Locuri tenebroase si pline de mister: Descopera cele mai interesante cripte

Locuri tenebroase si pline de mister: Descopera cele mai interesante cripte

Raluca Apostolescu

Sa prinzi pulsul istoriei, al culturii si al vietii de metropola este una dintre cele mai incitante provocari adresate turistilor pasionati, cu adevarat, de experientele dezvaluite de calatorii. Conceptul de travel inseamna, in primul rand, explorarea obiectivelor turistice, a locurilor incarcate de istorie, a monumentelor semnificative pentru evolutia unui popor.

De multe ori, turistul ramane ancorat in aceasta lume a frumosului arhitectural si uita de acele aspecte mai putin estetice, insa incarcate de semnificatie, care fac parte din cultura inerenta a unui popor. Misterios, apasator, de o fascinatie greu de inteles, insa imposibil de neglijat, ritualul mortii a beneficiat de o atentie speciala din partea istoriei.

Cultul monarhului, relatiile din cadrul familiei, mentalitatea religioasa a unui secol, iata doar cateva dintre tainele pe care le poti descoperi vizitand... cripte celebre.

Iti propun o calatorie in lumea subterana a celor mai frumoase orase. Descopera o alta fata a culturii!


1. Cripta Manastirii Capucine din Brno, Cehia

Brno, al doilea oras ca marime din Cehia, locul unde se desfasoara concursul international de artificii, Brunensis Ignis, adaposteste un obiectiv turistic interesant, si anume, Cripta Manastirii Capucine. Daca te afli in zona, te sfatuiesc sa nu o ratezi. Aceasta este un sepulcru care dateaza de la jumatatea secolului al XVII-lea. Accesul in cavoul principal se face prin intermediul unor culoare stramte, in care vei intalni mai intai corpul mumificat al unei femei ingropate din greseala de vie. Pasind cu grija in cavou, poti vedea 24 de mumii foarte bine conservate, asezate direct pe pamant si purtand, inca, hainele in care au fost ingropate. Acest fapt se datoreaza sistemului natural de ventilatie al bisericii si proprietatilor solului, pentru ca inhumarea se facea direct in pamant, sicriul fiind folosit doar pentru aducerea ramasitelor in cripta. Scena care ti se infatiseaza poate avea un impact destul de puternic asupra ta, asa ca te sfatuiesc sa fii pregatita pentru senzatii tari.




2. Cripta Capucina din Roma, Italia

Daca poposesti cateva zile in Orasul celor sapte coline si, pe langa atractiile vanate de toti turistii, doresti sa vezi si ceva care sa iti accelereze pulsul, atunci iti propun sa dai o fuga pana la Santa Maria della Concezione dei Cappuccini si sa vizitezi cripta aflata sub biserica. Elementul definitoriu al acestei cripte nu este prezenta osemintelor calugarilor, ci modul in care aceste ramasite au fost folosite la decorarea micilor capele care compun cripta.

Lipsa de spatiu pentru inhumare i-a determinat pe calugari sa foloseasca, de-a lungul timpului, cei 4000 de scheleti, la crearea unor fascinante bolte. Prinse in cuie, oasele recreeaza anumite forme si obiecte, printre care cruci, triunghiuri sau cercuri. Toate aceste simboluri si motive decorative sunt insotite de un urias ceas, alcatuit din vertebre si degete, dar si de impozantele abajururi din oase sacrale. Cripta are sase incaperi, fiecare dintre ele avand o anumita tema. Printre cele mai interesante se numara si cea dedicata invierii lui Lazar - pe un perete tronand o pictura cu Iisus inconjurata de diferite tipuri de oase, dar si tema craniilor. Aceasta din urma infatiseaza un altar, in care sunt fixate osemintele a trei calugari investmantati, acesta fiind incadrate de doua firide in care sunt asezati alti doi calugari.




3. Cripta Imperiala sau Cripta Capucina din Viena, Austria

Daca doresti sa vizitezi o cripta, fara sa fii nevoit, totusi, sa intri in contact cu mumii macabre, atunci iti sugerez sa optezi pentru Cripta Imperiala, aflata sub Biserica Capucinilor. Renovata acum cativa ani, cripta nu te socheaza prin expunerea unor oseminte, asa cum te-ai astepta, ci mai degraba te impresioneaza prin arhitectura bogata a sarcofagelor. In aceasta comoara a turismului vienez sunt inhumate 145 de persone, dintre care 12 imparati si 18 imparatese, printre care Francisc Iosif I, sotia sa, imparateasa Elisabeta de Bavaria, cunoscuta si sub numele de Sisi, precum si unicul lor fiu, printul Rudolf. Majoritatea membrilor familiei regale sunt imbalsamati, iar diferitele parti ale corpului, precum ochii, creierul si intestinele, sunt depozitate in urne de cupru, in timp ce inimile sunt pastrate in recipiente de argint. Inaintand prin incaperile criptei, ai ocazia sa admiri sarcofagele de diferite dimensiuni, bogate in motive decorative reprezentative si pline de semnificatie, care variaza de la ingeri la pasari colibri, de la serpi la cranii incoronate. Alegerea acestor simboluri nu a fost intamplatoare, in spatele fiecaruia fiind ascunse ideile, valorile si calitatile celor care se odinesc in sarcofagele ornate.




4. Cripta Capucina din Palermo, Sicilia

Pe lista locurilor mai putin obisnuite pe care le poti vizita daca esti amatoare de senzatii tari se afla si catacombele din Sicilia. Desi, probabil, locurile macabre nu sunt tocmai obiectivele turistice pe care le-ai asocia cu popularul oras Palermo, afla ca acest luxuriant centru cultural iti rezerva si o astfel de surpriza. In secolul al XVI-lea, calugarii capucini au sapat cripta sub manastire, care initial le era rezervata. Insa, cu timpul, in schimbul unei taxe anuale, sicilienii instariti isi puteau aduce aici rudele care aveau sa fie imbalsamate si asezate in cutii, putand fi vizitate ulterior. Peretii criptei sunt intesati cu 8000 de mumii aflate in firide, in sicrie deschise sau inchise sau atarnate de ziduri, imbracate in rochii, uniforme, unele purtand bijuterii, bastoane, sabii sau alte obiecte personale.

Diversitatea mumiilor nu este data doar de imbracaminte, ci si de varsta lor, cea mai veche datand din 1599, iar cea mai recenta din 1920, cea a Rosaliei Lombard. O simpla privire este suficienta pentru a sesiza contrastul puternic creat de aceasta mumie foarte bine conservata si restul locului; copila iti lasa impresia ca tocmai a atipit.
 
Craniile cu suvite de par inca atasate, chipurile distorsionate cu pielea deshidratata, maxilarele de care inca mai atarna cate o barba, toate etichetate cu numele si anul mortii, sunt imaginea de ansamablu a unei lumii subterane, pe care iti recomand sa o vizitezi doar daca esti curajoasa din fire.

5. Catacombele din Paris, Franta

Cu siguranta, atunci cand ne gandim la Orasul Luminilor, nu il asociem cu locuri tenebroase, dominate de oseminte vechi de secole, ingramadite sau asezate cu grija pe culoarele unei retele subterane care se intinde pe o suprafata de sute de mile. O cercetare mai atenta iti dezvaluie faptul ca orasul adaposteste un astfel de obiectiv turistic foarte popular, catacombele. Acest complex subteran de tuneluri a fost transformat la sfarsitul secolului al XVIII-lea in cimitir, devenind, astfel, noul loc de odihna pentru 6 milioane de parizieni, unii inmormantati in Cimitirul Inocentilor, dar si in cimitirul Saint-Nicolas-des-Champs. La 19 metri sub pamant, vizitatorii descopera caverne cu pereti captusiti cu oseminte, asezate meticulos. Rolul jucat de catacombe nu se limiteaza doar la locul de pastrare al osemintelor, fiind folosit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, atat de membrii Rezistentei Franceze, cat si de germanii care au creat acolo un buncar. Nu doar istoria, ci si literatura isi leaga numele de catacombe, pentru romancierul Victor Hugo fiind sursa de inspiratie pentru anumite pasaje din Mizerabilii. Chiar daca publicul nu are acces decat la un tunel de 1,5 km, aceasta lume subterana este, cu siguranta, un loc plin de mister si istorie pe care trebuie sa-l bifezi.



Obiective turistice neobisnuite, interesante poate chair macabre, criptele si catacombele continua sa fie atractii fascinante carora multi turisti nu le pot rezista. Fie ca aceste locuri te socheaza, te inspaimanta sau te fascineaza, nu uita ca ele transmit un mesaj cultural puternic, care vorbeste despre cutume, datini si evolutia filozofiei populare, in contact cu doctrina religioasa. Descopera si tu o alta fata a acestor metropole vibrante si descifreaza misterul incriptat, de secole, in subteranul tenebros al oraselor moderne.

Tu ce cripte sau monumente mortuare interesante ai vizitat?
Articolul urmator
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (36)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    hatru (anonim)
    22 septembrie 2012 13:01

    E un articol fix pentru "Dive". De exemplu eu cand mi-e foame ma transform intr-o diva.