Top 5 atractii turistice in Sibiu

Top 5 atractii turistice in Sibiu

Geanina Ichim

Orasul Sibiu este resedinta de judet si cel mai mare municipiu al judetului Sibiu, fiind si unul dintre cele mai importante centre culturale si economice din sudul Transilvaniei. Sibiul este situat in Depresiunea Sibiului, strabatuta de Raul Cibin si are o populatie de peste 140.000 de locuitori.

Municipiul Sibiu s-a dezvoltat foarte mult datorita investitiilor straine si a devenit mult mai vizibil pentru turisti din anul 2007, cand impreuna cu orasul Luxemburg a fost Capitala Culturala Europeana. Afla in continuare care sunt cele mai importante atractii turistice in Sibiu, reprezentate nu doar de obiective culturale, ci si de restaurante si hoteluri cu o vechime de zeci de ani sau chiar sute de ani.
Top 5 atractii turistice in Sibiu

Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orase ale tarii, iar daca te hotarasti sa-l vizitezi, n-ar trebui sa ratezi urmatoarele cinci obiective turistice:

1. Palatul Brukenthal, sediu actual al Muzeului National Brukenthal, a fost construit intre anii 1778 si 1788 de baronul Samuel von Brukenthal, cu scopul de a-i fi resedinta oficiala si sediu al colectiilor sale. Constructia a inceput dupa ce baronul a fost numit guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei si a avut ca model palatele din Vienta, construite in stilul Barocului Tarziu.

 

Colectiile de arta europeana ale baronului Samuel von Brukenthal au fost deschise publicului inca din 1790, iar deschiderea oficiala a muzeului a avut loc in anul 1817, fiind astfel cel mai vechi din Romania. In acest moment Palatul Brukenthal adaposteste:

- Colectia de cultura europeana (aproximativ 1.200 de opere ale principalelor scoli de pictura europeana din secolele XV-XVIII)

- Colectia de gravura europeana (include colectia de stampe cu lucrari ale maestrilor artei romanesti, cum sunt Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Patrascu sau Nicolae Tonitza)

- Galeria de Arta romaneasca (piese de pictura, grafica, sculptura, mobilier, argintarie, portelan, sticlarie etc. din secolul al XV-lea, pana in perioada contemporana)

- Colectia de arta decorativa (altare, sculpturi, argintarie laica si de cult, sticlarie, covoare orientale si mobilier)

- Biblioteca Brukenthal (aproape 300.000 de unitati de biblioteca, printre care se regasesc manuscrise, incunabule, carte rara straina, carte romaneasca veche, transilvanice, carte curenta si reviste de specialitate).

Pe langa acestea, Muzeul National Brukenthal mai cuprinde si Muzeul de Istorie "Casa Altemberger", Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul Farmaciei si Muzeul de Vanatoare "August von Spiess".

Palatul Brukenthal se afla in partea de vest a Pietei Mari, la adresa Piata Mare, nr. 4. Programul de vizita este intre 10:00 si 18:00, inchis lunea si prima zi de marti din fiecare luna.

2. Podul Minciunilor este primul pod din fonta din Romania, construit in anul 1859, deasupra Strazii Ocnei care facea legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos. Podul Minciunilor, numit si Podul Mincinosilor, este o pasarela pietonala care face legatura dintre Piata Mica si Piata Huet. Denumirea sa provine de la o confuzie de termeni - Liegenbrücke (ger. "pod culcat", numit asa deoarece podul nu era construit pe piloni) si Lügenbrücke (ger. "podul minciunilor").

 

Cea mai cunoscuta legenda legata de Podul Minciunilor este aceea ca podul are urechi si puteri magice cu ajutorul carora la fiecare minciuna auzita incepe sa geama din toate incheieturile. O alta legenda spuna ca daca unii cumparatori erau pacaliti in Piata Mica din Sibiu, acestia ii luau de piept pe negustorii mincinosi si ii aruncau de pe pod.

Podul Minciunilor are o lungime de 10,40 metri.
  3. Turnul Sfatului este o cladire cu sapte etaje, cu fatadele marcate prin deschideri inguste de formaunor metereze, construita in secolul al XIII-lea, la parter aflandu-se poarta deintrare in cea de-a doua centura de fortificatii a orasului.

De-a lungul timpului, Turnul Sfatului a fost utilizat ca turn de poarta, depozit de grane, foisor de foc, inchisoare si muzeu de stiinte naturale. In prezent el este folosit pentru expozitii si ca punct de belvedere. De la nivelul superior al Turnului se pot vedea culmile Muntilor Fagaras si intreg orasul Sibiu.

Turnul Sfatului se afla in Piata Mica nr. 1, iar sub el este un gang de trecere intre Piata Mare si Piata Mica. Programul de vizitare este intre 10:00 si 18:00.


4. Biserica Parohiala Evanghelica "Sf. Maria" este una dintre cele mai frumoase si mai impresionante cladiri gotice din Transilvania. Catedrala Evanghelica a fost ridicata in secolul al XIV-lea, pe locul unde exista o biserica veche inca din secolul al XII-lea.

Cladirea este dominata de turnul pe 7 nivele cu patru turnulete pe colturi, semn ca orasul avea drept de condamnare, iar turnul are o inaltime de 73,34 metri, edificiul fiind cea mai inalta catedrala din tara. Interiorul bisericii este in stil gotic, cu bolti arcuite si cu pietre funerare pe peretii din nord.

 
Biserica Parohiala Evanghelica "Sf. Maria" este situata in Piata Huet, iar in fata bisericii se gaseste statuia episcopului Georg Daniel Teutsch, ridicata in 1899.

5. Complexul National Muzeal "Astra" este un ansamblu de unitati muzeale, cea mai cunoscuta dintre acestea fiind Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "Astra", situat in Dumbrava Sibiului, pe Calea Rasinari. Celelalte unitati sunt Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder", Muzeul Civilizatiei Transilvane "Astra", Muzeul Culturii si Artei Populare Sasesti "Emil Sigerus", Laboratorul Zonal de Conservare si Restaurare", Studioul "Astra Film", Centrul de Informare si Documentare in Etnologie "Cornel Irimie", Galeriile de Arta Populara si Cabinetul de Pedagogie Muzeala.

Imprejurimile Sibiului


Daca municipiul Sibiu are numeroase atractii turistice, nici imprejurimile orasului nu sunt mai prejos.

1. Marginimea Sibiului este o zona etnografica unica in Romania, situata la vest de Sibiu, care include 18 localitati. Desi multe constructii traditionale au fost  inlocuite de cele moderne, atmosfera din Marginimea Sibiului a ramas neschimbata - costumele de sarbatoare brodate in negru si alb sunt purtate cu mandrie, iar mestesugurile mostenite din mosi-stramosi sunt practicate cu succes si astazi.

Cele mai importante atractii turistici din Marginimea Sibiului sunt: cea mai veche biserica romaneasca din zona, aflata la Saliste, bisericile din lemn de la Poiana Sibiului, Fantanele (Cacova) si Talmacel, muzee ale satului si case memoriale, la Rasinari si Saliste, muzeu al icoanelor pictate pe sticla, la Sibiel, muzeu de etnografie si arta bisericeasca, la Fantanele.


2. Ocna Sibiului este o statiune turistica aflata la 15 km nord de Sibiu, pe valea Raului Visa. In anul 1845 a fost infiintata aici prima statiune balneara, iar de atunci Ocna si-a atras renumele datorita lacurilor heliotermice formate pe locul unor vechi mine de sare. Cele mai importante lacuri sunt

- "Lacul fara Fund", declarat monument al culturii, cu cel mai puternic fenomen de heliotermie

- "Lacul Ocna Pustie", care are 160 de metri adancime, fiind cel mai adanc lac antroposalin din Romania

- "Lacul Brancoveanu", lacul cu cea mai mare salinitate din statiune.


3. Paltinis este o statiune montana situata la 1442 m, in Muntii Cindrel (Carpatii Meridionali), in mijlocul unei paduri de conifere.  Statiunea a fost intemeiata de Societatea Carpatina Ardeleana a Turistilor - SKV in 1894, fiind cea mai veche din Romania. Un obiectiv important in statiune este Schitul, o biserica din lemn ridicata in deceniul 3 al secolului al XX-lea, unde se afla mormantul filosofului roman Constantin Noica.

4. Rezervatiile naturale. In judetul Sibiu se gasesc 15 parcuri, monumente sau rezervatii naturale, aflate la scurta distanta de oras, care merita vizitate. Acestea sunt: Parcul Natural Cindrel, Parcul Natural Golul Alpin al Muntilor Fagaras, Rezervatia Naturala Iezerele Cindrelului, Rezervatia Naturala Suvara Sasilor, Lacul si Golul Alpin Balea, Rezervatia Faunistica Arpasel, Rezervatia Naturala Lacul Fara Fund, Calcarele eocene de la Turnu Rosu, Rezervatia Naturala Dealul Zakel, Calcarele cretacice de la Cisnadioara, Canionul de la Mihaileni, Vulcanii Noroiosi de la Hasag, Masa Jidovului, La Grumazi si Pintenii din Coasta Jinei.

Municipiul Sibiu a reprezentat si reprezinta, cu precadere in ultimii ani, unul dintre cele mai infloritoare orase din Transilvania, cunoscand o renastere economica si culturala semnificativa. In plus, datorita numeroaselor atractii turistice din Sibiu si din imprejurimile sale, acest oras merita vizitat si redescoperit oricand simti nevoia unei escapade relaxante si pline de activitati. 
Articolul urmator
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche
Incepe quiz
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.