Descopera atmosfera de altadata explorand cele mai interesante castele si palate

Descopera atmosfera de altadata explorand cele mai interesante castele si palate

Raluca Apostolescu

Balurile pe ritmul valsurilor clasice, rochiile cu crinoline si corsete si bijuteriile pretioase si elegante sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le asociem cu bogatia si atmosfera care domina, odinioara, saloanele celor mai frumoase si luxoase castele din lume. Pe langa arhitectura desavarsita si gradinile de vis, farmecul acestor edificii impunatoare este completat de multe ori si de povesti la fel de fascinante. Daca esti pasionata de descoperirea unor astfel de castele si palate celebre, atunci te invit sa citesti propunerile urmatoare.

1. Palatul Hampton Court, Anglia

Cu siguranta, putine dintre zecile de castele si palate din Anglia pot rivaliza cu frumusetea palatului Hampton Court si, mai ales, cu istoria sa, marcata de personalitati controversate si evenimente importante. Existenta acestui edificiu dateaza din secolul al XIII-lea, cand se afla in posesia ordinului Cavalerilor Ospitalieri. Mai tarziu, la inceputul secolului al XVI-lea, devine proprietatea supusului preferat al regelui Henric al VIII-lea, cardinalul Wolsey, cel care va extinde si reamenaja constructia. Cu siguranta cel mai notoriu locuitor al castelului a fost insusi regele Henric al VIII-lea. Cronicile mentioneaza ca Jane Seymour, a treia sotie a lui Henric, l-a nascut aici pe viitorul rege Eduard al VI-lea, si tot aici a si murit la scurt timp dupa; Catherine Howard, a cincea sotie, a comis adulter in acest palat, fiind ulterior executata, iar regina Maria Tudor si-a petrecut aici luna de miere. Edificiul isi leaga numele de doua dinastii importante: cea a Tudorilor si Stuart. Interiorul palatului are expuse o serie de opere de arta din timpul celor doua dinastii, obiecte de portelan si ceramica, piese de mobilier si un candelabru din anul 1700.



2. Castelul Malbork, Polonia

Daca esti in cautarea unei fortarete medievale, care sa aiba o poveste interesanta, sa fie intr-o stare de conservare foarte buna si pe deasupra, sa beneficieze de o priveliste fermecatoare, atunci trebuie sa vizitezi castelul Malbork. Bazele edificiului au fost puse de Ordinul Cavalerilor Teutoni, reusind sa creeze, in 1406, cel mai mare castel din lume dupa suprafata, dar si cea mai mare constructie din caramida din Europa. Stilul gotic caracteristic, tehnicile de construire si elementele simbolice, tipice acestui ordin, fac din castelul Malbork un obiectiv turistic cultural foarte popular. Situat pe malul raului Nogat, castelul beneficia de o pozitie strategica avantajoasa, importanta sa sporind de indata ce Marele Maestru al Ordinului a parasit Venetia si s-a stabilit aici. In mausoleumul complexului se afla si Capela Sfanta Ana, sub care sunt ingropati cativa dintre Marii Maestrii ai Ordinului.


3. Palatal Versailles, Franta

Incarcat de semnificatie istorica, palatul Versailles este un impresionant reper cultural, care frapeaza nu doar prin frumusete, ci si prin opulenta. Aceasta bijuterie arhitecturala a fost realizata pentru a satisface dorinta Regelui-Soare, care isi stabileste resedinta aici, in anul 1682. Palatul devine, astfel, caminul regelui Ludovic al XIV-lea, dar si al succesorilor sai, Ludovic al XV-lea si al XVI-lea, pana in 1789, anul revolutiei, cand este abandonat, iar piesele de mobilier sunt scoase la licitatie. Imensul complex nu include doar palatul cu cele 2300 de camere, ci si Teatrul, Capela Regala, o constructie baroca pe doua etaje si impresionantele gradini, care se intind pe 800 de hectare.

Desi frumusetea gradinilor decorate cu sute de statui iti taie respiratia, nu poate rivaliza cu bogatia podoabelor din interiorul edificiului. In dormitorul Regelui, camera unde s-a stins din viata Ludovic al XIV-lea, predomina catifeaua purpurie cu brocart, candelabrele pretioase si tablourile alese chiar de rege; iar in faimoasa Galerie a Oglinzilor este expus, pe langa cele 17 oglinzi enorme, un tron din argint.


4. Castelul Himeji, Japonia

Daca ajungi in Tara Soarelui Rasare, mai precis in prefectura Hyogo, si vrei sa vizitezi un obiectiv cu adevarat spectaculos, atunci trebuie sa ajungi la Himeji, cel mai mare castel din Japonia. Constructia, care se afla pe ruinele unei cetatii din 1333, are forma unui turn cu cinci etaje. Desi a fost finisat la inceputul secolului al XVII-lea, castelul pare sa sfideze timpul, fortele naturii si bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind foarte bine pastrat. Castelul, dovada stilului arhitectural de la inceputul secolului al XVII-lea, este o constructie din lemn, invelita in tencuiala alba, care face parte dintr-un complex imens de 83 de cladiri.

Primul etaj al castelului mai este numit si camera celor o mie de covorase, cuprinzand peste 300 de tatami, dar si rafturi cu pusti cu fitil si lance. Etajele 3 si 4 erau folosite ca puncte de observatie si atac, adapostind, totodata, si incaperi mici, de unde razboinicii isi lansau atacul surpriza asupra invadatorilor care patrundeau in castel. Pe langa importanta culturala si arhitecturala, castelul este si o bogata sursa a legendelor locale, iar unele dintre ele asociaza castelul cu existenta unei fantome.

5. Palatul Alexander, Rusia

In apropierea orasul Sankt Petersburg, incadrat de un peisaj de poveste, se afla impozantul palat Alexander. Construit in stil neoclasic si finisat in 1796, din dorinta Ecaterinei cea Mare, palatul a fost un cadou oferit nepotului favorit si viitorului tar, Alexandru I Pavlovici Romanov. Eleganta si frumusetea aparte a edificiului este completata de gradina care domina privelistea din fata palatului. Faima acestui loc nu este datorata doar arhitecturii si elementelor decorative desavarsite, ci, mai degreaba, locuitorilor sai. Palatul a devenit resedinta permanenta a ultimului imparatul al Rusiei, Nicolae al II-lea, si al familiei sale, iar dupa abdicare, locul in care au fost tinuti in arest. Povestea palatului nu se opreste insa aici. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, trupele SS au pus stapanire pe edificiu, pivnita fiind transformata in inchisoare, iar gradina, in cimitir pentru soldatii germani.


6. Castelul Kronborg, Danemarca

Istoria unuia dintre cele mai impozante si frumoase castele renascentiste din partea nordica a Europei mentioneaza ca acest edificiu a fost construit in 1574 de catre regele Frederic al II-lea, pe tinutul pe care se inalta odihioara castelul Krogen al regelui Eric de Pomerania. Noua constructie, numita Kronborg, a fost distrusa aproape in totalitate de un incendiu in 1629, fiind ulterior reconstruita si modificata, in special in timpul regelui Frederic al IV-lea. Constructia pastreaza sapte din cele 14 tapiserii, care ii infatiseaza pe regii danezi. Faima acestui palat este datorata piesei de teatru scrise de Shakespeare, Hamlet Printul Danemarcei, edificiul fiind, de asemenea, cunoscut si sub numele de Elsinore.


7. Palacio Real, Spania

Acest imens edificiu din secolul al XVIII-lea, care are in jur de 3400 de camere, este inca folosit de regele Spaniei Juan Carlos I si de familia sa pentru ceremoniile oficiale. In turul de 45 de minute din interiroul palatului vei putea admira camere bogat ornamentate cu tapiserii, cu picturi ale unor artisti celebri, precum Caravaggio, Velázquez si Francisco de Goya, si cu portelanuri, toate adunate sub acoperisul unui edificiu, care te va surprinde prin bunul gust si eleganta. Initial, locul gazduia o fortareata araba, pe ale carei ruine s-a construit ulterior Alcazarul Casei de Austria, care a fost mistuit de flacari in timpul Craciunului din 1734. Abia cu urcarea pe tron a regelui francez Filip al V-lea, nepotul Regelui Soare, palatul a devenit perla arhitecturala care este astazi.

Parterul adaposteste Biblioteca Regala, unde, pe langa volumele legate in stil rococo, neoclasic, romantic, gotic sau renascentist, se gaseste si o colectie de medalii. In Sala Armelor poti admira cea mai valoroasa colectie de arme si armuri. Printre cele mai fastuoase incaperi din edificiu se afla Salonul Tronului impodobit cu oglinzi, mobila, paianjeni din cristal si argint si fresce. Salonul de Gala, dat in folosinta in 1879, este garnisit cu portelanuri de Sevres si tapiserii flamande.


8. Palatul Dolmabahce, Turcia

In afara de faimoasele bazaruri intesate de matasuri si bijuterii, de minaretele care se inalta langa fiecare moschee, in orasul Istanbul poti admira si cel mai mare palat din Turcia. Marginit, intr-o parte, de stramtoarea Bosfor, complexul cuprinde extravagantul palat, haremul, gradinile cu fantani si muzeul de ceasuri. Impresionanta constructie de 45000 m², terminata in 1856, este un exemplu remarcabil al imbinarii artei ornamentale otomane, cu elemente apartinand stilului baroc, rococo si neoclasic. Istoria palatului Dolmabahce se impleteste cu vietile ultimilor 6 sultani ai imperiului, care au locuit aici, dar si cu cea a primului presedinte, Mustafa Kemal Ataturk, cel care a pus bazele republicii in 1923.

Cele 285 de camere sunt decorate cu 131 de covoare tesute manual, tablouri, candelabre de cristal Baccarat si de Bohemia, piese scumpe de mobier, toate completate de tavanele decorate cu foite de aur. Daca nu sti cum arata un hammam, acum ai ocazia sa vezi, pentru ca Dolmabahce adaposteste nu unul, ci sase, toate imbracate complet in marmura. Turul prin palat se incheie in cea mai mare incapere, Sala Muayede, in care cupola acoperita cu picturi 3D sustine imensul candelabru de cristal de 4,5 tone, oferit de regina Victoria.

  

9. Castelul Neuschwanstein, Germania

Cu siguranta, acest obiectiv nu trebuie ratat, daca ajungi in pitorescul land Bavaria. Peisajul tipic montan este de o frumusete rapitoare, muntii, padurile si locuintele satului din apropiere par pictate, lasandu-ti impresia ca ai pasit intr-o lume de vis. Constructia, ordonata de regele Ludovic al II-lea, a fost terminata in anul 1892, dar ironia sortii a facut ca acesta sa nu petreaca decat 11 nopti in noua resedinta. In interiorul castelului vei descoperi ca o parte din cele 200 de camere infatiseaza, pe pereti, teme din operele lui Richard Wagner, iar Dormitorul regelui, care surprinde prin bogatia lemnului sculptat, poarta amprenta stilului gotic. Elementul care atrage atentia turistilor este imensul pat cu baldachin.


10. Castelul Peles, Romania

Asezat la poalele muntilor Bucegi, in inima padurii si inconjurat de o panorama impresionanta, se afla castelul Peles. Constructia s-a desfasurat timp de 41 de ani, fiind finisata complet in 1914. Fosta resedinta estivala, ridicata din dorinta regelui Carol I, imbina diferite elemente arhitecturale. Exteriorul te duce cu gandul la o vila elvetiana, pe cand interiorul are la baza stilul renascentist german, gotic sau rococo. Peretii acoperiti cu lemn sculptat si tablouri, mobila din lemn masiv, armurile lustruite, tapiseriile si vitraliile creaza o atmosfera de poveste, la care se adauga si paginile de istorie. Acesta este locul in care s-a nascut printul Carol al II-lea.

Opulenta castelului este evidenta oricui ajunge sa vada Apartamentul Imperial, special creat cu ocazia vizitei imparatului Francisc Iosif, Salonul Mare, Sala de Teatru, care include pe langa cele 60 de locuri, si o loja, Sala de Muzica si Sufrageria, care adaposteste o colectie de obiecte din argint. Farmecul castelului Peles este completat si de atmosfera misteroasa din biblioteca regala, acest taram al cartilor rare imbracate in coperti de piele cu gravuri de aur, unde se afla o usa secreta, mascata cu grija de rafturile mobilierului.


Fascinante, extravagante si mai presus de toate, incarcate de semnificatie istorica si culturala, fiecare dintre aceste palate are povestea sa si un stil arhitectural propriu, pe care le poti descoperi doar explorand aceste edificii captivante. Tu ce castele ai vizitat?

Articolul urmator
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (31)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    dora (anonim)
    12 octombrie 2012 11:11

    normal ca Pelesul si Neuschwanstein, care inca nu e terminat. nu are amenajari interioare decat partial.