Amsterdam - Un paradis pe doua roti

Amsterdam - Un paradis pe doua roti

Marina Anton

Are o reputatie de loc al distractiei, al promiscuitatii si al drogurilor legale, dar Amsterdam este un oras care poate fi minunat de vizitat pentru o familie. Este colorat, multicultural, extrem de optimist si aerisit. Daca esti vorbitoare de engleza, sa stii ca toata lumea din oras vorbeste aceasta limba la perfectie, si-ti va fi foarte usor sa te descurci, pentru ca locuitorii din Amsterdam sunt printre cei mai prietenosi. Mijlocul de transport primar pentru locuitori este bicicleta, masinile sunt putine, ceea ce inseamna ca aerul este mult mai curat. Poti veni aici cu prietenii, in cautarea distractiei, dar poti sa-ti aduci sotul si copiii fara probleme, pentru ca nu este un oras periculos.

Cum ajungi in Amsterdam

In Amsterdam ajungi cel mai bine cu avionul, cursa directa sau cu escala la Paris.

De la aeroportul Schiphol poti lua trenul direct in centrul orasului. Acesta circula noaptea din ora in ora, iar ziua, intre 6.00 si 1.00, din 10 in 10 minute. In ceea ce priveste pretul unui bilet acesta te va costa in jur de 3,70 de euro, doar dus.

Clima

Chiar si verile in Amsterdam sunt destul de racoroase, din cauza curentului canalelor, iar iarna este prea frig pentru a te plimba prin oras. De aceea, daca vrei sa te bucuri de o vreme putin mai calda iti recomand sa mergi in iulie sau august, acestea fiind cele mai calde luni, cu o temperatura medie de 22 de grade Celsius. Pentru a vedea faimoasele lalele, trebuie sa-l vizitezi neaparat in timpul primaverii.

 amsterdam


Ce sa vizitezi

O calatorie cu vaporasul pe canale este obligatorie in Amsterdam. Aceasta costa in jur de 11 euro, iar pornirile au loc in apropierea Garii Centrale.

Oude Kerk este cea mai veche biserica din Amsterdam si este localizata chiar in mijlocul Red Light District.

Casa lui Rembrandt
Locuinta faimosului pictor este restaurata si amenajata dupa cum arata in perioada in care acesta traia acolo. La mansarda este amenajata o expozitie cu gravurile maestrului.

Museumplein
Piata muzeelor este un complex care cuprinde Rijksmuseum (Muzeul Artelor Frumoase) si Muzeul Van Gogh. Cele doua marginesc un parc minunat.

Red Light District
Este unul dintre principalele motive pentru care este renumit orasul. Nu este deloc periculos si chiar ocazionalii oameni beti sunt pasnici.

Royal Artis Zoo
Imensul parc cuprinde o gradina zoologica cu animale exotice, un planetariu, un muzeu de stiinte naturale si un acvariu.

Recomandarea Diva Hair

Casa lui Anne Frank
Un loc cu adevarat emotionant este cladirea in care Anne Frank si familia sa s-au ascuns de primejdiile Holocaustului. Mobila a fost scoasa si inlocuita cu panouri pe care sunt inscrise citate din jurnalul adolescentei.

Ce sa mananci

Olandezii nu au feluri de mancare renumite in lumea intreaga. Singurele lucruri cat de cat traditionale sunt standurile cu hering din jurul canalelor. In schimb, restaurantele sunt multiculturale si poti sa-ti comanzi de la fripturi la gratar argentiniene, pana la mancare tailandeza, chinezeasca sau italiana.

Un loc pitoresc este restaurantul australian Coco's Outback, situat in Piata Rembrandt (Rembrandtplein), unde iubitorii sporturilor de echipa se vor simti ca acasa, datorita televizoarelor care difuzeaza cele mai importante evenimente de profil.

Unde sa te cazezi

O destinatie tinereasca, Amsterdamul, ofera o multitudine de optiuni de cazare. Cele mai accesibile sunt hostelurile, unde preturile incep de la 10-15 euro pe noapte si pana la restaurante. Hostelurile din Red Light District sunt aproape de distractie, dar nu sunt recomandate pentru cei care vor sa doarma bine noaptea.   

amsterdam

Evenimente anuale

30 aprilie - Ziua Reginei este un festival „portocaliu", dupa culoarea casei regale. In cadrul festivitatilor au loc petreceri in strada si concerte in aer liber.

Taste of Amsterdam - In iunie are loc acest festival culinar in cadrul caruia poti degusta preparatele celor mai faimosi bucatari din Amsterdam.

Parada Florilor - In septembrie, un milion de flori vor decora masinile care fac parte din parada.

Viata de noapte

Amsterdamul este unul dintre cele mai vii orase pe timp de noapte. In centru exista nenumarate pub-uri, cluburi si terase. De multe ori, petrecerea se muta chiar pe strada. Unele dintre cele mai reusite petreceri au loc aici. Daca vii cu prietenii pentru viata de noapte, nu vei regreta. 

Cluburile pe care ar trebui sa le incerci sunt Jimmy Woo, Club Home, Odessa si Panama.

Faimoasele coffee shop-uri sunt locurile in care poti incerca substante ilegale in restul lumii. Desi nu sunt chiar aprobate de lege, marijuana si canabisul pot fi cumparate din Amsterdam in cantitati mici, de maximum cinci grame. Un gram costa in jur de 7,50 euro.

Unde faci shopping

In centrul orasului se gasesc magazine de desfacere ale celor mai importante branduri, dar si buticuri cu produse locale, unicat. Iar fetele din Amsterdam sunt unele dintre cele mai original imbracate din Europa. Daca acestea nu sunt pe gustul tau, in apropierea Casei lui Rembrandt, in piata Waterloo, exista si un targ de produse hand-made si vintage, la preturi accesibile.

O alta recomandare este zona Jordaan, locul cu cele mai multe magazine pline de comori precum genti, bijuterii si accesorii hand-made si multe altele. Daca esti o iubitoare de flori nu rata Bloemenmarkt. Aceasta este o piata de flori plutitoare si este situata pe canalul Singel, foarte aproape de centru.

Transport in comun - sfaturi

Cardul „I Amsterdam" este o idee foarte buna, mai ales cumparat pe o perioada de 72 de ore, la pretul de 60 de euro. Pachetul contine si o plimbare gratuita cu vaporasul pe canale, nenumarate vouchere pentru restaurante, cafenele, intrari gratuite la muzee si reduceri la atractiile majore, plus o intrare speciala pentru acestea, in scopul de a evita cozile (mai ales la Muzeul Van Gogh). Cardul iti permite si sa mergi nelimitat cu tramvaiele, autobuzele si metroul, in conditiile in care transportul in comun este destul de scump si depinde de numarul de statii parcurse. Un bilet de tramvai costa de la 2,50 euro in sus.

Poti cumpara cardul de la oficiile turistice din oras, cel mai accesibil fiind cel din gara centrala.

Cu toate acestea, Amsterdamul nu este foarte mare si poate fi parcurs si „la picior".

Care parte a Amsterdamului ti se pare mai interesanta? Cea de petrecere? Sau de familie?

Articolul urmator
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    alinuka (anonim)
    21 ianuarie 2011 16:04

    Mi-a placut...vreau la Amsterdam!!! Voi merge...