Cele mai frumoase călătorii cu trenul pe care să le faci

Redactor Andreea Baluteanu

În prezent, călătoria cu avionul a devenit principalul mijloc de transport la care apelăm atunci când mergem în vacanță. Deși e evident că rapiditatea acestei rute e în avantajul nostru, pierdem un atu pe care călătoriile cu trenul îl au din plin: posibilitatea de a ne clăti ochii cu frumusețea peisajelor din jur.

Este exact ceea ce ne vor oferi călătoriile cu trenul de mai jos! Descoperă care sunt cele mai frumoase astfel de expediții din lume: e musai să le bifezi pe toate (sau cât mai multe dintre ele) pe parcursul vieții. Îți garantăm că nu vei regreta!

Ai chef de o călătorie cu trenul? Cele 18 rute de pus pe lista de rezoluții

Sfatul nostru este să îți „sărăcești” lista de rezoluții de obiecte și de gadgeturi și să o îmbogățești în schimb cu experiențe. Deși unele dintre călătoriile cu trenul de mai jos sunt destul de dificil de organizat, superbele priveliști și emoțiile pe care ți le vor oferi sunt unice. Fie că vorbim despre expediții la bordul unora dintre cele mai luxoase trenuri din lume sau de călătorii low-budget, dar în zone feerice, iată care sunt rutele pe care să le bifezi în această viață!

fata cu trenul

Rocky Mountaineer, Canada

Nu ne ajung cuvintele să descriem cât de spectaculoasă este călătoria cu trenul Rocky Mountaineer din Canada. Expediția pe linia feroviară te duce din Vancouver până în Kamloops, ajungând apoi în Alberta, unde poți vizita Lacul Louise și Banff National Park. Mai precis, vei trece prin regiuni de o frumusețe care îți taie respirația, cu lacuri, cascade, munți și oceane scânteietoare, prin zone altfel inaccesibile ale Canadei, unde poți zări un urs grizzly în timp ce îți savurezi liniștită cafeaua.

Bonus: Rocky Mountaineer are un vagon special, acoperit numai cu geamuri, oaza perfectă pentru a te delecta cu una dintre cele mai frumoase țări din lume. Cere serviciul GoldLeaf pentru a deveni protagonista acestei experiențe de un milion de stele (la propriu și la figurat).

Sursa foto: Instagram

Blue Train, Africa de Sud

Trenul albastru al Africii de Sud este nu numai una dintre cele mai magnifice călătorii cu trenul grație peisajelor spectaculoase, fie din viața de provincie, fie din sălbăticia africană, dar și mulțumită luxului care e pus la dispoziție pasagerului. Ai majordom, servicii de cristal cu care să îți savurezi ceaiul, mese delicioase și compartimente mobilate cu opere de artă, multe dintre ele dotate și cu cadă.

Călătoria cu trenul se desfășoară pe parcursul a 1.600 de kilometri și durează 27 de ore, întinzându-se între Cape Town și Pretoria. Președinți și prinți au călătorit cu Blue Train, iar descrierea pe care o oferă organizatorii nu putea fi mai nimerită: „Un magnific hotel de cinci stele în mișcare”. Noi ne declarăm încântate!

Blue Train

Sursa foto: Instagram

Glacier Express, Elveția

Continuăm cu seria celor mai frumoase țări din lume cu Elveția, un Rai al munților acoperiți de zăpadă, al pășunilor verzi și al celor mai cristaline lacuri. Firește, o călătorie în Elveția nu putea decât să asocieze spectacolul naturii cu luxul desăvârșit, așa cum numai elvețienii știu să îți ofere. Experiența Glacier Express durează doar 7 ore, dar va ajunge pentru o viață întreagă.

Călătorești din estul în vestul Alpilor, între Zermatt și St. Moritz. Te vei delecta cu atracții turistice precum St. Moritz, viaducte, tuneluri, Marele Canion elvețian și trecători și poduri care îți taie respirația. În plus, ai parte de servicii de cea mai înaltă clasă: ce ți-ai mai putea dori?

Glacier Express

Sursa foto: Instagram

360° Machu Picchu Train, Peru

Ce ne place cel mai tare este că lista noastră de călătorii cu trenul seamănă îmbietor de tare cu cea cu locurile pe care ne-am dori să le vizităm într-o viață. Urmează Peru și maiestuozitatea naturii și a vestigiilor de la Machu Picchu, pe care le vei degusta cel mai bine cu Machu Picchu Train. Considerat unul dintre cele mai luxoase din toată America de Sud, trenul oferă o panoramă spectaculoasă grație ferestrelor înalte, are un punct de observație în exterior dotat cu bar și un restaurant care te va purta prin deliciile Anzilor, în mâncăruri preparate cu specialități locale. Această călătorie cu trenul te poartă de la Poroy (Cusco) până la Machu Picchu, destinația de vis pentru orice călător.

360° Machu Picchu Train

Sursa foto: Instagram

Conway Scenic Railroad, New Hampshire, Statele Unite

După ce am părăsit Machu Picchu, ne mutăm la nord pentru a descoperi de această dată o călătorie cu trenul inspirată de istorie. Din fericire, Conway Scenic Railroad a reușit să păstreze aproape intactă aroma de vintage și expediția seamănă extrem de tare cu ceea ce ai experimenta în secolul al XIX-lea, la inaugurarea sa. Trenul călătorește printre peisaje care îți umplu sufletul de revelația minunii acestei lumi, cu munți semeți, cu priveliști fermecătoare și cu cascade spectaculoase.

Călătoria cu trenul este realizabilă doar între lunile iunie și octombrie, iar rezervările pentru anul în curs se fac începând cu ianuarie. Dacă ai drum prin America, nu rata această expediție a plăcerii pure, atât pentru ochi, cât și pentru papilele gustative, care durează aproximativ 5 ore și jumătate.

Conway Scenic Railroad

Sursa foto: Instagram

Amtrak’s California Zephyr,  Statele Unite

Rămânem în America, dar de data aceasta te invităm la o călătorie între Chicago și San Francisco. Amtrak’s California Zephyr te duce prin Munții Stâncoși, Sierra Nevada și Nebraska, respectiv unele dintre cele mai mărețe peisaje de pe Glob. Americanii știu cum să intuiască toate nevoile tale, așa că îți vor pune la dispoziție facilități de un lux inegalabil. Chiar și așa, experiența vizuală este cea care va prima în cadrul acestei călătorii de 51 de ore.

Amtrak’s California Zephyr

Sursa foto: Instagram

Transsiberian, Rusia

Spune-ne, îți mai trebuie ceva când ai un asemenea peisaj în fața ochilor? Din vastitatea superbă, de poveste a Rusiei, până în Extremul Orient, de la Moscova la Vladivostok, te așteaptă 7 zile în care te vei simți ca o prințesă din basme. Asigură-te că îți împachetezi rochiile regale cu brocart și blănurile de regină (artificiale, bineînțeles), dacă vei călători iarna, pentru ca experiența să fie deplină. Vei bifa, firește, și atracții turistice precum Lacul Baikal sau stepa rusească pe parcursul acestei călătorii cu trenul de 7 zile.

Trans-Siberian

Sursa foto: Instagram

Bernina Express, Elveția și Italia

Să știi că ne-a fost extrem de dificil să alegem o singură fotografie de pe parcursul acestei călătorii cu trenul, atât de frumoase sunt priveliștile! Ce ne place este că Bernina Express reprezintă o investiție comună a Elveției și Italiei și ne poartă pe drumul căii ferate din Chur, St. Moritz și Davos din Elveția până în Tirano, în Italia. Printre ele se profilează munți impunători, pajiști de un verde divin și peisaje aflate în patrimoniul UNESCO. Calea ferată trece semeață și curajoasă prin zone care nu sunt accesibile decât acestei rute sau piciorului, așa că știi de ce trebuie să rezervi cât mai curând un bilet.

Bernina Express

Sursa foto: Instagram

Deccan Odyssey, India

India nu e o țară, e un stil de viață pe care trebuie să îl încerci măcar o dată. Iar o călătorie cu trenul Deccan Odyssey îți lasă pe limbă cel mai autentic gust al țării asiatice. Luxuriantă la interior, cu mâncăruri savuroase și decorații spectaculoase, expediția e parcă și mai fermecătoare la exterior. Rutele sunt diverse, dar specialiștii îți recomandă călătoria dintre Mumbai către Gujarat, unde vei descoperi câteva dintre cele mai maiestuoase temple și vei experimenta și viața sălbatică: cine nu și-ar dori să zărească un tigru relaxându-se la soare în timp ce se odihnește pe o saltea moale, legănat de mersul amețitor al trenului?

Deccan Odyssey

Sursa foto: Instagram

Napa Valley Wine Train, California, Statele Unite

Dacă vinul și călătoriile sunt cele mai mari pasiuni ale tale, atunci trebuie să încerci farmecul unei expediții cu Napa Valley Wine Train prin cele mai frumoase regiuni viticole ale Californiei. Bonus: trenul oprește pe durata călătoriei de 3 ore pentru testări spumoase de vin și pentru a descoperi atracțiile locale. Plăcerea de a vizita cea mai faimoasă zonă verde a Californiei este însă dublată de luxul călătoriei cu un tren elegant, din lemn lucios, la fel de luminos precum un pahar de Rose.

Napa Valley Wine Train

Sursa foto: Instagram

TranzAlpine, Noua Zeelandă

Organizatorii acestei călătorii cu trenul îți garantează că va fi experiența vieții tale! Nici nu contestăm acest lucru, dat fiind faptul că Noua Zeelandă este una dintre cele mai frumoase țări ale lumii. Călătoria durează circa 5 ore și te va purta de-a lungul câmpiilor maiestuoase din Canterbury, al superbului lanț muntos al Alpilor Sudici, pe cursul râului Waimakariri, pornind din orașul Christchurch până în Greymouth. Urcă-te pe platforma observatorului situată în aer liber pentru a beneficia de mai pură experiență neozeelandeză.

TranzAlpine

Sursa foto: Instagram

The Ghan, Australia

Numit și Great Southern Rail, The Ghan reprezintă de departe cea mai fascinantă călătorie cu trenul de pe continentul australian. Experiența este una de primă clasă: cu peisaje spectaculoase ce se întind de la Oceanul Indian la Oceanul Pacific, dintre Sydney și Perth, prin teritoriile vaste, necuprinse și încă sălbatice ale Australiei. The Ghan împlinește 90 de ani de la înființare, iar azi te va fascina cu deliciile gastronomice, cu personalul atent, cu compartimentele luxoase, dar și cu plăcerea companiei. Din fericire, și această expediție presupune incursiuni în viața de pe continent, inclusiv șansa de a călări cămilele în Australia Centrală.

The Ghan

Sursa foto: Instagram

The Blue Train, Sri Lanka

Se pare că trenurile albastre sunt vedetele mijloacelor de transport care îți fură inima! Spre deosebire de multe dintre aparițiile de mai sus, The Blue Train nu este un tren luxos, iar călătoria nu costă mai mult de câțiva dolari, dar peisajele prin care te va perinda merită orice rabat de la confort. Cuprinzând teritoriul dintre orașele Kandy și Ella, ruta te conduce pe plantații de un verde scânteietor, printre sătucuri pitorești, pe dealuri ce par desprinse din povești. În doar 6 ore, vei experimenta mai mult din Asia decât ți-ai fi imaginat!

The Blue Train

Sursa foto: Instagram

Eastern and Oriental Express, Thailanda, Malaysia și Singapore

Lux, peisaje de vis, atmosferă cum numai în Orient Express mai poți întâlni. Dacă dorești experiențe care să armonizeze eleganța de altădată cu cele mai sălbatice și spectaculoase peisaje, atunci rezervă-ți un loc la această călătorie cu trenul. Belmond’s Eastern and Orient Express, așa cum sună numele oficial al trenului, te va conduce din Thailanda în Malaysia și apoi în Singapore, printre plantații de orez, râuri, temple și vegetație luxuriantă. La interior te așteaptă mese care îți înnebunesc papilele gustative, decoruri somptuoase cu mătase Thai și lemn de cireș, dar și specialități occidentale sau sud-asiatice care îți vor lăsa gura apă.

Eastern and Oriental Express

Sursa foto: Instagram

Tren Crucero, Ecuador

Se spune că numai inițiativa de a construi calea ferată din America de Sud pe care alunecă lin Tren Crucero a fost o adevărată minune, deci nu e de mirare că această călătorie reprezintă una dintre cele mai recomandate din lume de către turiști. Premiat cu titlul de Cel mai luxos Tren din America de Sud din 2014 încoace, Tren Crucero este dotat cu cele mai moderne tehnologii și decorat cu un amestec de tradițional și contemporan care te va face să te îndrăgostești.

Creat în stil colonial și republican, trenul nu adăpostește mai mult de 50 de pasageri, astfel încât serviciile să fie ireproșabile. Ai observator în aer liber și o terasă de pe care să îți hrănești sufletul cu uluitoarele peisaje, dar și bar și gift-shop. Călătoria care te va purta din capitala Ecuadorului, Quito, către portul Guayaquil de pe coasta Pacificului poate fi destul de piperată ca preț, dar cu siguranță confortul și peisajele extraordinare merită orice investiție.

Tren Crucero

Sursa foto: Instagram

South Africa and Victoria Falls Train Safari, Africa de Sud

Africa e atât de minunată încât am accepta practic orice călătorie cu trenul pe parcursul ei. Dar atunci când te îmbarci la bordul unui mijloc de transport care a scris istorie, experiența va fi și mai și! Nouă zile durează călătoria cu trenul de lux deținut de compania Ker and Downey, iar ruta din Pretoria (Africa de Sud) până la granița cu Zimbabwe este una care îți va depăși orice închipuire prin frumusețea sa. Poți vizita tropicul Capricornului, cascada Victoria sau Parcul Național Hwange National Park, într-un safari de vis organizat pe căi ferate.

South Africa and Victoria Falls Train Safari

Sursa foto: Instagram

Myanmar Railways, Myanmar

E adevărat că, dacă am compara linia feroviară deținută de statul Myanmar cu minunile de tehnologie și lux de mai sus, cu siguranță efectul nu ar fi unul pozitiv. Dar ceea ce nu întrunește la categoria confortului, această călătorie cu trenul oferă din plin în ceea ce privește frumusețea locurilor prin care trece. Linia care duce de la Thazi la Shwenyaung te poartă printr-un Rai verde și sălbatic cum nu ai mai văzut altundeva în lume. Biletele se cumpără doar personal, din gară, un aspect care farmecă în atât de digitala lume contemporană, și cu siguranță îți vor garanta acces într-un alt univers.

Myanmar Railways

Sursa foto: Instagram

Train to the Clouds, Argentina

Ca să fim sincere, numai numele acestui mijloc de transport în comun ne-ar convinge de îndată să ne urcăm la bordul său, dar „trenul către nori” din Argentina, cel care își face drum la a treia cea mai înaltă altitudine feroviară din lume, are și alte plusuri. Peisajele spectaculoase sunt unul dintre ele, dar posibilitatea de a face cunoștință cu o lamă e parcă și mai ispititoare. La peste 4.000 de metri deasupra nivelului mării, Tren a las Nubes te poartă din Salta către viaductul Polvorilla și e un mijloc de transport cu care trebuie să te plimbi măcar o dată în viață.

Train to the Clouds

Sursa foto: Instagram

Nu vei regreta nicio secundă banii pe care i-ai cheltuit pentru experiențe, iar lumea va deveni deopotrivă mai mică și mai frumoasă prin aceste călătorii cu trenul. Din Africa până în Asia, din Europa până în Americi, trecând prin Australia, expedițiile de mai sus te vor face să renunți la avion și să îți amintești cât de frumos e să bați Pământul la pas.

Iar dacă, în loc să călătorești, preferi să te muți, află cât costă traiul în câteva dintre cele mai mari și mai frumoase orașe ale lumii! 

Surse foto: Instagram, iStock

Articolul urmator Templul Ursitelor: locul sfânt care împlinește dorințele turiștilor

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.