10 lucruri mai puțin știute despre cel mai mare continent din lume

10 lucruri mai puțin știute despre cel mai mare continent din lume

Redactor Alexa Galgau

Asia este, fără îndoială, un continent fascinant, plin de mistere pentru noi, occidentalii. Știm, în mare, care sunt țările pe care le cuprinde acest continent, dar sunt multe alte lucruri pe care ar trebui să le cunoaștem despre Asia, pentru cultura noastră generală.

Află și tu câteva lucruri mai puțin știute despre Asia, cel mai mare continent din lume!

Curiozități despre cel mai mare continent din lume

1. Suprafața totală a Asiei este de 44.579.000 de kilometri pătrați, fiind urmată de Africa (30.221.532 de kilometri pătrați).

2. Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în Asia: 4,1 miliarde de suflete trăiesc pe cel mai mare continent din lume. Asia are și cea mai mare densitate a populației din lume: 87 de oameni pe kilometru pătrat. La acest capitol este urmată de Europa, care are 72 de oameni pe kilometru pătrat.

3. În Asia s-au născut câteva dintre cele mai vechi civilizații ale lumii, de la cea sumeriană „bătrână” de 7000 de ani până la cea hindusă, veche de 6000 de ani, ca să nu mai vorbim despre civilizația chineză. De fapt, acea regiune din jurul fluviilor Tibru și Eufrat este adesea numită „leagănul civilizației”.

4. Nouă din zece clădiri înalte din lume se află în Asia. Cea mai înaltă clădire din lume este Burj Khalifa, din Dubai, care are nu mai puțin de 828 de metri. A doua cea mai înaltă clădire din lume este Turnul Shanghai, care are „doar” 628 de metri. Aceste două clădiri vor fi eclipsate în 2019 de ceea ce urmează a fi cea mai înaltă clădire din lume, un turn din Arabia Saudită care va avea un kilometru înălțime!

5. Cele mai mari 10 malluri din lume sunt tot în Asia. Cel mai mare mall din lume, New South China Mall, se află în Dongguan, China, și are o suprafață folosibilă de 659.612 metri pătrați. Faimosul mall din Bloomington, Minnesota, are „doar” 258.200 de metri pătrați. Cu toate că New South China Mall este cel mai mare din lume, el este supranumit și „mallul mort”, pentru că 99% din suprafața sa este liberă, iar spațiile închiriate ocupă un spațiu infim. Puțini retaileri închiriază spațiu acolo, însă mallul este în continuare plin de paznici care patrulează liniștiți prin el.

6. Japonezii au foarte multe legi care nouă ni s-ar părea de-a dreptul bizare, dar poate cea mai interesantă este legea Metabo. Conform acesteia, persoanele trecute de vârsta de 40 de ani trebuie să meargă la un control obligatoriu, pentru a le fi măsurată talia. Dacă măsurătorile depășesc limitele considerate sănătoase, nu există penalizări, dar persoanele în cauză sunt încurajate să facă tot posibilul să slăbească, din cauza pericolului pe care îl reprezintă grăsimea pentru sistemul cardiovascular.

7. Coreea de Nord este cea mai izolată țară din lume din punct de vedere politic, așa că puțini oameni știu exact ce se petrece în interiorul ei. Din cauza cultului pe care oamenii îl au pentru familia dictatorului Kim, s-au iscat tot felul de legende în jurul acestei nații, cele mai multe parcă rupte din romanele distopice. De exemplu, oamenii cred că marele conducător poate să controleze vremea și că poate face miracole. Se mai spune că oamenii au în case microfoane și că nu mai au niciun fel de libertate de exprimare. S-ar putea spune că au libertate de gândire, dar și aceea este suprimată încet, prin frică. Nu știm cât de adevărate sunt aceste informații, dar cert este că toată lumea consideră Coreea de Nord o adevărată închisoare.

8. China și India sunt cele mai populate două țări din lume: prima cu 1,35 de miliarde de locuitori, a doua cu 1,22 de miliarde. Ceea ce probabil nu știai este că un grup de 15 țări asiatice găzduiesc mai mulți oameni decât toate tările din restul lumii, la un loc. Topul celor mai populate 5 țări este: China, India, Indonezia (250 de milioane), Bangladesh (163 de milioane) și Japonia (127 de milioane).

9. India produce cea mai mare cantitate de mango din lume, circa 12 milioane de tone în fiecare an. În această țară, oamenii au o adevărată obsesie pentru acest fruct, care se vinde în cantități impresionante!

10. Japonia are cea mai longevivă populație din lume, cu o speranță de viață care se apropie de 80 de ani. De altfel, peste 50.000 de persoane care au depășit 100 de ani trăiesc în Țara Soarelui Răsare.

Tu știai aceste curiozități despre cel mai mare continent din lume?

Pe aceeași temă, află și câteva lucruri despre cel mai mare oraș din lume, care se află tot în Asia!

Articolul urmator
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.