Șapte semne care îți trădează dependența de rețele de socializare
Cuprins
Pentru că rețelele de socializare au devenit o parte a vieții noastre relativ de curând, încă nu conștientizăm cât de mult ne-au schimbat. Știm deja că există dependența de selfie-uri și că statul cu ochii în calculator sau în telefon nu are cum să ne facă bine, ci ne izolează și ne îmbolnăvește. Cu toate acestea, ne este greu să admitem că am putea avea o dependență față de rețelele de socializare. Din păcate, o mare parte din omenire se confruntă cu această nouă problemă, ale cărei efecte nu se văd încă foarte clar, dar vor deveni limpezi în câțiva ani.
Iată câteva semne clare care îți trădează dependența de rețele de socializare!
Dependența de rețele de socializare: o realitate modernă
1. Îți verifici telefonul o dată la câteva minute, pentru a vedea dacă ai notificări pe vreo rețea de socializare. Indiferent ce faci, te simți neliniștită sau curioasă să vezi „ce s-a mai întâmplat” pe Facebook, Twitter sau alte site-uri de social media. Atunci când postezi ceva, „vânezi” pur și simplu like-urile și contorizezi fiecare apreciere pe care o primești.
2. Atunci când nu ai acces la internet simți un gol imens și nu știi ce să faci cu timpul tău. De obicei, exact ca în cazul oricărei dependențe, începi să te simți agitată și irascibilă dacă nu reușești să te conectezi, iar în cele din urmă ajungi să iei măsuri disperate pentru a-ți verifica notificările de pe rețelele de socializare (de exemplu, ceri telefonul unui prieten sau mergi la o cafenea cu internet).
3. Îți dai check-in aproape obsesiv, indiferent unde mergi. Nu te rezumi doar la locuri exotice și la destinațiile de vacanță, ci ai fi în stare să îți dai check-in inclusiv când mergi la spital sau ai o problemă gravă și trebuie să ajungi la o autoritate publică.
4. Ai început cu câte o poză din când în când, dar acum îți faci cel puțin câteva selfie-uri pe zi. Uneori este nevoie să faci zeci de poze pentru a alege una reușită, dar acest lucru nu ți se pare o pierdere de vreme, ci o necesitate. În plus, te-ai obișnuit să pui poze cu absolut orice haină nouă sau obiect proaspăt cumpărat, indiferent că este vorba de un ceas scump sau de un kilogram de mere roșii. Probabil că prietenii tăi de pe Facebook se simt exasperați de cât de multe poze noi pui, dar mai mult ca sigur și ei fac la fel. Și mai serioasă este problema dacă dai tag prietenilor pe Facebook, chiar dacă nu au legătură cu poza respectivă, doar ca să te asiguri că aceștia o văd.
5. Pozele sunt mereu însoțite de o mulțime de hashtaguri la care simți că nu mai poți renunța. Atunci când o persoană este depedentă de rețelele de socializare, nu mai poate concepe să facă o postare nouă fără să includă hashtaguri, chiar dacă nu înțelege exact care este scopul lor sau cum se folosesc.
6. Îți propui să te uiți la telefon cu un anumit scop (de exemplu, la ceas sau la calendar) și ajungi să intri fără să îți dai seama pe Facebook sau pe alte rețele de socializare, iar între timp uiți ce voiai să faci inițial. Se aplică și atunci când te așezi la calculator cu un anumit scop și te „pierzi” pe rețelele de socializare.
7. Ai ajuns să prețuiești mai mult timpul petrecut online sau cu prieteni virtuali, pe chat, decât cu persoanele din viața reală. Atunci când ieși din casă cu prietenii sau cu iubitul, ai multe momente în care nu mai ești deloc atentă la persoana de lângă tine, pentru că ești mult prea preocupată de News Feed sau notificări. Acesta este unul dintre cele mai clare simptome că te confrunți cu o dependență de rețele de socializare. Dacă o lași să se agraveze, o să ajungi să te izolezi de tot și chiar să fii deprimată din acest motiv, chiar dacă ție ți se pare că interacționezi cu o mulțime de oameni. Din păcate, cantitatea comunicării nu poate depăși în importanță calitatea ei.
8. Primul lucru pe care îl faci dimineața, când te trezești, este să iei telefonul și să verifici conturile de pe rețelele de socializare. Desigur, înainte de a te culca faci același lucru și de multe ori stai până noaptea târziu verificând ce mai e „nou” sau chiar trecând din nou prin postările mai vechi ale altora.
Deși nu luăm în serios dependența de rețelele de socializare, adevărul este că ele ne afectează grav viețile, în special din punct de vedere social. Din acest motiv, fiecare dintre noi ar trebui să facă un efort să se mai rupă de lumea virtuală, chiar și cu pași mărunți.
Citește mai multe despre beneficiile vieții fără Facebook!