Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă

Anca Marcus

În fiecare an, pe 30 august, în Calendarul Ortodox este prăznuit Sfântul Alexandru, cunoscut în credința populară ca fiind „protectorul omenirii”. Această sărbătoare este un moment special pentru credincioși, marcând nu doar viața sfântului, ci și valorile și tradițiile care definesc cultura și spiritualitatea românească. 

Cine a fost Sfântul Alexandru? 

Sfântul Alexandru este recunoscut ca unul dintre cei mai distinși ierarhi ai Bisericii și ca un apărător curajos al credinței creștine. El a trăit în timpul începutului secolului al IV-lea, în perioada domniei Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Alexandru a fost ucenicul Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantului.

Și chiar dacă nu a avut acces la o educație academică vastă, viața sa a fost caracterizată de modestie și virtuți remarcabile. Aceste calități au atras atenția și încrederea în el, fiind considerat demn să slujească sub îndrumarea Sfântului Mitrofan și ulterior să fie ridicat la rangul de Patriarh.

Tradiții si obiceiuri de Sfântul Alexandru  

Sfântul Alexandru este sărbătorit cu tradiții și obiceiuri care reflectă atât semnificația religioasă, cât și influența culturală a acestei zile. În această zi sacra, Biserica Ortodoxă ne îndeamnă să ne manifestăm mila și să venim în ajutorul celor aflați în dificultate, cu o atenție specială către cei aflați în impas. De asemenea, suntem îndemnați să nu criticăm și să nu-i vorbim de rău pe cei din jur, să ne abținem de la insulte și să ne ferim de gânduri negative față de alții.

În această zi, Biserica ne sugerează să ne abținem de la consumul de alimente și să ne aducem aportul cu fapte bune, oferind ajutor celor nevoiași, inclusiv copii și bătrâni, și participând în acte de caritate. Și să nu uităm de citirea rugăciunii dedicate Sfântului Alexandru. 

Viața Sfântului Alexandru

Sfântul Alexandru s-a născut în anul 239 în Calabria, din părinți creștini, Gheorghe și Vriena. În tinerețe, s-a dedicat rugăciunilor și vieții retrase. Mai târziu, a călătorit în Grecia cu doi ucenici, Vitalie și Nichifor, iar apoi a ajuns la Bizanț, unde a slujit sub îndrumarea arhiepiscopului Mitrofan între anii 306 și 325. În 314, a fost hirotonit horepiscop.

În anul 325, la Sinodul Ecumenic de la Niceea, care a fost convocat de împăratul Constantin cel Mare, Sfântul Alexandru a devenit o figură centrală. Arhiepiscopul Mitrofan nu a putut participa la sinod, așa că Alexandru a fost desemnat să îl înlocuiască. În cadrul acestui eveniment, el a fost pus în fața unei provocări semnificative, anume confruntarea cu învățăturile lui Arie, unul dintre preoții săi subalterni, care propovăduia idei contrare credinței tradiționale a Bisericii.

Inițial, Alexandru a încercat să rezolve această divergență într-un mod pașnic. Cu toate acestea, Arie și susținătorii săi au respins orice încercare de împăcare, ceea ce a dus la convocarea unui sinod local în anul 321 pentru a soluționa această dispută. La acest sinod, Arie a avansat teoria că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl.

În sprijinul apărării dogmei ortodoxe, Sfântul Alexandru a adus la sinod și pe Osie, episcop de Cordova. În ciuda acestor eforturi, tensiunile s-au amplificat, determinându-l pe împăratul Constantin cel Mare să convoace primul Sinod Ecumenic de la Niceea în anul 325. Acest sinod a emis o condamnare oficială a învățăturilor lui Arie.

Sfântul Alexandru s-a stins din viață în anul 337, când avea 98 de ani.

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Alexandru:

Alexandra, Ada, Alesia, Alex, Ale, Andra, Xandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandra, Săndel, Sănducu, Ducu, Dutu, Saşa, Alessandra

Rugăciunea Sfântului Alexandru

Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

mana care ține o cruce

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tau (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu.

Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin! 

În final, Sfântul Alexandru este mai mult decât o zi de sărbătoare religioasă. Este o ocazie de a sărbători tradițiile și valorile care ne definesc ca popor, de a reflecta asupra vieții unui conducător înțelept și de a petrece timp de calitate alături de cei dragi. 

Surse foto: Pexels, Pexels

Surse articol: Alba24, Doxologia, Libertatea

Articolul urmator
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfantul Fanurie
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfantul Fanurie
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?
Incepe quiz
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.