Valentine's Day - Adevărata poveste a Sfântului Valentin este una extrem de tulburătoare și tragică

Valentine's Day - Adevărata poveste a Sfântului Valentin este una extrem de tulburătoare și tragică
Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro
Vineri, 05.02.2021

Bomboane de ciocolată, buchete de trandafiri, întâlniri romantice și cuvinte dulci șoptite la ureche. Sună cunoscut? Da, sărbătoarea Sfântului Valentin a căpătat o însemnătate comercială în zilele noastre și mulți ar crede că este doar o invenție transformată într-un produs de marketing bine gândit. 

Sfântul Valentin chiar a existat. Însă și în privința acestei persoane care a trăit cu sute de ani în urmă s-au dezvoltat foarte multe mituri cu privire la originea sa. La o scurtă căutare pe Google vei găsi informații diferite despre el. Sfântul Valentin era un presupus preot roman care făcea nunți în secret, în secolul al III-lea. El a fost încarcerat în casa unui nobil, timp în care i-a vindecat fiica răpitorului de orbire, determinând întreaga familie să se convertească la creștinism. Apoi, înainte de a fi torturat și decapitat, pe data de 14 februarie, el i-ar fi trimis fetei un bilet semnat "Your Valentine (n.r. Valentinul tău)."

sfantul valentin in secolul al III-lea

Sfântul Valentin

Alte relatări arată că un alt sfânt, pe nume Valentine, care a trăit în aceeași perioadă, a fost episcopul de Terni. Și despre acesta s-a spus că a oficiat nunți împotriva autorităților și că a murit prin decapitare. 

Din păcate, pentru oricine speră la o poveste de dragoste cu sfârșit tragic, există foarte puține dovezi despre existența acestor personaje. În realitate, Ziua Îndrăgostiților a fost asociată cu iubirea la sfârșitul Evului Mediu, datorită poetului englez Geoffrey Chaucer. 

Sfinți martirizați

Valentine era un nume destul de popular în Roma Antică. Au existat cel puțin 50 de povești despre diferiți sfinți pe care îi chema la fel. Biserica Catolică recunoaște în prezent cel puțin trei sfinți diferiți, numiți Valentine sau Valentinus, toți fiind martirizați.

Bruce Forbes, profesor specializat în istoria religiilor de la Univeristatea din Iowa, susține că există doar două povești vechi din jurul anilor 500 ce au multe date în comun. Este vorba despre cele în care apar preotul și episcopul menționați anterior. Însă dovezile istorice sunt incomplete, astfel că nu este clar dacă acei oameni au existat cu adevărat sau anumiți biografi s-au inspirat unii de la ceilalți când au creat istorisirile. 

Poate și mai dezamăgitor pentru romanticii dintre noi este faptul că primele relatări ale celor doi Valentini sunt povești tipice de martiriu, ce subliniază miracolele întocmite de sfinți și morțile îngrozitoare, dar nu conțin nici o referire la dragoste. "Amândoi sunt personaje legendare, iar legătura lor cu iubirea este vagă.", a declarat Henry Kelly, istoric și profesor de literatură la Universitatea din California. 

Ziua Îndrăgostiților sau Lupercalia

Sărbătoarea Sfântului Valentin a fost, de asemenea, asociată cu efortul creștinilor de a înlocui vechea sărbătoare Lupercalia, pe care romanii o sărbătoreau pe 15 februarie. Lupercalia era o sărbătoare mistică, menită ca oamenii să-și găsească parteneri. Femeile își scriau numele pe tăblițe de lut, pe care bărbații le extrăgeau apoi dintr-un borcan, formând astfel un nou cuplu. 

Însă, din nou, istoricii contemporani nu sunt de acord cu aceste relatări. Singura legătură dintre Lupercalia și tradițiile moderne de Ziua Îndrăgostiților ar putea fi cu festivalul roman în care erau implicați doi tineri. Aceștia dansau goi și erau loviți de către cei din jur cu obiecte confecționate din piele de capră. Potrivit spuselor scriitorului Plutarh, unele tinere căsătorite credeau că dacă trec prin acest ritual vor rămâne mai repede însărcinate., scrie History.com. 

Orice conotații romantice ar fi căpătat sărbătoarea Lupercalia, acestea nu au legătură cu Ziua Îndrăgostiților din prezent. "Este destul de enervant că oamenii continuă să creadă aceste povești. Concluzia mea este că până la poetul Geoffrey Chaucer nu avem dovezi că oamenii făceau ceva romantic pe data de 14 februarie.", a declarat Bruce Forbes. 

Poezia care a schimbat totul

Cum a creat poetul Geoffrey Chaucer Ziua Îndrăgostiților pe care știm în zilele noastre? În anii 1370 sau 1380, el a scris o poezie numită "Parlamentul păsărilor" care conține acest vers: "Căci asta se întâmpla de Sfântul Valentin, când fiecare pasăre mergea acolo pentru a-și alege perechea."

portret al poetului geoffrey caucher

Poetul Geoffrey Caucher

Citește și: Idei de cadouri pentru Valentine's Day, potrivite pentru tot anul

Geoffrey Caucher a fost primul poet din Europa care a insuflat ideea de romantism în literatură. Alții i-au adoptat stilul și astfel au luat naștere poveștile cu cavaleri și domnițe care nu se puteau căsătorii din cauza familiilor, cu finaluri tragice pe care le regăsim și în filmele de astăzi. 

În jurul anilor 1400 nobili, inspirați de scrierile lui Geoffrey Chaucer, au început să scrie poezii de dragoste cu numele de "Valentine" destinate femeilor de care se îndrăgosteau. Abia în acea perioadă au apărut povești care ofereau o legătură între Sfântul Valentin și exprimarea iubirii. 

Există și o intrigă în mitul Sfântului Valentin. Atunci când poetul londonez a scris inițial despre ziua în care fiecare pasăre își alege un partener, el nu se gândea la data 14 februarie, ci la data de 3 mai, o zi considerată în trecut sărbătoarea Sfântului Valentin. 

Profesorul Henry Kelly susține că poetul s-a răzgândit și a căutat o modalitate de a sărbători logodna regelui Richard al II-lea cu Ana de Boemia pe 14 februarie, și a constatat că în catolocism aceea era data serbării Sfântului Valentin. Contemporanii săi erau familiarizați cu sărbătoarea de la acea dată, iar acesta a fost și motivul pentru care Ziua Îndrăgostiților este văzută astfel în prezent. 

"Februarie este o lună destul de depresivă. Lumea se satură de iarnă și așteaptă cu nerăbdare venirea primăverii, așa că este minunat să serbezi ceva la sfârșitul anotimpului rece.", a concluzionat profesorul Henry Kelly. 

Cuplu la o intalnire de Sfantul Valentin, barbatul ii saruta mana partenerei

În zilele noastre, data de 14 februarie este un moment în care milioane de cupluri din lumea întreagă își celebrează iubirea. Gesturile romantice sunt vaste, de la cadouri, precum buchete cu trandafiri roșii, la ursuleți de plus sau întâlniri romantice și excursii în destinații interesante. În total, în 17 țări de pe glob se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților: Argentina, Bulgaria, Coreea de Sud, România, Africa de Sud, Brazilia, Republica Cehă, Franța, China, Marea Britanie, Țara Galilor, Ghana, Filipine, Spana, Estonia, Japonia, Statele Unite ale Americii.

Surse articol: History.com / CBN / Britannica

Surse foto: Getty, IStock

Articolul urmator »
Pentru oamenii care ne stau aproape în cele mai grele și tulburătoare momente: VĂ MULȚUMIM că sunteți!
Pentru oamenii care ne stau aproape în cele mai grele și tulburătoare momente: VĂ MULȚUMIM că sunteți!
Anca Marcus | Marţi, 27.02.2024
Incepe quiz
Ce crede iubitul tau despre Valentine’s Day?
Ce crede iubitul tau despre Valentine’s Day?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe