Cele mai frumoase mănăstiri din Moldova pe care să le vizitezi

Cele mai frumoase mănăstiri din Moldova pe care să le vizitezi

Paula Rotaru

Mănăstirile din Moldova sunt adevărate obiective turistice, care adună în fiecare an milioane de vizitatori dornici să descopere istoria lăcașelor de cult și să se încarce cu energie pozitivă. Țara noastră este, fără îndoială, locul unde s-au clădit cele mai frumoase biserici și mănăstiri, cu picturi și arhitectură impresionante. Iar Bucovina ascunde, fără doar și poate, numeroase lăcașe de cult unice, care sunt apreciate și vizitate de turiști de pretutindeni.

Am ales pentru tine cele mai frumoase mănăstiri din Moldova pe care trebuie să le vizitezi, măcar o dată-n viață. Vezi mai jos care sunt acestea și istoria din spatele lor!

Redescoperă România: top 14 mănăstiri din Moldova de neratat

Mănăstirea Pângărați, Județul Neamț 

Situată la 15 kilometri de municipiul Piatra Neamț, în comuna Pângărați, mănăstirea Pângărați este un important obiectiv turistic și deține o impresionantă colecție de artă bisericească. Numele mănăstirii provine de la emeritul Pangratie, care a trăit în acest lăcaș. Cei care poartă hramul mănăstirii Pângărați sunt cuviosul Simeon și Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Manastirea Pangarati

Sursa foto: Flickr @ Marius Chelmu

Mănăstirea Bistrița, Județul Neamț 

Mănăstirea Bistrița este localizată în satul cu același nume, din județul Neamț, fiind zidită în jurul anului 1407 de domnitorul Alexandru cel Bun al Moldovei. De altfel, în biserica mănăstirii sunt înmormântați Alexandru cel Bun, soția sa, Ana, și fiul lui Ștefan cel Mare, Alexandru. Mănăstirea este zidită în stil bizantin și se remarcă prin icoana Sfintei Ana, considerată protectoarea familiei, a copiilor și a bolnavilor.

Manastirea Bistrita, Piatra Neamt

Sursa foto: Flickr @ alina-mish

Mănăstirea Văratec, Județul Neamț

În această mănăstire situată în satul Văratec din comuna Agapia, Județul Neamț, trăiesc în prezent peste 400 de maici. Situată la poalele munților, într-un cadru natural de vis, la doar 12 kilometri de Târgu Neamț, mănăstirea Văratec este un obiectiv turistic pe care nu trebuie să îl ratezi. Aici, poeta Veronica Micle s-a retras după înmormântarea marelui poet Mihai Eminescu, pentru a se reculege din crunta depresie în care a căzut. Ea s-a sinucis cu arsenic și a fost înmormântată în cimitirul mănăstirii, iar pe crucea modestă de lemn stau scrise următoarele:

„În singurătatea mănăstirii
Sub bolta cerului albasru,
Suflet stingher al nemuririi
Lucești ca cel mai mândru astru”.

Manastirea Varatec

Sursa foto: Flickr @ Octavian Serban

Mănăstirea Agapia, Județul Neamț

Situată la 9 kilometri de orașul Târgu Neamț, la poalele culmii Măgura, mănăstirea Agapia este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, după mănăstirea Văratec. Frescele pictate de celebrul Nicolae Grigorescu conferă locului o deosebită însemnătate turistică. Numele mănăstirii provine de la Sihastrul Agapie, care a ridicat în zonă o bisericuță din lemn – grecescul „agapis” înseamnă „dragoste creștină”.

Manastirea Agapia

Sursa foto: Flickr @ Octavian Serban 

Mănăstirea Neamț, Județul Neamț

Mănăstirea Neamț este cel mai vechi așezământ monahal, motiv pentru care mai este numită și „Ieusalimul ortodoxiei române”. Situată în comuna Vânători, la 14 kilometri de orașul Târgu Neamț, mănăstirea Neamț, în special muzeul mănăstirii, se bucură de un mare interes din partea turiștilor. Aici se găsesc obiecte sfinte păstrate secole de-a rândul, broderii, țesături, picturi, manuscrise și sculpturi dăruite de voievozii Moldovei și de alți binevoitori. De asemenea, mănăstirea Neamț adăpostește cea mai veche bibliotecă mănăstirească din România, care numără peste 18 000 de volume. Mănăstirea poartă hramul Înălțarea Domnului și a fost zidită de Ștefan cel Mare și Sfânt, al doilea ctitor al mănăstirii, după voievodul Petru Mușat.

Manastirea Neamt

Sursa foto: Flickr @ Octavian Serban 

Mănăstirea Secu, Județul Neamț

Având o vechime de peste 500 de ani, mănăstirea Secu, situată în comuna Pipirig, din județul Neamț, este un important obiectiv turistic și un loc de intensă trăire duhovnicească. Ea a fost construită în 1564 de tatăl marelui cronicar Grigore Ureche, Nestor Ureche, pe locul unei mici sihăstrii, numită „Schitul lui Zosima”.

Manastirea Secu

Sursa foto Flickr @ Lucian Simionesei 

Mănăstirea Sihăstria, Județul Neamț

Situată la 22 de kilometri de orașul Târgu Neamț, pe șoseaua care duce spre Vatra Dornei, mănăstirea Sihăstria este un loc de poveste, cu o istorie zbuciumată. De-a lungul timpului, acest așezământ sfânt a fost incendiat și refăcut în repetate rânduri, atrăgând în prezent mii de vizitatori din toate colțurile țării. Aici a trăit și a murit părintele Cleopa, care a lăsat în urma sa 16 volume de învățături într-o colecție numită Ne vorbește părintele Cleopa. Pelerinii pot înnopta la mănăstria Sihăstria și pot lua masa într-un loc special amenajat. Categoric, este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Moldova, pe care merită să o vizitezi!

Manastirea Sihastria

Sursa foto: Flickr @ Ghita Geta 

Mănăstirea Durău, Județul Neamț

Situată în estul munților Ceahlău, la 5 kilometri de cascada Duruitoarea, de unde și-a luat numele, mănăstirea Durău este un lăcaș sfânt construit pe locul unui vechi schit de maici de la începutul secolului al XVII-lea. După 1970, cu prilejul construirii stațiunii climaterice Durău, multe case călugărești din jurul bisericii au fost demolate, dar biserica păstrează așezăminte cu elemente arhitecturale deosebite, îmbinând stilul tradițional-moldovenesc cu altele mai noi. Tot la mănăstirea Durău poate fi găsită icoana argintată a Maicii Domnului, care datează din secolul al XVIII-lea și care este considerată făcătoare de minuni.  

Manastirea Durau

Sursa foto: Flickr @ ovi petr

Mănăsirea Sihla, Județul Neamț

Localizată la 6 kilometri de mănăstirea Sihăstria, mănăstirea Sihla este un important loc de pelerinaj pentru credincioși. Datând din secolul al XVIII-lea, lăcașul sfânt a fost căminul Cuvioasei Teodora, care s-a rugat ani de-a rândul în peștera din apropierea mănăstirii. În fiecare an, pe 7 august, de sărbătoarea Sfintei Teodora, mii de credincioși vin la mănăstirea Sihla pentru a se ruga și a mulțumi pentru darurile primite de la divinitate sau pentru a cere îndurare și însănătoșire grabnică pentru cei bolnavi.  

Manastirea Sihla

Sursa foto: Flickr @ Octavian Serban

Mănăstirea Voroneț, Județul Suceava

Situată la 4 kilometri de orașul Gura Humorului, din județul Suceava, mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Moldova, fiind ctitorită de Ștefan cel Mare și Sfânt în 1488, într-un timp-record: 3 luni și 3 săptămâni. Culorile vii ale picturilor dăinuie de secole, iar „albastrul de Voroneț” este și acum o enigmă pentru specialiști, unii considerând că la baza acestuia stă o rocă albastră numită azurit, extrasă numai din mine aflate în China, Franța sau Africa. Icoanele viu colorate și fresca impresionantă unică de pe fațada vestică a mănăstirii i-au determinat unii experți să o numească o adevărată „Capelă Sixtină a Orientului”.

Manastirea Voroneț

Sursa foto: Flickr @ Albert de la Hoz

Mănăstirea Moldovița, Județul Suceava

Situată în comuna Vatra Moldoviței, la 15 kilometri de comuna Vama, din județul Suceava, mănăstirea Moldovița este una dintre cele mai vechi așezări călugărești, fiind inclusă ca monument în lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO în anul 1993. Mănăstirea Moldovița a fost zidită de Petru Rareș în 1537 și se deosebește de restul lăcașelor de cult prin figurile divine pictate cu trăsături umane, prin frescele viu colorate și prin arhitectura ce îmbină elemente de artă bizantină și gotică.

Manastirea Moldovita

Sursa foto: Flickr @ Albert de la Hoz

Mănăstirea Sucevița, Județul Suceava

În satul Sucevița, la 18 kilometri de municipiul Rădăuți, din județul Suceava, sălășluiește mănăstirea ortodoxă Sucevița, construită la inițiativa mitropolitului Gheorghe Movilă. Picturile murale interioare și exterioare au o deosebită valoare artistică și arhitectura în stil bizantin și gotic, la care se adaugă elemente ale tradiționalismului moldovenesc, au determinat includerea mănăstirii Sucevița în lista siturilor protejate care fac parte din patrimonial UNESCO. Marele artist francez Paul Henry a considerat mănăstirea Sucevița drept „testamentul artei moldovenești”, ca urmare a elementelor arhitecturale specifice acestei regiuni.

Mănăstirea Suceviţa

Sursa foto: Flickr @ Gaspar Serrano

Mănăstirea Humor, Județul Suceava

Situată în comuna cu același nume, mănăstirea Humor (numită și mănăstirea Humorului), construită în anul 1530, adăposește elemente artistice și arhitecturale excepționale, care au dus la includerea acesteia în patrimonial UNESCO. Biserica poartă hramul Adormirii Maicii Domnului (sărbătoare celebrată anual pe 15 august) și al Sfântului Mucenic Gheorghe și este unică în lumea ortodoxă, datorită frescelor bizantine, specifice și altor biserici moldovenești, precum Voroneț, Moldovița sau Sucevița.

Manastirea Humor

Sursa foto: Flickr @ Alex Bucevschi

Mănăstirea Putna, județul Suceava

Situată la 33 de kilometri de orașul Rădăuți, din județul Suceava, mănăstirea Putna este prima și cea mai importantă ctitorie a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, construită în urmă cu mai bine de 500 de ani. Mănăstirea Putna deține un muzeu bogat în obiecte de cult, icoane, argintărie, broderii și manuscrise rare. Stilul neobizantin al mănăstirii, cu picturi în culori deosebite, atrage anual mii de pelerini din țară și de peste hotare. Lăcașul de cult de la Putna a fost supranumit „Ierusalimul Neamului Românesc”, fiind un important centru cultural, religios și artistic al țării noastre. La 400 de ani de la sfințirea bisericii mănăstirii, marele poet Mihai Eminescu a rostit, în cadrul serbării de la Putna (14-16 august 1871), următoarele: „Să facem din Putna Ierusalim al neamului și din mormântul lui Ștefan altar al conștiinței naționale”.

Manastirea Putna

Sursa foto: Flickr @ Octavian Serban

Aceste mănăstiri din Moldova trebuie neapărat vizitate, atât pentru a afla istoria lor zbuciumată, cât și pentru elementele artistice de o deosebită însemnătate. 

Surse foto: Flickr

Articolul urmator
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - travel

    1. Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate! (139 vizite)