Afla ce povesti interesante ascund steagurile tarilor din Europa!

Afla ce povesti interesante ascund steagurile tarilor din Europa!

Silvia Ganea

Daca te-ai intrebat vreodata ce povesti ascund steagurile tarilor europene si cum au fost acestea alese, inclusiv cel al Romaniei, noi iti dezvaluim misterul! 

Iata un top al celor captivante povesti care au in prim-plan steagurile tarilor din Europa!

Descopera semnificatia pe care o ascund steagurile tarilor europene 

Steagul Danemarcei

 


 

Numit si Dannebrog (insemnand „steagul danezilor” sau „drapelul rosu”), steagul Danemarcei este, aparent, cel mai vechi drapel din Europa, primele consemnari in acest sens datand din secolul al XIII-lea, mai exact din anul 1219. Compus din doua culori, alb si rosu, si avand in prim-plan o cruce, drapelul national are in spate o poveste captivanta. Se spune ca rosul simbolizeaza curajul si taria, in timp ce crucea alba are o semnificatie „crestina”. Mai exact, istoria spune ca in timpul unei batalii cu Estonia (cunoscuta drept batalia lui Valdemar, regele Danermaciei la acel moment), pe care danezii erau aproape sa o piarda, din cer ar fi cazut un steag. Acest lucru a fost interpretat ca fiind un semn de la Dumnezeu, lucru care a motivat „ostirea daneza” sa lupte cu mai multa tarie si sa nu capituleze. In cele din urma, succesul a fost de partea danezilor, acestia castigand batalia.

Steagul Marii Britanii

 


 

Unul dintre cele mai cunoscute drapele nationale, cel al Marii Britanii, a fost adoptat oficial in 1801 si reprezinta o uniune de cruci, cele ale lui Sf. Patrick, Sf. Andrew si Sf. George. Cel dintai este „guvernatorul spiritual” al Irlandei, Sf. Andrew este considerat ocrotitorul Scotiei, iar Sf. George „guverneaza” Anglia. Aceste cruci reprezinta „Uniunea lui Jack”, adica a celor trei state: Anglia, Scotia si Irlanda. Drapelul Regatului Unit este, probabil, cel mai cunoscut din Europa, lucru datorat, in mare masura, si „comercializarii” acestuia, printul steagului regasindu-se pe diverse obiecte si piese vestimentare din intreaga lume.

Steagul Spaniei

 


 

Istoria drapelului spaniol este una „tumultoasa”, acesta fiind schimbat de cateva ori pana sa ramana la varianta actuala. Aceasta din urma a fost adoptata destul de recent, in secolul XX, in anul 1978. Cu mult inainte de prezenta drapelului actual, Spania era divizata in mai multe regate, fiecare avand steaguri si embleme diferite.

Steagul Rusiei

 


 

Un alt steag adoptat oficial recent este cel al Rusiei, care dateaza de doar trei decenii, mai exact din anul 1991, dupa destramarea Uniunii Sovietice. Cele trei culori pe care le regasim pe steag (alb, rosu si albastru) l-ar infatisa pe Sfantul Gheorghe imbracat intr-o armura alba-argintie, avand o capa albastra pe deasupra, iar in fundal ar fi culoarea rosie. O alta interpretare a steagului este cea care spune ca albul ar reprezenta divinitatea, rosul pe tarani, in timp ce albastrul ar fi reprezentarea sangelui regal.

Steagul Italiei

 


 

Tot in secolul XX a fost adoptat si steagul Italiei, mai exact in anul 1919, fiind alcatuit din trei linii verticale, la fel ca steagul Romaniei, motiv pentru care mai este numit si tricolor. Se spune ca verdele reprezinta speranta si bucuria, in timp ce albul simbolizeaza pacea si onestitatea. Culoarea rosie simbolizeaza puterea si vitejia. O alta varianta ar fi cea conform careia verdele este simbolul campiilor si a dealurilor din tinut, albul face referire la muntii Alpi, iar rosul semnifica sangele varsat in urma luptelor pentru independenta.

Steagul Romaniei

 


 

Am ajuns si la partea in care vorbim despre steagul patriei noastre, care nu dateaza nici el de foarte mult timp. Varianta din prezent este „valabila” de la sfarsitul anului 1989, mai exact dupa revolutia de la 21 decembrie. Inainte de revolutie pe drapel se regasea, pe langa cele trei culori verticale, si o stema care reprezenta bogatiile tarii: graul, zacamintele de petrol si gazele naturale, dar si bogatia formelor de relief. Conform spuselor istoricilor, albastrul de pe steag ar simboliza libertatea, galbenul - bogatia ogoarelor, iar rosul - fratia (legatura de sange).

Iata, asadar, cate povesti interesante ascund steagurile tarilor din Europa! Tu stiai aceste lucruri?

Articolul urmator
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Ce pantofi din povești te reprezintă?
Incepe quiz
Ce pantofi din povești te reprezintă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.