o putere fizică neobișnuită sau chiar unii care participă la maratoane, deși au vârste foarte înaintate. Se pare că există și o explicație pentru acest fenomen, specialiștii speculând că este vorba despre o reacție hormonală.

Hormonul stresului este cel care dă în situații de criză o putere supraomenească, pentru ca omul să se poată salva. De exemplu, au existat cazuri în care oameni obișnuiți au ridicat mașini pentru a salva o persoană dragă. În aceste situații, corpul intră într-o stare de alertă menită să îl ajute să supraviețuiască, iar la nivel fizic, inima începe să pompeze mai mult sânge, simțurile se ascut, nivelul de adrenalină crește și toate funcțiile organismului care nu sunt strict necesare supraviețuirii în acel moment sunt mult diminuate. Totodată, este sporită circulația sângelui și cresc în intensitate impulsurile trimise către mușchii scheletici, rezultând într-o putere mult mai mare a acestora.

Deși nu se poate spune că un om în vârstă trăiește același nivel de stres ca un om care trebuie să își salveze viața, explicația pe care au găsit-o specialiștii este că, odată cu înaintarea în vârstă, crește și producția de hormoni ai stresului în organism, ceea ce accentuează, de fapt, puterea fizică.

Problema este că, în cazul persoanelor în vârstă, imediat după ce apare un factor de stres și au loc transformările corporale de mai sus, scade abilitatea de a menține contracția musculară pentru mai mult timp, spre deosebire de tineri, care au o rezistență mult mai mare. Aceasta se întâmplă și pentru că, începând cu vârsta de 40 de ani, masa musculară începe să scadă, iar până la 80 de ani, ea se înjumătățește. Evident, puterea fizică scade odată cu masa musculară. În vreme ce adrenalina crește odată cu vârsta, nivelul de testosteron scade, ceea ce reduce iarăși puterea fizică. Așadar, există și contradicții în această teorie, iar oamenii de știință încă încearcă să descopere întreaga poveste, nu doar fragmente din ea, printr-o mai bună înțelegere a procesului de îmbătrânire.

Însă asta nu înseamnă că nu mai poți menține forța fizică dacă îmbătrânești. Masa musculară poate fi întreținută prin efort fizic scăzut sau moderat. O persoană în vârstă poate să fie puternică, deși nu prea are cum să aibă exact aceeași putere precum un tânăr, decât în cazul în care se antrenează o viață întreagă. Fiecare individ este diferit construit, dar un lucru este cert: persoanele în vârstă nu trebuie neapărat să fie slabe și neajutorate, ci pot fi puternice, atâta vreme cât nu reduc foarte mult activitatea fizică și se feresc de un stil de viață sedentar.

Descoperă și 15 imagini cu bătrâni care îți demonstrează că totul este posibil, indiferent de vârstă!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!