Postul Paștelui 2022: când cade și ce slujbe au loc în această perioadă

Postul Paștelui 2022: când cade și ce slujbe au loc în această perioadă

Redactor Raluca Margean

Postul Paștelui 2022 este cel mai lung și mai aspru din cele 4 posturi de peste an. Denumit și Postul Mare, durează 7 săptămâni (48 de zile) și amintește de postul de 40 de zile ținut de Mântuitor îniante de începerea activității sale mesianice. Îți prezentăm în acest articol când se intră în postul Paștelui 2022, ce slujbe se țin în această perioadă și ce obiceiuri și tradiții trebuie să respecți!

Când începe Postul Paștelui în 2022?

Postul Paștelui începe întotdeauna cu 7 săptămâni înainte de sărbătoarea Învierii Domnului. Cum data Paștilor este diferită în fiecare an și ziua începerii postului variază de la un an la altul.

Conform calendarului ortodox, în acest an, Sfintele Paști se sărbătoresc pe 24 aprilie. Acest lucru înseamnă că postul Paștelui 2022 începe cu 48 de zile înainte, și anume pe 7 martie.

Paștele catolic se va sărbători cu o săptămână înainte de cel ortodox, pe 17 aprilie 2022, iar Postul Mare catolic va începe pe 28 februarie 2022.

Ziua dinaintea Postului Paștelui este duminică (6 martie) și poartă numele de Duminica Lăsatului sec de brânză. Este ultima zi când se mănâncă lapte, ouă și pește și, în trecut, era un prilej de sărbătoare mare, fiind ziua în care oamenii de la sat se strângeau și petreceau până la revărsatul zorilor.

Postul Paștelui în trecut

În vechime, Postul Paștelui se ținea în mod diferit. Postul era împărțit în două perioade, și anume:

  • Postul Păresimilor (Patruzecimii) sau postul prepascal, care ținea până la Duminica Floriilor
  • Postul Paștilor (postul pascal), care ținea o săptămână, adică din Duminica Floriilor până în ziua Învierii. Acest post era extrem de aspru.

Începând cu anul 381, Biserica Răsăriteană a hotărât, prin primul Sinod Ecumenic de la Niceea, să adopte definitiv practica Postului Paștelui de șapte săptămâni.

Ce slujbe se țin în Postul Paștelui din 2022?

Postul Paștelui 2022, ca în fiecare an, este o perioadă menită să îndrume la pocăință și să reamintească credincioșilor patimile îndurate de Mântuitor pentru omenire. De aceea, în Postul Paștelui, biserica îmbracă straie închise la culoare, preoții poartă veșminte cernite și cântările sunt un pic mai triste decât de obicei.

Cruce și potir

Iată care sunt principalele slujbe care se vor ține în Postul Paștelui 2022:

  • Vecernia iertării. Aceasta este prima slujbă a Postului Mare și începe de fapt de la vecernia din Duminica Izgonirii lui Adama din Rai. Este momentul în care veșmintele luminoase ale preoților sunt înlocuite cu cele de culoare închisă, iar Luminile din Biserică se sting pentru a se intra în atmosfera Postului Mare.
  • Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite. Aceasta este o Liturghie special pentru credincioșii care doresc să se împărtășească în timpul săptămânii. Liturghia Darurilor se poate săvârși în orice zi a Postului Mare (cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică, a zilelor aliturgice - luni și marți din prima săptămână și vinerea din Săptămâna Patimilor, când nu se face nicio Liturghie). De obicei, se oficiază în zilele de miercuri și vineri și, în plus, în joia Canonului celui mare (joia din a 5-a săptămână).
  • Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Aceasta se oficiază în sâmbetele din Postul Mare și în Duminica Floriilor.
  • Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Se săvârșește în primele 5 duminici de post, iar în Săptămâna Patimilor joia și sâmbăta.
  • Canonul ce Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Acesta este citit doar în Postul Paștelui, în joia din a 5-a săptămână. Reprezintă un imn al pocăinței și este menit să-I facă pe credincioși să conștientizeze amplitudinea păcatelor și înstrăinarea față de Dumnezeu și să-i readucă pe calea cea dreaptă.
  • Deniile. Acestea sunt printre cele mai înălțătoare slujbe care se vor ține în Postul Paștelui 2022, ca în fiecare an. Menirea deniilor este ca, prin rugăciune, pocăință, post și citirea Sfintei Scripturi, credincioșii să alunge din suflet întunericul păcatelor și să se umple de lumina lui Hristos. Deniile sunt săvârșite în zilele de miercuri și vineri seara din Săptămâna a cincea, precum și în toată Săptămâna Sfintelor Patimi.

Ce măsuri trebuie să iei în postul Paștelui în 2022, pe fondul pandemiei?

În zilele când mergi la biserică pentru slujbele din Postul Paștelui 2022, este bine să nu uiți și de restricțiile pandemiei. În această perioadă, deoarece credincioșii se strâng în număr mare în Lăcașul Domnului, riscul de infectare cu Covid-19 este unul foarte crescut. Prin urmare, este important să te protejezi cât poți tu mai bine. Pentru acest lucru, asigură-te că păstrezi distanța de 2 metri și că porți mască tot timpul cât ești în biserică.

Postul Paștelui 2022: tradiții și obiceiuri

În primul rând, în Postul Paștelui 2022 este esențial să te abții de la consumul alimentelor de origine animală. Ține cont că există 2 dezlegări în timpul postului, și anume la Buna Vestire și de Florii.

Persoană care se roagă

Pentru ca postul să fie desăvârşit, acesta trebuie însoțit și de înălţarea duhovnicească a fiinţei, prin înfrânare şi curăţire. Sfântul Ioan Gură de Aur îndemna credincioșii: „Nu numai gura şi stomacul tău să postească, ci şi ochii, şi urechile, şi picioarele, şi mâinile, şi toate mădularele trupului tău”.

Iată ce obiceiuri ar trebui să urmezi în Postul Paștelui:

  • Nu ai voie să consumi alcool și să fumezi
  • În unele locuri se obișnuiește să se facă o slujbă de sfințire a caselor
  • Nu se fac nunți
  • Femeile gravide, copiii, lăuzele și bolnavii sunt scutiți de postul alimentar
  • În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine, și se bea apă, iar în Vinerea Mare se ține Post Negru

Tradiții vechi din Postul Paștelui

În trecut, oamenii de la sat, pe lângă post și rugăciune, păstrau anumite obiceiuri, precum:

  • În prima zi de după Lasatul secului, femeile nu lucrau, doar spălau vasele din noaptea precedentă, când au avut loc petrecerile. Firimiturile de la masă erau aruncate păsărilor din curte pentru ca acestea să nu strice recoltele viitoare
  • Marțea din prima săptămâna a Postului Mare era numită ”Marțea strâmbă”. În această zi femeile luau furca de tors și mergeau la crâșma satului pentru a se "clăti" cu țuică. Ele beau rachiu fiert cu piper și aruncau cu paharul în tavan, ca să le crească vara cânepa atât de mare.
  • În prima sâmbătă din Postul Mare se sărbătorea Ziua lui San-Toader, sfânt care a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă. În această zi, fetele nu mergeau la șezători, se închideau în casă și întorceau vasele cu gura în jos pentru a împiedica spiritele rele să se ascundă în ele.
  • În ziua de San-Toader se făcea colivă de grâu care se ducea la biserică. Acolo se sfințea și se oferea copiilor sau oamenilor săraci.

Așadar, după ce ai aflat când începe Postul Paștelui 2022 și ce tradiții și obiceiuri sunt în această perioadă, citește și: Superstiții de Paște: respectă-le ca să-ți meargă bine tot anul!

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Cum este viata ta in aceasta etapa?
Incepe quiz
Cum este viata ta in aceasta etapa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.