Top 16 cele mai bune stațiuni de ski din Europa, în 2020

Redactor Raluca Margean

Stațiunile din Alpii și Dolomiții Europei sunt legendare nu doar pentru pârtiile de ski superbe și peisajele spectaculoase, ci și pentru pitorescul satelor și orașelor de la baza pârtiei, pentru opțiunile de distracție și serviciile de calitate superioară. Află în continuare care sunt cele mai bune stațiuni de ski din Europa, luând în considerare nu doar calitatea pârtiei, ci întreaga experiență de care ai parte acolo.

Top stațiuni de ski din Europa

cele-mai-bune-statiuni-de-ski-din-europa

Cele mai cunoscute și mai apreciate stațiuni din Europa se află în Franța, Elveția, Austria, Italia și Germania. Peisajele incredibile, condițiile de ski și serviciile impecabile de aici îi determină pe toți mai mulți schiori să revină an de an în aceste locații minunate. Resorturile sunt accesibile atât schiorilor experimentați, cât și celor la început de drum. Pe profesioniști, munții îi așteaptă cu foarte multe provocări, precum teren de ski în afara pistelor, coridoare înguste și pante abrupte cu copaci, iar pe începători și intermediari îi întâmpină cu pârtii ușoare, perfecte pentru a-și pune în aplicare abilitățile dobândite.

La majoritatea pârtiilor, sistemele de ridicare dispun de o tehnologie modernă care fac posibil accesul între mai mulți munți într-o singură călătorie, iar coborârea pe o pistă de schi poate dura chiar și câteva ore, începând sus în munți și terminând chiar în inima satului de jos. Fiecare stațiune are propria sa personalitate, dacă se poate spune așa, prin urmare turiștii își pot alege una în funcție de gusturile personale și, cu siguranță, nimeni nu va fi dezamăgit. 

Stațiuni de ski în Franța 

Courchevel

Situată în sud-estul Franţei, la două ore şi jumătate de mers cu maşina din Lyon sau To­rino, Courchevel este considerată perla Alpilor francezi. Alături de Meribel şi Val Thorens, stațiunea face parte din cel mai mare domeniu schiabil din lume, Les Trois Vallees. Pasionaţii sporturilor de iarnă au la dispoziție 600 de kilometri de pârtie, conectate prin 172 de instalaţii pe cablu și patru ghețari. Întreaga zonă este răspândită pe 10 culmi, cu altitudini de peste 2.500 de metri. Francezii produc anual zăpadă artificială chiar și de patru metri, iar sistemele de ultimă generație de îngrijire a pârtiilor le mențin mereu în condiții de top. 

Deși Courchevel este favoritul specialiștilor pentru terenurile sale superbe din afara pârtiei, coridoarele înguste și pantele abrupte cu copaci, fiecare din cele cinci sate separate din zona Courchevel au pârtii speciale și pentru schiorii începători și intermediari. 

Courchevel este deosebit perfect pentru familii, existând telescaune gratuite pentru zonele de începători, iar la ascensoare sunt prevăzute veste magnetice de siguranță pentru copii. Pe lângă condițiile de ski impecabile, stațiunea este renumită pentru cazările de lux, opțiunile de distracție după-ski și mâncarea excelentă de la restaurantele cu stele Michelin.

Val d'Isere

Împărtășind o vale înaltă înconjurată de vârfuri de 3.000 de metri, Val d'Isère și Tignes oferă 300 de kilometri de teren schiabil servit de peste 150 de teleschiuri. Cea mai de jos partie se află la o altitudine de 1.550 de metri, iar cea mai înaltă atinge 3.450 de metri, ceea ce ajută la menținerea sezonului deschis până în luna mai. În luna iunie și iulie se poate schia pe ghețarul din Pisaillas.

În Val d'Isère, există teren pentru toate nivelurile de schiori, inclusiv pârtii pentru copii și începători. Tinerii pot coborâ pe pârtiile ușoare special amenajate, iar instructorii de schi de aici sunt considerați a fi printre cei mai buni din lume. Trotuarele rulante ajung la o altitudine mare, astfel încât chiar și schiorii începători se pot bucura de emoția schiului la înaltă altitudine. Dispunerea ascensoarelor conectează schiorii la diferite zone, fără să fie nevoie ca aceștia să parcurgă singuri trasee lungi și obositoare. Orașul în sine este atrăgător și este cunoscut pentru restaurantele sale bune și pentru distracțiile de după ski.

Chamonix

Situată la intersecția Franței cu Italia și Elvetia, pe Mont-Blanc, muntele cu cel mai înalt vârf din Europa, Chamonix este o adevărată icoană a ski-ului. Considerată ”capitala montaniarzilor din Europa”, stațiunea este vizitată anual de mii de iubitori ai sporturilor de iarnă care vin aici ca să-și testeze limitele. Altitudinea muntelui și a ghețarilor din jurul Chamonix au un efect de răcire care păstrează zăpada, asigurându-i unele dintre cele mai bune și mai lungi condiții de zăpadă din Alpi.

Chamonix a câștigat faima internațională fiind scena primelor Jocuri Olimpice de iarnă și și-a păstrat o aură specială pentru toți admiratorii sportului alb. Ea are unele dintre cele mai provocatoare terenuri din lume, șase zone de schi diferite, pârtii abrupte și înălțimi amețitoare. Pârtia Verde are o lungime de 3,5 km cu zone foarte speciale pentru profesioniști, fiind folosită pentru sărituri și alte curse ale Cupei Mondiale. Schiorii cu o experiență intermediară vor aprecia zonele Brévent - Flégère, unde vor găsi pârtii pentru toate nivelurile de schi, împreună cu vederi panoramice spectaculoase de pe unele dintre trasee. Începătorii se vor bucura de pistele blânde din zona Balme - Vallorcine, iar familiile cu copii vor găsi instructori și cursuri de ski în zonele Domaine Skiable des Planards sau La Vormaine.

Cel mai mare domeniu schiabil din lume: Les Trois Vallees

cele-mai-bune-statiuni-de-ski-din-europa-schior-pe-munte

Les Trois Vallees este format din Val Thorens, Les Menuires, Méribel și Courchevel, fiecare cu stilul său aparte. Împreună dispun de 600 de km de pârtii și trasee.

Val Thorens este stațiunea cea mai înaltă (2300 m) și ofera cele mai multe variante de activități sportive și divertisment. Aici sezonul de ski durează de la sfârşitul lui noiembrie până la începutul lui mai și, pe lângă ski poți găsi tobogan de 6 km, raliu cu mașina pe zăpadă, karting, patinoar, tiroliană și multe altele.

Les Menuires se află în partea de jos a văii Belleville, la 9 km distanță de Val Thorens, iar dincolo de munți este Meribel, una din cele mai frumoase locații din Alpii francezi. Dintre toate, Courchevel este considerată cea mai luxoasă și mai fumoasă. Toate văile sunt legate prin instalaţii, fără a fi nevoie să-ți scoţi schiurile sau să te urci într-un autobuz. 

Cea mai lungă pârtie de ski din lume: Zermatt, Elveția

Cu cea mai înaltă zonă de schi din Alpi (altitudini de până la 3.900 de metri), cu cei peste 350 km de pârtii, cea mai la altitudine 3S-cabină din lume, 32 de instalații de cablu și alte superlative, Zermatt-ul este în topul listelor de dorințe ale majorității schiorilor. Emblematicul Matterhorn, paradisul glaciar, este cel mai vizitat din Elveţia pentru că oferă diversitate şi garantează zăpadă pe tot parcursul anului.

Zermatt este stațiunea cunoscută pentru cele mai lungi pârtii de ski din lume, cea mai mare având 25 de km lungime. Matterhorn Glacier Ride, care s-a deschis pentru sezonul 2019, este cel mai înalt cablu 3S din lume și transportă 2.000 de schiori pe oră până la ghețar. Pentru ca această imensă rețea de trasee să fie mai sigură și mai accesibilă, schiorii pot descărca o aplicație gratuită, care utilizează GPS și se ajustează pentru abilități, vreme și condiții de zăpadă, precum și operațiuni de ridicare pentru a ghida schiorii în siguranță între locații.

Pentru schiorii cu mai puțină experiență, Wolli's Park, în vârful funicularului Sunnegga, oferă un teren mai blând, dar cu aceleași vederi spectaculoase. Fața sudică a Matterhornului se află în Italia, iar schiorii cu experiență pot schia în ambele țări într-o singură zi, schiind pe Pasul Theodul și coborând în sistemul italian de trasee.

Cele mai frumoase stațiuni montane din Europa? În Elveția!

cele-mai-bune-statiuni-de-ski-din-europa-munte-zapada

St. Moritz

St. Moritz este cea mai veche stațiune montană din lume, una dintre cele mai elegante și mai exclusiviste din Europa. St. Moritz este alegerea celor mai pretențioși turiști, iar aici schiul este de mare clasă. În 1928 și 1948 au avut loc Jocurile Olimpice de Iarnă, iar în prezent St. Moritz găzduiește bienala Campionatului Mondial de schi alpin. Există și o mulțime de terenuri de schi pentru non-olimpici, pârtii pentru fiecare nivel de dificultate. Cu Funicularul Corviglia poți accesa traseele cu o înălțime de 2.486 de metri și cu vederi alpine magnifice.

Clientela din St. Moritz este una luxoasă, așadar pune-ți în bagaj și blugii de designer, dacă vrei să participi la distracțiile de după ski. Există o mulțime de lucruri de făcut în afară de schi, și anume: patinaj pe gheață, tobogan, schi nordic și bob, iar în februarie, poți urmări anual cursa de călărie pe zăpadă White Turf St. Moritz, singura de acest fel din lume.

Grindelwald—Wengen- Jungfrau

Vârfurile din masivul Jungfrau pot avea zăpadă profundă, iar stațiunile de schi de aici sunt renumite pentru pârtiile sale lungi și abrupte, văile de înaltă înălțime, dar și sate alpine pitorești cu cabane tradiționale în care te poți relaxa după o zi grea de schiat. Există un total de 206 de kilometri de pârtii de schi, perfect conectate datorită instalațiile pe cablu Männlichen și Interlaken, dar și liniilor ferate. Pentru începători există pârtiile de lângă Wengen, în timp ce experții vor găsi pantele lui Murren cele mai provocatoare din regiunea Jungfrau. Freestylers vor găsi ce-și doresc la Grindelwald-First și terenul off-piste.

De la Lauterbrunnen trebuie neapărat să călătorești la micul sat fără mașini din Mürren, care vara este baza ideală pentru plimbări și urcușuri în munți, iar dacă ești în căutare de ceva mai provocator, atunci este necesar să mergi la Schilthorn, locul competiției anuale Inferno Race, cea mai mare competiție de schi amator din lume. 

Ski în Europa: unde poți schia în Italia?

Cortina d'Ampezzo

pe culmile înalte în Dolomiții italieni, cele cinci vârfuri ale Cinque Torri oferă orașului elegant Cortina D'Ampezzo un cadru frumos, precum și un teren de schi superb. Cortina d'Ampezzo a găzduit olimpiada de iarnă în 1956 și, de atunci, a devenit stațiunea preferată de iarnă a jet-setter-urilor. Chiar dacă există multe terenuri la mare altitudine și pante abrupte, demne de un grad olimpic, aproximativ jumătate din suprafața schiabilă este pentru nivelul intermediar. Există multe pârtii de zăpadă pentru începători, kilometri de trasee pitorești de schi de fond, o pistă de bob și patinoar olimpic. Pe lângă oferta generoasă de pârtii, Cortina își întâmpină clienții  cu magazine șic și locuri de divertisment elegante.  

Val Gardena

Cu același schi de clasă mondială ca și stațiunea vecină, Cortina D'Ampezzo, dar fără prețurile exorbitante din Cortina, satele de pe lângă zona de ski Val Gardena oferă o experiență mai casual. Traseele de 160 de kilometri și ascensoarele din Val Gardena se conectează cu cele din văile adiacente dintre vârfurile Gruppo del Sella, creând aproape 400 de kilometri de schi interconectat, care include și Ghețarul Marmolada. Aproape două treimi din terenul de la Val Gardena este destinat schiorilor avansați și experți, unul dintre cele mai mari procente din Dolomiți. Însă există suficiente piste și pentru începători și intermediari în cei peste 130 de kilometri de pârtii rămase pentru ei.

În satele Ortisei, Santa Cristina și Selva Val Gardena nu vei găsi o viață de noapte agitată, ci o atmosferă relaxantă și prietenoasă. Ospitalitatea localnicilor este autentică, iar micile cabane și hanuri tradiționale sunt extrem de pitorești. Oamenii vin aici pentru experiențele de schi, pentru cele patru pârtii utilizate pentru cursele de Campionat Mondial de slalom masculin și feminin și slalom uriaș, pentru zăpada naturală amplă și serviciile de înaltă calitate. Infrastructura în Val Gardena este una de top, așadar te vei bucura de o experiență mai mult decât plăcută.

Courmayeur

Cu multe terenuri pentru experți și intermediari, Courmayeur este unul dintre cele mai de lux stațiuni de schi din Dolomiții italieni. Pârtiile numai pentru experți de la Arp nu sunt marcate și le poți schia doar cu un ghid, iar același lucru este valabil și pentru terenul off-ski din Courmayeur. În apropiere, la Dolonne sunt pârtii potrivite pentru începători, dar această regiune este mai potrivită pentru schiorii cu experiență. Peisajul este minunat, dar pregătește-te pentru că masa și cazarea în Courmayeur sunt scumpe.

Alte stațiuni montane superbe în Austria

cele-mai-bune-statiuni-de-ski-din-europa-partie

St. Anton am Arlberg

St. Anton îşi atrage vizitatorii nu doar cu cei 306 km de pârtii cu toate gradele de dificultate, ci și cu posibilitățile de petrecerea timpului liber. Domeniul schiabil Arlberg face parte dintre regiunile cu cea mai multă zăpadă asigurată din întregul spaţiu alpin, iar instalaţiile moderne de producere artificială a zăpezii garantează condiţiile de schiat la cele mai înalte standarde.

Există multe zone pentru schiorii experți, St Anton fiind cunoscut în special pentru pistele sale pentru avansați (multe dintre ele fiind locuri de mers cu un ghid). cea mai lungă și cea mai solicitantă pârtie este Valluga-St Anton, de 10 kilometri și o altitudine de 1.347 metri. Ascensoarele adăugate recent leagă Sfântul Anton cu pârtiile de schi din cealaltă parte a pasului Flexen, unindo la principalele stațiuni din Arlberg: Lech, St. Christoph, Zürs, Stuben și altele pentru un total combinat de 340 de kilometri de pârtii. Stațiunea este cunoscută și pentru viața de după ski, cu hanurile sale tradiționale tiroleze.

Kitzbühel

Nu departe de Innsbruck și Salzburg se află un sat pitoresc și romantic, Kitzbühel. Deși clădirile sale pline de culoare și fresce găzduiesc hoteluri de lux și magazine prețioase precum cele din Cortina sau St. Moritz, Kitzbühel întâmpină, de asemenea, familiile și călătorii cu un buget mediu, având mici pensiuni administrate de familii austriece. Există ceva pentru toți schiorii, existând 170 km de pârtii skiable în Kitzbühel și în satul alăturat SkiWelt încă 280 de kilometri. Cea mai provocatoare dintre toate competițiile de ski se desfășoară aici anual, faimosul Hahnenkamm, pe terenuri abrupte, în unele locuir chiar de 85% la verticală. Zona Bichlalm este special concepută pentru freestylers. 

Stațiuni montane în Europa care merită văzute

Les Arcs și La Plagne, Franța

Aceste două stațiuni sunt învecinate și fac parte din zona Paradiski, un domeniu de schi legat care oferă 425 de kilometri de piste de mare altitudine. Pârtiile blânde din La Plagne sunt cele mai bune pentru schiorii începători și intermediari, dar și familiile cu copii. Les Arcs atrage schiori intermediari cu experiență. Experții se îndreaptă spre trasee lungi negre, terenuri în afara pârtiei și pârtii abrupte de pe ghețarul Bellecôte. 

Madonna di Campiglio, Italia

Stațiunile din Dolomitele Brenta, la nord de Verona sunt mai puțin cunoscute decât stațiunile Dolomitei de Est. Cu toate astea, Madonna di Campiglio oferă unele dintre cele mai bine îngrijite trasee din Italia, care aduce aminte de atmosfera elegantă de la Cortina d'Ampezzo. Peste 150 de kilometri de trasee și pârtii, accesate de teleschiuri chiar din centrul orașului, includ trasee provocatoare pentru experți, înclinate până la 70% la verticală. Există și trasee luminta noaptea, iar parcul de zăpadă Ursus este unul dintre cele mai bune din Europa pentru freestylers.

Cele mai ieftine stațiuni de ski din Europa

cele-mai-bune-statiuni-de-ski-din-europa-schior

Ellmau, Austria 

Situat în nord-vestul provinciei Tyrol, aproape de granița cu Germania, Ellmau este un sat foarte atractiv, ca mai toate din această țară. Împreună cu localitățile învecinate alcătuiesc cel mai mare domeniu schiabil din Austria, însumând aproximativ 280 km de pârtii și oferind o varietate mai mare decât majoritatea resorturilor din Alpi. Este conectată cu Kitzbuhel, prin gondola Ki-West, iar la o distanță de doar 10km se află o altă stațiune foarte cunoscută, Soll!

Jasna, Slovacia

Jasna este cea mai populară stațiune de ski din Slovacia și dispune de 33 km de pârtii cu pante largi, deschise sau în pădure. Există 27 de instalații pe cablu care transportă peste 31.000 persoane pe oră. Stațiunea se află la altitudinea de 900m, iar cel mai înalt punct ajunge la 2024m. Jasna reprezintă cel mai important punct din Slovacia în ceea ce priveşte freeride, aici având loc în mod regulat competiţii de acest fel.

Bansko, Bulgaria

Considerată cea mai importantă stațiune de ski din Europa de Est, Bansko a devenit foarte căutată în ultimul timp, în special datorită prețurilor foarte mici practicate, dar și condițiilor bune de ski. Beneficiind de un sezon foarte lung, din decembrie până în mai, domeniul schiabil ajunge până la aproximativ 2600m altitudine. Sunt peste 70 km de pârtie amenajate, iar 16 instalații de transport sunt disponibile pentru a ajuta turiștii. 

Citește și: Unde poți să faci schi în Romania: top 5 pârtii de schi

Muntele reprezintă o alegere bună nu doar iarna. Poți alege să faci drumeții, plimbări în natură sau chiar alpinism. Avem și noi, în România stațiuni montane, frumoase, află care sunt acestea citind articolul Top cele mai frumoase stațiuni montane din Romania.

Citește și: Idei de weekend la munte pentru cupluri

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator Totul despre locul din România unde se spune că soarele răsare de două ori în aceeași zi

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.