In pelerinaj in Romania: Popasuri la manastiri cu legende

In pelerinaj in Romania: Popasuri la manastiri cu legende

Raluca Apostolescu

Nu ai vizitat inca cele mai cunoscute manastiri din tara, impodobite cu picturi murale impresionante, in care apar si elemente decorative traditionale sau care fascineaza prin arhitectura deosebita? Atunci te invit sa arunci o privire pe propunerile de mai jos si sa descoperi lacasurile de cult care infatiseaza, sub privirea curioasa a turistului, scene religioase, imbinand armonios culorile si arhitectura cu peisajul pitoresc.

Manastirea Voronet

Faima acestui lacas de cult, care a depasit granitele tarii, se datoreaza albastrului de Voronet, culoare unica in lume, devenita un simbol al acestei manastiri. Ctitorita de Stefan cel Mare, manastirea Voronet, desi a fost construita in 1488, in comuna cu acelasi nume din judetul Suceava, se afla astazi intr-o stare foarte buna de conservare, pregatita sa infrunte in continuare natura si timpul. Legenda tesuta in jurul acestei biserici aminteste de ctitorul sau si de parintele Daniil. Cronicile vremii ne istorisesc cum domnul Moldovei, cuprins de deznadejde, i-a cerut sihastrului Daniil sa-l calauzeasca in lupta sa impotriva turcilor, iar mai tarziu, in semn de recunostinta, Stefan cel Mare a hotarat ridicarea acestui lacas sfant. Desi nu are nici aspectul impozant si nici opulenta unei catedrale, manastirea Voronet reuseste sa atraga multi turisti, datorita picturilor sale murale. Printre frescele din interior, aflate inca intr-o stare foarte buna de conservare, se remarca Cina cea de Taina. Picturile aflate la exterior sunt adevarate capodopere, infatisand pasaje biblice, dintre toate remarcandu-se scena Judecatii de Apoi, care poate rivaliza cu picturile de la muntele Athos.

Stiai ca reteta secreta folosita pentru crearea celebrului azuriu stralucitor a ramas si astazi necunoscuta? Sau ca picturile din interior dateaza din 1496?


Manastirea Curtea de Arges

Pentru pelerinajul la manastirile din tara iti propun o alta oprire, la o adevarata perla a arhitecturii romanesti, la manastirea Curtea de Arges, din judetul Arges. Desi vechimea acestui edificiu este impresionanta, fiind ridicata din dorinta domnitorului Tarii Romanesti Neagoe Basarab, la inceputul secolului al XVI-lea, manastirea s-a conservat foarte bine de-a lungul vremii. Interiorul bisericii este frumos decorat, peretii sunt acoperiti cu picturi in ulei si icoane lucrate in mozaic, iar exteriorul este o dovada a influentei arte caucaziene. Faima manastirii are la baza legenda care aminteste de sacrificiul suprem facut in numele creatiei. Mesterul Manole isi zideste sotia in peretii manastirii, pentru a impiedica prabusirea repetata, din timpul noptii, a zidurilor ridicate ziua. Traditia spune ca domnitorul, vrand cu orice pret sa-i impiedice pe mesteri sa mai faca o manastire mai frumoasa, le-a luat schelele, lasandu-i pe acoperis. Destinul lor tragic ne duce cu gandul la mitul lui Icar, caci mesterii, impreuna cu Manole, au improvizat perechi de aripi, crezand ca vor putea cobori, dar acestea le-au adus sfarsitul, prabusindu-se si murind.

Stiai ca legenda spune ca in locul unde a cazut Mesterul Manole a aparut un izvor? Sau ca pe fatadele manastirii se regasesc motive decorative din arta islamica?


Manastirea Dintr-un Lemn

Asezata in comuna Francesti, judetul Valcea, Manastirea Dintr-un Lemn sta ascunsa printre copaci seculari, asteptand ca turistii sa o descopere, pe masura ce se aproprie de acest loc. Insemnarile de la jumatatea secolului al XVII-lea ne istorisesc povestea unui calugar, care a descoperit, in scorbura unui stejar centenar, o icoana a Maicii Domnului. Tot traditia ne spune ca a fost indemnat de o voce sa construiasca o manastire din acel copac. Daca legenda ti-a trezit interesul, iti sugerez sa vizitezi acest complex, care include si o biserica din piatra, si sa descoperi singura acest lacas de cult deosebit. Icoana, care sta la baza acestei legende, se gaseste aici, mai precis in biserica de piatra.

Stiai ca icoana masoara 1,50 m in inaltime si 1,10 m in latime?


Manastirea Humor

Cladita in 1530 pentru Petru Rares si marele logofat Toader Bubuiog, manastirea Humor este situata foarte aproape de Gura Humorului, in judetul Suceava. Motivul pentru care iti sugerez sa faci un popas aici sunt picturile murale impresionante, a caror culoare predominanta este rosul. Picturile exterioare dateaza din 1535. Printre cele mai remarcabile tablouri reprezentate pe peretii manastirii se numara Arborele lui Iesei, opulenta pictura prezentand genealogia Mantuitorului, sau scenele din Judecata de Apoi si Asediul Constantinopolului. Picturile interioare se remarca prin chipurile expresive care par aproape vii, sugestive fiind Cina cea de Taina sau scenele cu Maica Domnului.

Stiai ca cele mai vechi picturi exteriore din Bucovina sunt cele care decoreaza Manastirea Humor? Sau ca in picturi se regasesc elemente folclorice locale, precum instrumente muzicale si tesaturi moldovenesti sau diverse arme?

Manastirea Sucevita

Incadrata de peisajul pitoresc, neschimbat de zeci de ani, manastirea se inalta falnica, in satul Sucevita, in care a fost construita in secolul al XVI-lea, fiind ctitorita de familia de boieri Movila. Frumusetea si importanta culturala a acestui lacas de cult nu sunt date doar de vechimea si de amestecul de stiluri arhitecturale, bizantin si gotic, ci si de picturile care impodobesc peretii exteriori si interiori. Remarcabila scena exterioara, Scara virtutilor, cu cele 32 de trepte, care unesc pamantul cu cerul, prezinta contrastul realizat de calmul si ordinea sugerate de ingeri si haosul starnit de diavoli. Picturile interioare surprind scene din viata lui Iisus si momente ale Genezei.

Stiai ca picturile Manastirii Sucevita, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, numara cele mai multe scene religioase din tara? Sau ca verdele marin intens, folosit pentru picturi, contine malahit?



Daca vrei sa pornesti intr-un pelerinaj spre cele mai vechi si frumoase manastiri din tara si sa admiri locuri care alcatuiesc o mostenire arhitecturala grandioasa, te sfatuiesc sa nu ratezi aceste biserici impregnate cu istorie si legende. Tu ce manastire ai vizitat?

Articolul urmator
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (37)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Elena Catanescu (anonim)
    16 noiembrie 2012 09:09

    Manastirea Curtea de Arges si Dintr-un Lemn, avand in vedere cele enumerate in acest articol.