Bagaj de vacanta: ce trebuie sa contina

Bagaj de vacanta: ce trebuie sa contina

Geanina Ichim

Pregatirea bagajului de vacanta poate fi obositoare si stresanta, mai ales daca nu esti o persoana foarte organizata, care sa lucreze cu liste lungi de sarcini. Desi destinatiile populare de vacanta au magazine din belsug pentru a cumpara orice obiect pe care l-ai uitat acasa, cel mai bine ar fi sa eviti astfel de momente.

Urmeaza cateva sfaturi simple de organizare a bagajului, ca sa nu te mai confrunti cu sentimentul "parca am uitat ceva" imediat cum ai iesit pe usa sau, mai rau, cand deja ai ajuns in aeroport si este prea tarziu ca sa mai verifici.

Actele, cea mai importanta parte a bagajului de vacanta

Chiar daca pare greu de crezut ca ai putea sa-ti uiti vreun act atunci cand pleci in concediu, nu strica sa verifici de doua ori. Pregateste-ti o sectiune speciala a bagajului care sa-ti fie cat mai la indemana, in care sa-ti pui actele si banii, iar daca este cazul biletele de avion si confirmarile de rezervare. Pune-ti din timp acolo buletinul, eventual pasaportul - daca pleci in vacanta intr-o tara din afara Uniunii Europene, cardurile, banii si permisul de conducere, in caz ca vrei sa inchiriezi o masina.

Este recomandat ca inainte sa pleci in vacanta sa-ti faci o asigurare de calatorie. Aceasta nu costa foarte mult - preturile variaza intre 30 si 100 RON, in functie de casa de asigurari si de beneficii. In cele mai multe cazuri nu o sa te folosesti de asigurare, insa este bine sa o ai pentru orice eventualitate, pentru ca te poate salva din situatii in care ai putea cheltui foarte mult.

Imbracaminte si accesorii

  Cea mai mare parte a bagajului de vacanta este ocupata de imbracaminte, plus incaltaminte si accesorii.

O statistica spune ca femeile poarta doar o treime din hainele pe care si le pun in bagajul de concediu. Cu toate acestea, este mai bine sa ai mai multe decat sa iti lipseasca ceva.

Este destul de dificil sa faci o lista cu haine si accesorii care sa se potriveasca tuturor, pentru ca difera atat persoanele, cat si destinatiile de vacanta.

Gandeste-te la activitatile planuite, care necesita o vestimentatie deosebita - de exemplu o cina formala, un drum pe munte, o croaziera. In afara de acestea, bagajul de vacanta mai trebuie sa contina imbracaminte potrivita vremii din timpul zilei, imbracaminte mai calduroasa pentru serile racoroase, sosete si lenjerie intima, o palarie, ochelari de soare. Incaltamintea este stabilita tot in functie de activitati - sandale sau slapi pentru plaja, ghete pentru urcatul pe munte, pantofi confortabili pentru mersul pe jos, pantofi eleganti pentru serile de iesit in oras, la restaurant sau in club.

Daca planuiesti sa mergi in excursii in timpul concediului, iti poti lua si un rucsac in care sa-ti pui cele necesare pentru cateva ore petrecute departe de hotel - apa, mancare, portofel, chei, produse de ingrijire si trusa de machiaj. Pentru concediul petrecut la mare nu trebuie sa lipseasca geanta de plaja, impreuna cu prosopul si rogojina.

Articole de toaleta

La aceasta categorie lucrurile ar trebui sa fie mai simple, deoarece o femeie are nevoie de toate produsele ei de ingrijire: sampon, balsam de par, perie de par, accesorii de prins parul, bigudiuri, periuta de dinti, pasta de dinti, ata dentara, apa de gura, deodorant/antiperspirant, crema demachianta/servetele demachiante, penseta, gel de dus, produse pentru epilare, creme pentru fata, maini, picioare, lotiune de corp, balsam de buze, luciu de buze, ruj, setul de ingrijire a unghiilor, servetele uscate si umede, produse pentru igiena intima, parfum, creme pentru protectie solara, trusa de machiaj.

De asemenea, chiar daca nimeni nu isi doreste ca in vacanta sa se confrunte cu "acel moment al lunii", ar fi bine sa ai la tine absorbante si tampoane interne, care ti-ar putea fi foarte folositoare la mare.

Daca trebuie sa calatoresti cu avionul, exista cateva restrictii privind lichidele din bagajul de mana, valabile in tarile din Uniunea Europeana. Acestea trebuie  sa fie impachetate in recipiente individuale cu o capacitate maxima de 100 ml fiecare, intr-o cantitate de 1.000 ml de persoana. Sticlutele trebuie sa fie ambalate intr-o punga transparenta de plastic, resigilabila. In cazul in care vrei sa transporti cantitati mai mari de lichide, trebuie sa le lasi in bagajul de cala.

Exceptie de la aceasta regula fac urmatoarele: mancarea lichida pentru copii, hrana dietetica lichida speciala si medicamentele. 

Medicamente necesare in bagajul de vacanta

Daca urmezi orice fel de tratament, nu uita sa-ti reactualizezi reteta ca sa ai suficiente medicamente pentru tot parcursul vacantei. In plus, trebuie sa ai in bagaj cateva pastile: analgezice, antinevralgice, antihistaminice, vitamine, calciu, gel antiinflamator, anticonceptionale (sau metoda de contraceptie folosita de tine), medicamente pentru rau de masina si pentru probleme de digestie, lotiuni pentru tratarea arsurilor solare.

Trusa de prim ajutor trebuie sa contina si apa oxigenata, spirt, leucoplast, comprese sterile, spray-uri contra insectelor, rivanol, pansamente si termometru. In plus, iti poti lua in bagajul de vacanta orice crezi ca ti-ar putea fi de ajutor in probleme de sanatate pe care le-ai mai experimentat - picaturi pentru ochi sau urechi, somnifere, geluri pentru dureri de spate sau de picioare etc.

In functie de tara in care iti petreci vacanta, s-ar putea sa fie nevoie de cateva medicamente speciale sau de niste vaccinuri. De exemplu, se recomanda vaccinarea profilactica, in cazul plecarii in Africa, pentru protejarea de febra tifoida, malarie, iar pentru vacanta in Asia, vaccinuri pentru virusuri hepatice si holera. In functie de starea de sanatate a excursionistilor, medicul de familie ar putea recomanda si alte masuri de precautie.  

Altele - hobby si necesitati

In aceasta categorie poti include, in functie de spatiul din bagaj, jocuri de calatorie, carti de citit, carti de joc, reviste si muzica - mp3, iphone, tableta etc. Dopurile de urechi si masca de ochi ti-ar putea fi folositoare pentru drum, dar si pentru noptile galagioase.

In functie de locul in care mergi, ai mai putea avea nevoie de harti, ghiduri turistice sau de limba, GPS, umbrela, incarcatoare si adaptor pentru priza, fier de calcat, aparate foto si video, impreuna cu bateriile si incarcatoarele lor. Alte obiecte folositoare in bagaj sunt uscatorul de par, placa de intins parul, ondulatorul si epilatorul.

Aceste recomandari generale sunt necesare oricarei persoane inainte de calatorie, mai ales ca bagajul de vacanta ne da tuturor batai de cap. Important este sa nu uiti unul dintre obiectele absolut necesare, acte, bani, chei si documente legate de mijlocul de transport ales si hotel. Daca pleci in strainatate, verifica-ti optiunile de roaming pentru telefon.

Asadar, daca bagajul este gata si nu ai uitat nimic, asigura-te ca si casa este pregatita pentru concediul tau - scoate din priza tot ce nu este necesar, inchide apa si gazul si arunca din frigider si din dulap alimentele si preparatele cu termen scurt de garantie.

Vacanta placuta!

 

Articolul urmator
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?
Incepe quiz
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.