De ce ai nevoie pentru viza de turist în SUA
Statele Unite ale Americii sunt una dintre cele mai frumoase, mai captivante și mai vizitate țări din lume. De la imensitatea Munților Stâncoși la Marele Canion, trecând prin orașele însorite din California, unde dai de celebrități la tot pasul, ajungând apoi în spectaculosul New York, „orașul care nu doarme niciodată”, America a fost, este și va rămâne pământul făgăduinței.
Dacă mai aveai cea mai mică îndoială de faptul că o viză spre SUA e aur pur, te vom convinge că lucrurile stau exact așa, povestindu-ți ce trebuie să faci pentru a obține permisiunea de a vizita America. Află de ce ai nevoie pentru viza de turist în SUA, ce trebuie să faci pentru a te programa la un interviu și care sunt sfaturile ce îți asigură succesul!
Ce este viza de turist în SUA
Spre deosebire de statele din Uniunea Europeană, unde poți călători doar cu buletinul, vizita în SUA e mult mai dificilă. Din cauza valului de imigranți care au țintit uneori spre visul american pe căi nu tocmai legale, e destul de complicat să călătorești în Statele Unite, dar nu imposibil.
Viza e practic o certificare a faptului că te vei afla doar temporar pe teritoriul SUA și că șederea ta se va desfășura în condiții de deplină legalitate. Pentru un turist, viza necesară face parte din categoria B-1/B-2. Deși au specificații diferite (B-1 e, de fapt, viza oferită persoanelor care călătoresc în SUA temporar în scop de afaceri, iar B-2 este necesară pentru călătoriile în scop recreativ), cele două tipuri de vize sunt cel mai adesea combinate și eliberate ca una singură, respectiv categoria B-1/B-2.
Iată care sunt situațiile în care poți obține această viză:
- pentru viza B-1: călătorii pentru „întâlnirea cu parteneri de afaceri, pentru a participa la convenţii/conferinţe ştiinţifice, profesionale sau de afaceri, pentru a rezolva probleme legate de proprietăţi sau pentru a negocia contracte”, așa cum este prevăzut în US Travel Docs.
- pentru viza B-2: turism, călătorii cu caracter recreativ, vizitarea prietenilor sau a rudelor, tratamente medicale, activități sociale și/sau de servicii.
Iată care sunt cel mai des întâlnite tipuri de viză pentru afaceri și turism: viza de lucru, viza de student, viza pentru schimburi culturale, de tranzit sau pentru echipaje, viza pentru lucrător religios și multe altele.
Criterii pentru obținerea vizei de turist SUA
Există o serie de criterii stabilite de Administrația Statelor Unite, prin Legea Imigrării și a Cetățeniei, care decid dacă ești eligibilă pentru viză. Conform acestui document, din momentul în care ai cerut viza, ești catalogată drept un „prezumptiv imigrant”. Prin urmare, prin documentele pe care le prezinți la ambasadă și în urma interviului trebuie să convingi comisia că îndeplinești următoarele criterii:
- Scopul călătoriei tale e o vizită temporară. E evident că viza de turist SUA nu este oferită dacă ai de gând să te stabilești pentru totdeauna în statul condus de Donald Trump. Fie că vizitezi SUA în interes de serviciu, pentru turism sau în scopuri medicale, e obligatoriu să demonstrezi caracterul temporar al călătoriei.
- Perioada în care intenționezi să rămâi în SUA este determinată și limitată. Cu alte cuvinte, nu poți pleca pe termen nedefinit, urmând să te întorci când ai chef.
- Disponibilitatea fondurilor necesare pentru toate cheltuielile pe care le vei avea pe timpul vizitei. Dacă la Paris te poți duce pentru un weekend doar cu banii de cazare, acest lucru e imposibil pentru a obține viza de turist SUA. Trebuie să demonstrezi că te poți întreține în timpul vizitei pentru a anula orice risc de a fi considerată un eventual imigrant ilegal.
- Demonstrarea reședinței în afara SUA, a existenței unui loc de muncă sau a altor obligații sociale sau economice care justifică întoarcerea acasă. Va fi mult mai dificil pentru o fată șomeră să obțină viza mult dorită decât pentru o femeie de carieră, căsătorită și cu copii.
Pașii prin care obții viza de turist în SUA
Da, te vei lupta cu o birocrație destul de complicată, dar merită, dacă te gândești că în scurt timp te vei relaxa pe plajele din Miami.
Iată care sunt pașii prin care obții viza SUA:
- Achită taxa de solicitare a vizei. Taxa trebuie plătită de toți solicitanții vizei, inclusiv de cei minori, și este nerambursabilă și netransferabilă. Contravaloarea taxei nu îți va fi înapoiată în cazul în care nu primești viza, iar valoarea acesteia depinde de tipul de viză pe care îl dorești. Taxa se poate achita la orice sediu al Băncii Transilvania. Mai multe informații despre specificul fiecărui tip de taxă și valoarea acesteia vei găsi pe site-ul ustraveldocs.com.
- Completează un formular online de solicitare a vizei temporare. Documentul este intitulat Formularul DS-160 și nu poate fi trimis și completat decât online. Acesta trebuie depus inclusiv de copii, iar pagina de confirmare la care vei avea acces la final trebuie printată și prezentată la interviu. Formularul DS-160 este disponibil online, însoțit de informații pentru completarea sa corectă.
- Programează-te pentru interviul de la ambasadă. Programarea se realizează tot online, iar pentru completarea cererii ai nevoie de următoarele informații: numărul pașaportului tău, numărul chitanței pe care ai primit-o de la Banca Transilvania în urma achitării taxei de viză și codul de bare de 10 cifre de pe pagina de confirmare a trimiterii formularului DS-160.
- Interviul propriu-zis de la Ambasada SUA, la data și la ora care ți-au fost confirmate. Iată care sunt documentele de care ai nevoie la interviu:
- copie imprimată a scrisorii de programare de la punctul 3;
- pagina de confirmare a formularului DS-160;
- o fotografie făcută în ultimele 6 luni care trebuie să aibă dimensiunile de 5 x 5 cm;
- pașaportul actual, cu o dată de valabilitate care să depășească cel puțin 6 luni perioada pe care o vei petrece pe teritoriul Statelor Unite;
- toate pașapoartele vechi.
Documente justificative pentru viza de turist în SUA
Să nu crezi că ai scăpat atât de ușor! Mai ții minte criteriile de eligibilitate despre care îți vorbeam mai sus? E recomandat ca atunci când te prezinți la Ambasadă să ai și documente care să justifice că vizita în SUA va fi temporară și că ai toate condițiile pentru a ți-o permite și pentru a te reîntoarce acasă.
Iată care sunt documentele justificative pe care să le aduci cu tine la interviu. Sunt preferate cele originale, nu fotocopiile! Prezintă-le personal, nu le trimite prin fax, e-mail sau poștă.
- Orice dovadă a veniturilor tale, a taxelor și impozitelor plătite la zi, a actelor de proprietate sau a afacerilor deținute;
- Itinerariul călătoriei în SUA și/sau alte explicații care ți se vor cere cu privire la vizita ta;
- Scrisoare din partea angajatorului (dacă e cazul) care să cuprindă funcția, salariul, perioada de când ești angajată, durata aprobată a concediului tău, dar și scopul profesional al călătoriei, în cazul în care te afli în această situație;
- Dacă ești studentă: ultimele rezultate școlare, foi matricole, diplome, dovezi ale sprijinului financiar (extrase de cont, depozite la termen);
- Dacă ești angajată: adeverință de salariat și fluturașii de salariu din ultimele 3 luni;
- Dacă vizitezi o rudă: fotocopii care să demonstreze statutul persoanei respective în SUA (Cartea Verde, viza valabilă, certificatul de naturalizare etc.);
- Dacă ai mai fost în SUA: orice documente care stabilesc calitatea de imigrant și viza anterioară.
Sfaturi ca să obții mai ușor viza de turist în SUA
Chiar dacă pare extrem de complicat, obținerea vizei de turist SUA nu e chiar o luptă pe viață și pe moarte. Câteva recomandări te pot ajuta.
Pregătește temeinic toată documentația și verifică de câteva ori. Gândește-te la interviul de obținere a vizei ca la unul pentru un job. Nu vrei să pari incompetentă sau să dai dovadă de un caracter neserios și de lipsă de profesionalism.
Fii sinceră. Intervievatorii nu sunt căpcăuni, dar au avut de-a face de-a lungul meseriei lor cu solicitanți animați de intenții nu neapărat oneste. Așa că ferește-te de orice gest care poate da de gândit și nici măcar să nu-ți treacă prin cap să duci un act fals: poți pierde pentru totdeauna posibilitatea de a obține viza.
Cunoștințele bune de engleză sunt un plus. E evident că, dacă pleci în State, trebuie să știi un strop de engleză. E adevărat că nu o să îți refuze nimeni viza dacă nu ești la fel de fluentă precum Shakespeare, însă, cu cât stăpânești mai bine discuția, cu atât vei fi mai apreciată. Nu strică să îți reîmprospătezi cunoștințele înainte sau să faci un curs de pregătire.
Sperăm că te vei califica pentru viza de turist în SUA și că vei vizita cât mai curând una dintre cele mai fascinante țări și culturi ale lumii! Descoperă și top 10 atracții din New York, ca să profiți la maximum de șansa care ți-a fost acordată! Noi suntem deja invidioase pe tine!
Surse foto: iStock