TOP 5 Atractii turistice in Roma

Cuprins
- Colosseumul
- Panteonul
- Fontana di Trevi
- Vaticanul - Bazilica Sf. Petru si Capela Sixtina
- Castelul Sant'Angelo sau Mausoleul lui Hadrian
Roma este considerat unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii antice, care contine numeroase opere de arta in muzee, palate, biserici, parcuri si gradini, bazilici, temple, teatre si piete. Din acest motiv, pentru a te bucura de toate frumusetile capitalei Italiei, o singura vizita nu este suficienta. Va prezentam in continuare zece dintre cele mai importante atractii turistice din Roma, cu care puteti incepe descoperirea orasului "celor sapte coline".
Colosseumul
Colosseumul
este un amfiteatru eliptic, cel mai mare din lume, situat in centrul orasului
Roma si este construit din beton si piatra, fiind considerat una dintre cele
mai mari opere de arhitectura romana si inginerie. Aceasta cladire-ruina a
Imperiului Roman se intinde pe o suprafata de 6 ha, avand 189 m lungime, 156 m
latime si o inaltime a zidului exterior de 48 m.
Constructia a fost inceputa sub domnia imparatului Vespasian, in anul 70 d. Hr., fiind finalizata 10 ani mai tarziu sub conducerea succesorului si mostenitorului sau, Titus. Alte modificari au mai fost realizate si intre anii 81-96, in timpul lui Domitian. Desi in secolul XXI Colosseumul este distrus partial din cauza cutremurelor devastatoare si a hotilor de piatra, acest monument continua sa fie una dintre cele mai populare atractii ale Romei.
Se estimeaza ca marele amfiteatru putea adaposti intre 50.000 si 80.000 de spectatori, martori la concursuri intre gladiatori, spectacole publice, executii, reconstituiri de batalii celebre si spectacole de teatru bazate pe mitologia clasica. In epoca medievala timpurie Colosseumul a incetat sa mai fie utilizat pentru divertisment, iar mai tarziu a fost refolosit pentru locuinte, ateliere de lucru, cu rol de cetate si chiar ca un altar crestin.
Panteonul
Panteonul din
Roma este una dintre cel mai bine conservate cladiri romane, cu acoperisul
original intact, chiar daca acesta a fost folosit
incontinuu de-a lungul istoriei sale. Semnificatia panteonului este de templu
consacrat cultului tuturor zeilor, dar si de monument national in care se depun
ramasitele pamantesti ale oamenilor ilustri.
Panteonul din Roma a fost construit la comanda lui Marcus Agrippa (63 i. Hr. - 12 i. Hr.) in timpul domniei lui Augustus si mai apoi a fost consolidat in timpul imparatul Hadrian, in jurul anului 126 d. Hr. Desi nu este cunoscuta identitatea arhitectului, multi istorici i-o atribuie lui Apolodor din Damasc.
Cladirea a fost folosita initial ca templu pentru cele sapte zeitati guvernatoare ale Romei Antice. Din secolul al VII-lea, Panteonul a fost utilizat drept biserica romano-catolica, denumita Santa Maria della Rotonda, de unde vine si denumirea pietei din fata monumentului - Piazza della Rotonda.
Fontana di Trevi
Fontana di
Trevi, situata in districtul Trevi din Roma, este cea mai mare fantana
construita in stil baroc din oras, dar si una dintre cele mai renumite din
lume. Monumentul se afla la intersectia a trei drumuri (tre vie) si marcheaza
capatul unui apeduct construit in anul 19 i. Hr. - Aqua Virgo.
Planurile constructiei au fost incepute la ordinul Papei Urban al VIII-lea, dar schitele lui Gian Lorenzo Bernini au fost amanate atunci cand a murit mai-marele bisericii. Un secol mai tarziu, in anul 1732, arhitectul Nicolo Salvi a fost angajat de Papa Clement al XII-lea, pentru a continua proiectul lui Bernini. Dupa ce efectuase mai mult de jumatate de munca, Salvi moare in 1751, iar Fontana di Trevi este finalizata la 30 de ani de la inceperea ei, de catre Giuseppe Pannini.
Figura centrala a fantanii este reprezentata de zeul marii, Neptun, care se afla intr-un car de lupta tras de doi caluti de mare. In stanga si in dreapta lui Neptun se afla doua statui, una care simbolizeaza abundenta, iar cealalta sanatatea perfecta.
Exista o legenda legata de Fontana di Trevi care spune ca daca arunci o moneda in apa te vei reintoarce in Roma. Conditia este sa stai cu spatele la fantana si sa arunci banul cu mana dreapta peste umarul stang. Se estimeaza ca valoarea monedelor aruncate intr-o zi ar ajunge la 3.000 de euro, bani folositi pentru subventionarea unui supermarket pentru nevoiasii din Roma.
Vaticanul - Bazilica Sf. Petru si Capela Sixtina
Vaticanul, enclava a Romei, este un stat suveran care se intinde pe o suprafata de aproape jumatate de kilometru patrat, avand 800-900 de locuitori. Palatul Papal, numit si Palatul Apostolic, se numara printre cele mai mari constructii din lume, avand 1.400 de incaperi, intinse pe o suprafata de 55.000 metri patrati. Cladirea cuprinde atat apartamentele papale, cat si birouri, capele si muzee. In orasul Papei gasim doua dintre cele mai renumite opere de arta din lume - Bazilica Sf. Petru si Capela Sixtina.
Bazilica Sf.
Petru este cea mai renumita lucrare a Renasterii si una dintre cele mai mari biserici
din lume, fiind proiectata de mai multi arhitecti ai epocii - Donato Bramante,
Michelangelo, Rafael Sanzio, Carlo Maderno si Gian Lorenzo Bernini. Constructia
actualei bazilici, care a inlocuit-o pe cea din secolul al IV-lea, a inceput la
18 aprilie 1506 si s-a incheiat la 18 noiembrie 1626. Acest edificiu este unul
imens, avand o lungime de 186 m, o inaltime a cupolei de 119 m si o suprafata
totala de aproximativ 15.000 de metri patrati. In plus, dupa urcarea celor 537 de
trepte pe "Loggia Panoramica" (pe scari sau cu ascensorul), vizitatorul poate
avea o privire panoramica asupra orasului.
Capela Sixtina este cea mai cunoscuta dintre capelele Palatului Apostolic din Vatican si este considerata a fi una din cele mai frumoase si mai faimoase comori artistice ale Europei. De altfel, si scriitorul si politicianul german Johann Wolfgang von Goethe spune ca "Fara sa fi vazut Capela Sixtina, nu este posibil a-ti forma o idee despre ce este capabil sa realizeze omul". Edificiul a fost construit intre anii 1472 si 1483, in timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea, de unde si denumirea de Capela Sixtina.
Capela se
gaseste in dreapta Bazilicii Sf. Petru si are o forma dreptunghiulara, cu o
lungime de 40,93 m, o latime de 13.41 m si o inaltime de 20,70 m. Peretii
laterali au fost pictati de cei mai mari artisti ai epocii renascentiste:
Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli si
Luca Signorelli, impreuna cu ajutoarele lor. In anul 1508, la cererea Papei
Iuliu al II-lea, Michelangelo incepe schitele pentru "Facerea Lumii", pictate
pe tavanul Capelei Sixtine, la care va lucra timp de patru ani. In anul 1535
Buonarroti va reveni cu tema "Judecata de Apoi", pe care o va picta timp de
sase ani pe zidul de deasupra altarului, la solicitarea sa de catre Papa Paul
al III-lea. Astazi Capela Sixtina este locul unde se tin conclavurile cardinalilor,
procesiunea pentru alegerea unui nou papa.
Castelul Sant'Angelo sau Mausoleul lui Hadrian
Castelul
Sant'Angelo este o cladire cilindrica situata in Parco Adriano, pe malul drept
al fluviului Tibru. Acesta a fost conceput initial la comanda imparatului
roman Hadrian, ca mausoleu pentru el si urmasii sai, intrucat precedentul
mausoleu imperial, cel al lui Augustus, nu mai dispunea de locuri libere.
Construirea monumentului funerar a fost initiata in anul 130, de catre arhitectul Demetrianus si a fost incheiata noua ani mai tarziu, sub conducerea lui Antonius Pius, la un an de la moartea imparatului Hadrian. In anul 590, in timpul epidemiei de ciuma, mausoleul a primit denumirea de Castelul Sant'Angelo, dupa ce, conform unei legende, Papei Grigore cel Mare i-ar fi aparut aici Arhanghelul Mihail, care ar fi ordonat sfarsitul epidemiei prin introducerea sabiei in teaca.
Pentru o prima vizita in capitala Italiei, acestea ar fi cele mai importante atractii turistice in Roma. Cum insa mai exista alte numeroase locuri de vizitat, ai face bine sa arunci o moneda in Fontana di Trevi. Astfel, la intoarcerea in Roma ai putea vizita si Forumul Roman, Piazza di Spagna, cu celebrele trepte spaniole, Dealul Palatin, Circus Maximus, Columna lui Traian, Arcul lui Constantin, Basilica San Giovanni in Laterano si inca multe altele.