Tot ce trebuie să știi despre înmatricularea auto

Tot ce trebuie să știi despre înmatricularea auto

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Atunci când îți achiziționezi o mașină nouă, aceasta trebuie neapărat să fie înregistrată și înmatriculată. Deși legislația în privința înmatriculării auto din 2017 s-a mai simplificat, tot există anumiți pași ce trebuie respectați în privința înmatriculării vehiculului în România.

De la întocmirea contractului de vânzare-cumpărare până la vizita la Direcția Impozite Și Taxe Locale pentru a trece mașina în evidență, nicio etapă nu trebuie trecută cu vederea, deoarece poate bloca întreg procesul. Pe lângă timpul pierdut și numeroasele etape prin care trebuie să treci, și aspectul financiar este la fel de important, prin taxele care trebuie achitate. Noi am descoperit însă o metodă de a ușura tot acest calvar, despre care îți vom vorbi în rândurile de mai jos!

masina de jucarie asezata pe o foaie

Iată ce trebuie să știi despre înmatricularea auto în 2017!

În acest an, procesul de înmatriculare a mașinii a fost simplicat prin eliminarea de la dosar a dovezii achitării timbrului de mediu, a taxei de înmatriculare auto în valoare de 60 de lei, dar și a adeverinței de la ANAF. Din 2016 nu se mai plătește impozitul pe anul în curs de către cumpărător și nu mai este nevoie nici de certificatul de autenticitate RAR pentru autoturismele înmatriculate în România.

În ceea ce privește aspectul financiar, o înmatriculare costă în România în acest moment 40 de lei, în cazul în care mașina este din același județ și rămân aceleași plăcuțe. Dacă se doresc alte numere, atunci taxele ajung undeva între 80 și 135 de lei. În această sumă nu intră asigurarea RCA, monitorizarea și Clasa Bonus Malus. Pentru mașinile aduse din alte țări, este nevoie de certificatul de autenticitate RAR și ITP, iar prețul ajunge în jur de 350 de lei.

De ce acte ai nevoie pentru dosarul de înmatriculare

1. Cerere de înmatriculare tipizat (se găsește pe internet sau la DRPCIV);

2. Fișa de înmatriculare auto vizată la Direcția Impozite și Taxe Locale semnată de fostul proprietar, dar și de actualul. Pentru persoanele juridice este nevoie și de ștampila firmei.

3. Cartea de identitate a vehiculului (original și copie);

4. Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar, în care este transmis dreptul de proprietate (talonul în original). De asemenea, ITP-ul trebuie să fie valabil.

5. Contractul de vânzare-cumpărare (original și copie);

6. Actul de identitate al solicitantului (original și copie);

7. RCA-ul cu numele noului proprietar (copie);

8. Dovada de plată a certificatului de înmatriculare (talon auto original – 37 de lei);

9. Plăcuțele cu numărul vechi de înmatriculare;

10. Certificatul de autenticitate emis de RAR (original) pentru mașinile aduse din alte țări.

doua persoane care vorbesc la masa

Care sunt etapele înmatriculării auto

În primul rând, trebuie să obții contractul de vânzare-cumpărare. Pentru a face rapid actele, poți să te duci cu vânzătorul la Direcția Impozite și Taxe Locale, unde faci contractul, dar și fișa de înmatriculare.

Următorul pas constă în semnarea talonului pe spate de către vânzător. Fără această semnătură, dosarul va fi respins de către polițist.

Atenție! Banii pe autoturism trebuie dați vânzătorului abia după ce contractul de vânzare-cumpărare este încheiat, după ce obții fișa de înmatriculare, dar și cartea mașinii și talonul. În cazul în care autoturismul este cumpărat de la o firmă, trebuie să mergi prima dată la sediul acesteia pentru factură. Nu mai este nevoie de contractul de vânzare-cumpărare, ci de semnătură și ștampilă pe spatele talonului. După aceea, trebuie să mergi la Direcția Impozite și Taxe Locale pentru a primi fișa de înmatriculare vizată.

Poți cere o copie după asigurarea RCA de la vânzător, în cazul în care vrei să circuli cu mașina până o înscrii. Dacă mașina nu are, poți să îi faci RCA-ul chiar în ziua cumpărarii.

Mai departe, mergi la Direcția Impozite și Taxe Locale pentru a trece mașina în evidență. Cumpărătorul ia mașina cu impozitul plătit pe anul respectiv.

Taxa de 37 de lei pentru talon se plătește prin internet banking, virament sau mandat poștal. În cazul în careplătești în numerar, se achită această sumă la casieriile unităților Trezoreriei Statului sau la DRPCIV.

Taxa aferentă plăcuțelor de înmatriculare se achită la polițistul care primește dosarul și costă cam 40 de lei pentru numere la rând și 85 de lei pentru numere preferențiale.

În cazul în care timpul nu este de partea ta sau îți dorești servicii ireproșabile, fără mari bătăi de cap, poți apela la specialiștii de la Viva Auto, care oferă servicii de calitate în cel mai scurt timp și în cadrul cărora eforturile tale sunt minime.

Astfel, poți spune adio timpului pierdut la cozi, dar și nervilor și stresului. Viva Auto se ocupă de toate aceste etape în locul tău și se asigură că îți oferă cele mai bune servicii într-un timp record. Poți alege din gama variată de servicii, de luni până sâmbătă. Clienții sunt extrem de mulțumiți de rapiditatea și profesionalismul specialiștilor de la Viva Auto. Tu ce mai aștepți?

logo viva auto

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.