Descopera cele mai fascinante si celebre pesteri din Romania

Joi, 01.11.2012
Cuprins
- 1. Pestera Ursilor
- 2. Pestera Scarisoara
- 3. Pestera Muierilor
- 4. Pestera Vantului
- 5. Pestera Ghetarul de la Focul Viu
1. Pestera Ursilor
Cu siguranta nu vei fi tentata sa asociezi numele comunei Pietroasa, din judetul Bihor, cu un obiectiv turistic atat de interesant precum Pestera Ursilor. Considerata una dintre cele mai frumoase si populare caverne din Romania, pestera a fost descoperita intamplator de un miner, in secolul XX in satul Chiscau. Numele acestui obiectiv turistic a fost inspirat de ramasitele osoase provenite de la o specie de urs, care a disparut in urma cu 15.000 de ani. Prima portiune din pestera este galeria Oaselor sau a Ursilor, in care se gasesc oase si cranii de urs, iar peretii sunt dovada incontestabila a fortei acestor animale, purtand si acum zgarieturile facute cu ghearele ascutite. Cea mai lunga sectiune a Pesterii Ursilor, galeria Emil Racovita, intampina turistii cu scheletul unui urs. O singura privire este de ajuns ca sa iti faci o idee despre dimensiunile impresionante ale fiarei. Osemintele acestor animale disparute nu sunt motivul principal pentru care iti sugerez sa vizitezi aceasta pestera, ci mai degraba pentru frumusetea si bogatia formelor, pe care le-au imbracat formatiunile de stalactite si stalagmite, care abunda in ultima galerie, cea a Lumanarilor.
2. Pestera Scarisoara
Muntii Apuseni, mai precis comuna Garda de Sus, din judetul Alba le rezerva, celor care strabat in lung si in lat tara in cautarea unor locuri inedite si impresionante, o adevarata comoara subterana. Faima Pesterii Scarisoara nu se datoreaza doar decorurilor fascinante de stalactite si stalagmite, ci ghetarului subteran conservat aici. Aerul rece din caverna conserva gheata veche de mii peste 3000 de ani care formeaza un covor gros de peste 16 de metri. Pentru a intra in pestera trebuie mai intai sa cobori cei 48 de metri, cat masoara adancul put cu pereti abrupti. Asa ca te sfatuiesc sa te inarmezi cu mult curaj si rabdare, daca vrei sa explorezi aceasta caverna impodobita cu gheata. Prima sectiune a Pesterii Scarisoara, Sala Mare, se deschide in Biserica, zona in care turistii intra prima data in contact cu formatiunile de gheata. Pestera include si alte doua sectiuni dedicate speologilor, numite Rezervatia Mare si Rezervatia Mica.
3. Pestera Muierilor
Inconjurata de padure si dominata de un peisaj minunat, comuna Baia de Fier tine ascuns de ochii turistilor grabiti cel mai de pret obiectiv al sau, Pestera Muierilor. Ca sa descoperi aceasta lume subterana, incarcata de istorie si asociata legendelor locale, trebuie sa poposesti aici si sa cercetezi, cu atentie, aceasta comoara din munti. Potrivit traditiei, cand barbatii erau plecati la lupta, femeile si copiii se refugiau aici ca sa fie in siguranta, pestera capatand in timp acest nume. Lungimea cavernei este de-a dreptul impresionanta, cateva mii de metri, iar stalagmitele se imbina armonios cu stalactitele dand nastere unor forme dintre cele mai spectaculoase, turistii putand admira in diferitele sectiuni ale pesterii formatiunii cu denumiri ciudate. Sala Turcului adaposteste formatiuni cunoscute sub numele de Mos Craciun, Turcul si Sotia turcului. Cu siguranta, printre cele mai interesante cavitati ale pesterii se numara Galeria Ursilor, denumita astfel datorita ramasitelor osoase descoperite aici, si Sala Perlelor, care se remarca prin frumusetea covorului batut cu perle si cristale de pestera.
4. Pestera Vantului
Daca esti amatoare de un traseu lung invaluit in bezna pesterii, avand la dispozitie doar o raza de lumina ca sa te orientezi si sa admiri formatiunile extravagante, atunci iti sugerez sa explorezi Pestera Vantului, caverna cu cea mai mare lungime si care se intinde pe 47 de km. Denumirea provine de la curentii puternici de aer, care te intampina inca de la intrare. Daca nu faci parte dintr-o echipa de speologi, atunci va trebui sa te multumesti cu cei 730 de metri pusi la dispozitia publicului larg. Sapata adanc in Muntii Padurea Craiului, labirintul se gaseste in apropierea localitatii Suncuius. Desi la prima vedere intrarea nu pare sa promita ceva cu adevarat spectaculos, nu te lasa indusa in eroare. De indata ce vei patrunde in aceasta pestera, vei putea cerceta diverse forme de speleoteme, stalactite, stalagmite, coloane, scurgeri parietale, cristale de aragonit si monocristale. Dispusa pe patru nivele conectate prin puturi, Pestera Vantului numara cateva galerii principale printre care Galeria Activa, Alba, Rosie si cea cu Lacuri.
5. Pestera Ghetarul de la Focul Viu
Pitorescul Parc National Apuseni gazduieste, printre padurile de un verde intens si pajisti intinse, o comoara cu totul nebanuita, pestera Ghetarul de la Focul Viu. Aceasta cuprinde doua cavitati, iar in cea mai spatioasa dintre ele troneaza imesul ghetar de aproximativ 25.000 m3. Numele atat de straniu este datorat efectului pe care il au razele soarelui, care isi croiesc drumul prin bolta cavernei si se oglindesc in gheata straveche, creandu-ti impresia ca te afli in fata unor flacari care ameninta sa mistuie tot. Daca vrei sa te bucuri de acest spectacol pus in scena de natura, atunci te sfatuiesc sa vizitezi pestera Focul Viu la orele amiezei. Frumusetea si farmecul acestui labirint sunt imbinate cu legendele locale care vorbesc de vremuri demult apuse, despre formarea acestui parc minunat si despre stramosii nostri daci.
Indiferent de motivul pe care il ai ca sa explorezi aceste comori subterane, fie ca te impinge curiozitatea de la spate, fie ca vrei sa le imortalizezi in fotografii extraordinare, o vizita intr-una dintre aceste pesteri iti va da ocazia sa admiri formatiuni si decoruri inedite. Tu ce pestera ai vrea sa vezi?
foto: inromania.info
dreamdestinations.ro