Top 12 cele mai frumoase sate din Apuseni

Top 12 cele mai frumoase sate din Apuseni

Redactor Raluca Margean

Dacă îți plac aventurile și ești în căutare de experiențe deosebite, atunci trebuie neapărat să mergi în Apuseni. Te vei îndrăgosti iremediabil de peisajele spectaculoase și de cătunele izolate de lume.Departe de vuietul orașelor mari, în mijlocul naturii, aceste sate îți oferă relaxarea de care ai nevoie pentru a-ți reîncărca total bateriile. Acolo timpul aproape că rămâne în loc, iar natura este singura stăpână. 

Turiștii care ajung acolo au parte de multă liniște, de reconectare cu natura și de cel mai curat aer de munte posibil. Află din acest articol ce poți face în Apuseni, ce sate trebuie să vizitezi acolo și unde te poți caza în zonă!

Munții Apuseni: ce posibilități de recreere sunt acolo?

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni

Munții Apuseni sunt un lanț muntos din vestul Transilvaniei care oferă iubitorilor de natură multe posibilități de petrecerea a timpului liber. Peisajele montane rivalizează ușor cu cele din Austria sau alte țări vestice, depășindu-le cu mult în ceea ce privește farmec, pădure virgină și viață sălbatică. 

În Munții Apuseni sunt peste 400 de peșteri (dintre care cele mai cunoscute sunt Peștera Scărișoara, Urșilor și Meziad), chei (Cheile Turzii) și defilee (Defileul Mureșului), zeci de cascade, dar și multe trasee montane ușoare sau dificile și obiective turistice. În satele pitorești din Apuseni tradițiile vechi de sute de ani se păstrează încă cu sfințenie, sporindu-le și mai mult farmecul. 

Parcul Natural Apuseni: destinația ideală pentru iubitorii de natură

Parcul Natural din Apuseni reprezintă una dintre cele mai frumoase zone turistice din România. Este situat pe teritoriul a trei județe (Cluj, Bihor și Alba) și este din ce în ce mai vizitat de turiști din întreaga lume. Peisajele de-acolo sunt impresionante, traseele pun la dispoziția doritorilor multe aventuri, dar și obiective turistice unice și valoroase. Poți vizita satele tradiționale, peșterile și cascadele din împrejurimi, poți face diverse drumeții sau pur și simplu te poți bucura de panoramele fantastice și aerul curat din munți.    

Sate risipite din Munții Apuseni care trebuie neapărat vizitate

Rîmetea - premiul Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural material

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Rimetea

Sursa foto: Wikipedia

Situată în judeţul Alba, la graniţa cu judeţul Cluj, Rîmetea este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Peisajele de aici sunt extraordinare, iar construcțiile din satul sunt foarte bine conservate, părstrând din farmecul caselor țărănești de odinioară. Rîmetea este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Premiul a fost primit în urma restaurării a 138 de case tradiţionale.   

Satul Geamăna - satul înghițit de otravă

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Satul-Geamana

Sursa foto: Wikipedia

Geamăna a fost unul dintre cele mai bogate sate din Munții Apuseni până la sfârșitul anilor 70 când Ceaușescu a decis să dea drumul exploatării de cupru de la Roşia Poieni. Atunci, el a solicitat evacuarea familiilor ce locuiau acolo pentru a depozita deșeurile toxice din mine. Conform Wikipedia, în 1978, Regimul Comunist le-a promis localnicilor că se vor îmbogăți de pe urma mutării, însă aceștia au primit doar o bucată de pământ și foarte puțini bani ca să trăiască. Acum satul este acoperit în totalitate de depunerile de steril, turla fostei Biserici fiind singura care nu a fost înghițită. Ea rămâne martorul dezastrului natural care s-a întâmplat acolo. 

Satul Chișcău - locul unde se află Peștera Urșilor

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Pestera-Ursilor

Sursa foto: Wikipedia

Situat în comuna Pietroasa din județul Bihor, Chișcău este cunoscut pentru frumoasa Peșteră a Urșilor, obiectivul turistic unic în Europa. Istoricii spun că această peșteră a fost locuită până în urmă cu cca. 17.000 ani de Ursul de Cavernă, aici fiind descoperite oase vechi de peste 100.000 de ani.

Satul Incești - pentru Casa Memorială Avram Iancu

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Casa-memoriala-Avram-Iancu

Sursa foto: Wikipedia

Construită prin anii 1800 de părinții lui Avram Iancu, casa reprezintă un obiectiv turistic care nu trebuie ratat. Pe langă casa părintească au mai fost construite ulterior anexe care au fost folosite ca săli de clasă pentru școala primară din satul Incești. Astăzi, complexul este deschis tuturor turiștilor și deține o expoziție de fotografii, documente de familie sau obiecte personale de-ale lui Iancu. Aici sunt păstrate și certificatele sale școlare de la Gimnaziul Crăiesc din Zlatna, protocolul crăiesc în care se află înregistrat Avram Iancu, testamentul său precum și documente referitoare la pregătirea și desfășurarea Revoluției de la 1848 – 1849 din Transilvania. 

Roșia Montană - pentru Galeriile Romane de la Roșia Montană

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Rosia-Montana

Sursa foto: Wikipedia

Situată în județul Alba, Roșia Montană este prima localitate atestată documentar de pe întregul teritoriu al României, la începuturile sale fiind denumită Alburnus Maior. Este cunoscută, în principal pentru resursele ei inestimabile de resurse naturale, de mai bine de 2000 de ani, de pe vremea când Dacia nu era cucerită de Imperiul Roman. Aici s-au descoperit în jur de 100 km de galerii romane și din perioada medievală, unice în lume. Trebuie neapărat să vizitezi Muzeul Mineritului din localitate, dar și fostele galerii romane din subteran. Una dintre mine a fost amenajată pentru turiști și se viziteaza în grup, doar cu ghid. Tot în Roșia Montană poti trece pe la muzeul " Aurul Apusenilor".

Citește și: Cele mai frumoase sate din România: topul locurilor pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată în viață

Cătune din Apuseni care trebuie neapărat vizitate

Gârda de Sus - pentru dealurile pitorești și traseele turistice

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-peisaj-dealuri

Fiind situată în inima Munţilor Apuseni, Gârda de Sus este o comună care are multe de oferit turiștilor. Vei avea parte aici de peisaje incredibil de frumoase, multe dintre ele fiind declarate rezervaţii ale naturii, dar și peșteri și chei spectaculoase. În această comună se află Peştera Gheţarul Scărişoara, care adăposteşte cel mai mare depozit de gheaţă fosilă din ţară, iar din acest loc pleacă multe trasee turistice ale zonei. 

Pătrăhăițești - pentru Cascadă, peisajele superbe și meșterii locali

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Patrahaitesti

Sursa foto: Wikipedia

Acesta este un cătun din Apuseni, unul dintre cele mai izolate localități din această zonă. Este recunoscut pentru tradițiile păstrate neschimbate de sute de ani, pentru priveliștile incredibile, liniștea și ospitalitatea puținilor locuitori rămași acolo. Poți vizita Cascada Pătrăhăiţeşti care are o înălţime de 14 metri, structurată pe două trepte și muzeul unui meșter în lemn care conține obiecte realizate din acest material, dar și o colecţie de costume populare, opinci, ştergare, covoare şi alte decoraţiuni. Este o ocazie unică de a vedea cum se confecţionează un tulnic, un ciubăr sau o doniţă, deoarece în muzeu se află și atelierul meșetrului.  

Casa de Piatră - satul înconjurat de stânci

Aflat la peste 1000 de metri altitudine, Casa de Piatră este un sat în care se regăsesc o mulțime de peșteri, care merită vizitate. Dacă ajungi aici trebuie neapărat să vizitezi și Ghețarul de la Vârtop, dar și să te minunezi de peisajele naturale incredibil de fermecătoare. Ospitalitatea localnicilor este extraordinară, așadar vacanța ta aici va fi nemaipomenită. Dacă ești în căutare de liniște și de natură, această zonă îți va oferi tot ce ai nevoie pentru a-ți bucura sufletul. 

Valea Verde - destinația perfectă pentru turism ecologic

Aflat la granița dintre judeţele Alba şi Hunedoara, cătunul Valea Verde este perfect pentru turiștii care vor să guste puțin din ce înseamnă să trăiești la țară. Cazaţi în câteva case tradiţionale amenajate, ei pot participa activ la viaţa din gospodărie, de exemplu la strânsul furajelor, la culesul fructelor şi alte astfel de treburi. Se pot scălda la cascada din apropiere, iar în zilele de odihnă, pot asista la mici momente folclorice interpretate de localnici. Există și obiective turistice în zonă, așadar oricine ajunge acolo va fi răsplătit pe măsură.

Runcuri - pentru peisajele de vis și casele tradiționale

Platoul Runcuri este format dintr-o serie de dealuri izolate, situate la o altitudine medie de 500 m. Priveliștile de-acolo de sus de pe dealuri îți taie respirația, iar casele tradiționale recondiționate te așteaptă primitoare să-ți petreci câteva nopți de liniște și pace în inima naturii. Poți vizita și peșterile care sunt adăpostite în această zonă, dar poți să faci și drumeții sau doar să te relaxezi și să bucuri de aerul curat de munte. 

Bulzeștii de Sus - pentru farmecul natural al zonei

Situată la 80 de km de Hunedoara, Bulzeștii de Sus este o comună alcătuită din 9 sate așezate de-a lungul văilor, cu case răsfirate pe crestele dealurilor. În zonă au rămas puțini locuitori, iar aceștia se ocupă cu păstoritul, prelucrarea lemnului sau cultivarea pomilor fructiferi. Ajunși aici, turiștii pot vizita Muntele Găina sau pot merge la Podul natural de la Grohot, care se află într-o rezervație naturală geologică. Podul în sine este un monument al naturii, semănând cu o uriașă arcadă de piatră, situată deasupra unui pârâu care a săpat de-a lungul anilor în stâncă chei de-a dreptul spectaculoase. 

Sub Piatră - cătunul situat la capătul lumii

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Biserica-din-Sub-Piatra

Sursa foto: Wikipedia

Un alt cătun izolat, dar care în ultimii ani începe să atragă tot mai mulți turiști este satul Sub Piatră. Cu priveliștile spectaculoase ale Munților Apuseni și traseele turistice ușoare sau dificile, satul atrage anual tot mai mulți iubitori de natură. Merită vizitată și Bisericuţa de lemn care a fost ridicată după anul 1300 în faţa peşterii şi era menită să-i protejeze pe săteni de duhurile rele din peşteră. 

Citește și: 7 obiective turistice din Romania mai putin cunoscute

Top pensiuni din Munții Apuseni

În aceste sate izolate de lume, un farmec aparte constituie cazarea în casele tradiționale țărănești. Însă, există și pensiuni ridicate din dorința localnicilor de a revigora turismul din zonă. Tot mai mulți turiști (români, dar mai ales străini) descoperă potențialul enorm al Apusenilor și revin an de an cu mare plăcere aici. Iată mai jos câteva din posibilitățile de cazare din Munții Apuseni: 

Complexul Traditional Casa Experience - în satul Runcuri

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Traditional-Casa

Acest complex pune la dispoziție turiștilor 3 căsuțe vechi tradiționale restaurate: Casa de la Stele, Casa cu Dud și Casa Traditionala (Casa Mare). Ele dispun de încălzire centralizată pe lemne și grup sanitar propriu. Casa Mare pune la dispoziție bucătăria centrală și sala mare de oaspeți unde persoanele cazate în cele trei căsuțe au parte de cele mai bune bucate tradiționale.

The Carpathian Cottage - în satul Păulești, comuna Bulzeștii de Sus

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Carpathian Cottage

Sursa foto: Facebook

Aceasta este o gospodărie veche de peste 100 ani restaurată și introdusă în circuit turistic, fiind parte dintr-un proiect ecologic care-și dorește să reînvie turismul în zonă. Casa tradițională poate găzdui până la 6 persoane, cu tot confortul de care aceștia au nevoie, inclusiv o baie și o bucătărie complet mobilată și utilată. 

Tree Cottage - în comuna Bulzeștii de Sus

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Tree Cottage

Sursa foto: Facebook

Aceasta este o cabană mică din lemn situată într-o zonă izolată tocmai pentru a oferi liniște și aer curat. Căsuța este dotată cu duș cu apă caldă si grup sanitar interior, un colț de bucătărie, radiator pentru nopțile răcoroase și un pat dublu orientat către fereastra panoramică. Peisajele sunt incredibile, poți admira întreaga vale și munții din împrejurimi.  

Casa Bătrână -  în satul Zece Hotare din Munții Pădurea Craiului

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Casa-Batrana

Casa Bătrână este una dintre cele mai vechi case din lemn rămase din sat, fiind restaurată pentru a oferi tot confortul necesar. La Casa Bătrână se pot caza maxim 4 persoane în 2 camere, bucătăria este dotată cu tot ce este necesar, iar baia are disponibil un duș.  

Satul Cheia - în comuna Râmeț, județul Alba

Pentru pasionații de aventuri, care-și doresc ceva aparte, satul Cheia este destinația ideală. Acesta este un sat izolat de lume în care au mai rămas doar 3-4 locuitori. Printr-un curaj nebun, doi bucureșteni au părăsit capitala și s-au stabilit acolo, restaurând două căsuțe tradiționale, pe una dintre ele punând-o la dispoziția turiștilor. Îți poți campa și cortul acolo dacă dorești, iar călătoria până la căsuțe este plină de aventură, accesul realizându-se cu atuomobilul până în Brădești, satul vecin amplasat la aproximativ 2 km, iar de acolo pe jos printre peisaje de munte absolut încântătoare. Călătoria de la Brădești la satul Cheia durează în jur de o oră de mers pe jos.

Raven’s Nest - Sălciuia de Jos, județul Alba

cele-mai-frumoase-sate-din-apuseni-Ravens-Nest

Sursa foto: Facebook

Acest complex extraordinar a fost construit din hambare vechi de 200 de ani. Proprietatea cuprinde clădiri renovate care datează din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, un chioșc de grădină și un spațiu tradițional de luat masa în aer liber. Ai poți explora liniștit cadrul natural al pădurii private, unde există hamacuri și numeroase locuri retrase, precum și un cinematograf în aer liber. Oaspeții se pot relaxa pe cele 2 terase mari construite pe stânci și pot privi vederea panoramică extraordinar de frumoasă către munți. Complexul reprezintă o adevărată oază de liniște, relaxare, dar și un confort deosebit.

Vizitează Munții Apuseni dacă vrei să ai parte de o vacanță de vis. Relaxează-te în natură, încarcă-ți bateriile și bucură-te de cele mai frumoase peisaje posibile din România!

Citește și: Top cele mai frumoase stațiuni montane din Romania

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.