Cât de sigur este concediul tău? Citeşte aceste sfaturi pentru o vacanţă reuşită!

Cât de sigur este concediul tău? Citeşte aceste sfaturi pentru o vacanţă reuşită!
Redactor Andreea Baluteanu
Vineri, 15.07.2016

Cuprins

Din păcate, atacurile teroriste sunt o realitate tulburătoare cu care umanitatea trebuie să înveţe să se confrunte. Tragedia petrecută la Nisa, cu doar o zi în urmă, cu ocazia sărbătorii naţionale a Franţei, ne-a întristat şi, în timp ce suntem alături de victime şi de apropiaţii lor, nu putem să nu ne întrebăm care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a ne ţine la adăpost, pe cât posibil, de aceste ameninţări.

Este perioada concediilor, aşa că ţi-am pregătit o listă a ţărilor cu ameninţare teroristă ridicată, dar şi o listă de sfaturi care te vor ajuta să ai parte de o vacanţă reuşită şi sigură!

Ţările din Europa şi vecinătatea ei cu risc de atentate teroriste

Din păcate, parcă nu mai putem aprecia la adevărata valoare frumuseţea de azur a Mării Mediterane, un croissant degustat pe o terasă șic din Paris sau superbele moschee din Istanbul, atunci când tragediile par să curgă într-un tumult de neoprit. Trăim într-o lume care nu mai vrea să cunoască graniţe, dar în care frontierele sunt în continuare „mânjite” cu ură şi discriminare!

marea mediterana

Chiar dacă România se confruntă cu un risc scăzut al atacurilor teroriste din partea grupărilor islamice, nu înseamnă că putem scoate cu totul din dicţionare cuvântul ISIS. Cum este vremea concediilor, multe dintre noi visăm să ne clătim ochii într-o vacanţă reuşită cu destinaţii de vis, din Europa şi din împrejurimi, care sunt însă prezente pe lista neagră a teroriştilor!

Franţa este, desigur, ţara cu potenţial turistic cea mai afectată de ameninţarea teroristă a extremei islamice. După atacurile de la redacţia Charlie Hebdo şi cele din Paris, din noiembrie 2015, Nisa a fost „cutremurată” după ce un camion condus de un şofer de origine tunisiano-franceză a trecut prin mulţimea adunată pentru a celebra Ziua Bastiliei (Ziua naţională a Franţei), ucigând 84 de oameni, bilanţul la ora actuală.

După Franţa, Germania se confruntă la rândul ei cu un risc ridicat de atentate. Guvernul de la Berlin a sporit măsurile de securitate în ultima perioadă, mai ales în jurul obiectivelor turistice frecventate sau în mijloacele de transport în comun.

Spania se numără şi ea printre ţările preferate de români pentru o vacanţă reuşită, dar aflată în pericol de atac terorist. Locaţii glam precum Ibiza, Barcelona, Costa del Sol sau Majorca nu mai sunt atât de sigure precum odinioară, deşi autorităţile locale iau măsuri pentru a-i proteja pe vizitatori.

Nici măcar adorata Grecie, una dintre protagonistele de top ale vacanţelor noastre reuşite, nu este lipsită de ameninţări. Atacurile cu arme şi explozibili au planat asupra mallurilor şi a centrelor diplomatice elene.

Turcia şi plajele sale ne populează visele de turiste înflăcărate, dar se numără printre cele mai „fierbinţi puncte” de pe listele teroriştilor. Atacurile armate, bombele şi atentatele cu rachete se numără printre atrocităţile cu care autorităţile de la Ankara se confruntă de ceva vreme. Dacă alegi să îţi petreci aici concediul, fii vigilentă, deoarece există şi riscul răpirilor, mai ales la graniţa cu Siria.

turcia

Marocul, Egiptul şi Tunisia nu sunt ţări europene, dar reprezintă atracţii turistice frecventate de mulţi români, datorită proximităţii geografice. Dacă Tunisia era o prezenţă mai veche pe lista ţărilor ameninţate de terorişti, Marocul a fost inclusă recent în „zona roşie”, după ce statul african a contribuit la distrugerea unei celule teroriste.

Cum să ai parte de o vacanţă reuşită: sfaturi pentru zonele de risc

Ameninţarea teroristă este aproape palpabilă, iar mulţi europeni decid să îşi anuleze concediul în zonele cu potenţial de risc. Noi te sfătuim totuşi să nu renunţi la perspectiva unei vacanţe reuşite! Iată mai jos câteva sfaturi de care să ţii cont pentru a te afla în siguranţă în concediu!

Nu lăsa frica să îţi ruineze experienţa unei vacanţe reuşite! Primul şi cel mai important sfat? Nu permite spaimei să îţi guverneze viaţa: este exact scopul teroriştilor, acela de a instaura o stare de panică, care să le permită să divizeze şi să cucerească pe rând toate ţările inamice. Riscul de a fi ucisă într-un atentat terorist este mai mic decât acela de a fi surprinsă într-un accident rutier pe autostradă, în drumul spre destinaţia de concediu, sau de a dezvolta forme de cancer de piele în urma expunerii neprotejate la soare!

Informaţia este putere! Află toate detaliile nu numai despre obiectivele turistice locale, dar şi despre potenţialul de risc al ţării pe care o vizitezi. De asemenea, citeşte recenzii despre zona în care stai, pune-te la punct cu geografia locului şi evită zonele de graniţă: nu credem că te-ai aventura nici în România în cartiere rău famate, de ce să o faci în Istanbul?

Fii vigilentă! Atunci când vizitezi un obiectiv turistic, nu îţi pierde privirea doar asupra minunilor sale, ci şi asupra detaliilor legate de planurile de evacuare sau pe indicaţiile de securitate. Trebuie să ştii pe unde te poţi retrage în eventualitatea unui atac.

paris

Nu ezita să atragi atenţia forţelor de ordine! Pe lângă precauţia cu care îţi recomandăm să observi împrejurimile pentru o vacanţă reuşită, va trebui să laşi deoparte orice formă de timiditate sau de ruşine: dacă observi ceva suspect, nu ezita să raportezi forţelor de ordine. Poţi salva sute sau mii de vieţi, incluzând-o pe a ta!

Alege inteligent. Nu mai este momentul să te aventurezi singură într-o locaţie de risc! Caută o agenţie de turism cu recenzii bune şi hoteluri cu sisteme de securitate bine puse la punct.

Telefonul, cel mai bun prieten. Ai mare nevoie să salvezi pe apelare rapidă numerele de urgenţă ale locaţiei unde îți petreci vacanța (poliţie, hotel, spital). De asemenea, asigură-te că ai acces la internet şi descarcă aplicaţii care te avertizează despre riscurile producerii unor atentate teroriste.

Evită locurile aglomerate! Este un sfat de bun simţ pentru o vacanţă reuşită! Pe cât posibil, caută locuri izolate pe plajă, nu călători cu transportul public la orele de vârf şi nu vizita obiectivele turistice în perioada cea mai aglomerată. Dacă experienţa ultimelor atacuri teroriste ne-a învăţat ceva, acel lucru este că locurile populate sunt cele mai vizate.

Nu discrimina. Nu este un sfat care să aibă legătură cu siguranţa, ci cu umanitatea ta! Nu te lăsa condusă de preconcepţii şi nu considera din start că orice vorbitor de limba arabă este un terorist!

Tu ce părere ai despre ameninţările actuale? Ai renunţa la vacanţa ta reuşită presată de împrejurări? Încheiem pe un ton optimist şi îţi recomandăm piesele vestimentare care nu trebuie să îţi lipsească din bagaj.

Vezi si

Surse foto: Pexels

Articolul urmator »
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Andreea Baluteanu | Vineri, 13.10.2023
Incepe quiz
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ne găsești pe