Transilvania, o destinatie de vacanta de neratat

Cuprins
- Cum ajungi in Transilvania
- Clima
- Ce sa vizitezi
- Recomandare Diva Hair
- Ce sa mananci
- Unde sa te cazezi
- Evenimente anuale
Cand spunem Transilvania, spunem cu precadere partea centrala a tarii, parte cuprinsa din zece judete - Alba, Bistrita Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures, Salaj si Sibiu.
Cunoscuta printre straini mai ales pentru povestile cu vampiri, Transilvania este, pentru locuitorii tarii, mai mult decat atat; este, mai degraba, un taram al traditiilor si al istoriei pastrate pe alocuri extrem de bine. Este locul in care romanii si maghiarii au invatat sa traiasca de secole impreuna, locul in care frumusetea peisajelor este unica, iar urmele fostelor cetati continua sa atraga an de an mii de curiosi. Este, asadar, o destinatie de vacanta ideala, aproape de casa, care nu necesita un buget prea mare ...
Cum ajungi in Transilvania
Cu trenul, cu autocarul, cu microbuzul, masina personala sau chiar bicicleta pentru cei mai aventurosi - optiunile de transport sunt variate, in functie de zona pe care vrei sa o vizitezi. Daca ai timpul necesar, recomandarea noastra este sa mergi cu masina personala. In felul acesta, nu vei depinde de un program prestabilit si te vei putea deplasa usor dintr-un punct intr-altul, in functie de locurile pe care vrei sa le vezi.
Clima
Fiind zona intracarpatica, in general temperaturile sunt putin mai scazute decat in restul tarii. Totusi, clima este una temperat continentala, specifica tarii noastre, caracterizata prin veri calduroase si ierni cu temperaturi scazute. In zona Harghita se inregistreaza minimele de temperaturi din tara, asadar daca alegi sa mergi in sezonul rece, pregateste-ti din timp bagajul. Altfel, Transilvania poate fi vizitata pe tot parcursul anului, fiecare dintre cele patru anotimpuri avand farmecul sau aparte.
Ce sa vizitezi
Sunt multe locuri de vizitat in Transilvania, dar iti voi enumera cateva dintre ele - Daca nu ai vizitat deloc pana acum aceasta parte a tarii, atunci este aproape obligatoriu sa vezi Clujul, Brasovul si Sibiul. Din drumul tau nu ar trebui sa lipseasca nici Sighisoara, Alba, Muresul sau Hunedoara, dar mai ales satele din Marginimea Sibiului ori micile cetati si biserici pe care le gasesti cu precadere intre Sighisoara, Sibiu si Targu Mures.
Recomandare Diva Hair
Mergi la Sighisoara, in cazul in care nu ai fost niciodata. Lasa-te cuprinsa de farmecul cetatii si de linistea care inconjoara orasul si dupa ce te-ai relaxat in acest fel cateva zile, fugi spre Cluj, Sibiu sau Brasov. Vei cunoaste o alta fata a ardelenilor. La fel de molcomi si dulci in vorbe, ei pot fi insa mult mai activi decat spune lumea. In general, in orasele universitare, zarva si agitatia primeaza. Nu si in Transilvania. In ciuda faptului ca si aici vei gasi cluburi, restaurante, terase, viata de zi cu zi pare sa "aiba mai multa rabdare cu oamenii".
Ce sa mananci
Gulas! Nu pleca din Transilvania pana nu mananci un gulas traditional unguresc care (vei realiza abia la final) nici macar nu se aseamana cu gulasul servit in restaurantele din tara. In rest, la fel ca toate celelalte lucruri si mancarea servita in aceasta zona a tarii are farmecul sau, indiferent de felul de mancare, iar influentele culinare nemtesti si maghiare se simt cu siguranta. Si daca ti-a placut gulasul, la desert poti incerca un kurtos kalacs aromat care sa-ti dea peste cap toate simturile.
Unde sa te cazezi
Fiind una dintre cele mai vizitate regiuni din tara noastra, nu se pune problema ca nu ai unde sa te cazezi. De la hoteluri, hosteluri si pensiuni, cu siguranta poti gasi ceva pentru orice buzunar. Totusi, mai ales daca preferi turismul rural, iti recomand sa te cazezi la localnici ... Vei "gusta" mai bine din tot ceea ce este traditional.
Evenimente anuale
Anual, la sfasitul primaverii, pasionatii de film iau drumul Clujului. Festivalul International de Film Transilvania, sau TIFF, aduna cei mai buni regizori, cei mai actuali actori, filmele momentului si, in general, lumea buna a artei cinematografice de la noi din tara.
In mai-iunie nu rata cel mai cunoscut festival de teatru de la noi, Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Strazile sunt pline de oameni, noaptea aduce reprezentatii in aer liber, iar centrul orasului se transforma intr-o adevarata capitala culturala europeana.
Cu toate ca nu mai are farmecul de odinioara, ultimul week-end din luna iulie continua sa fie rezervat Festivalului de la Sighisoara. Lasa-te purtat de domni si domnite, cavaleri si templieri intr-o lume fascinanta.
In luna august, de cativa ani incoace, Targu Mures este locul in care toata lumea vrea sa ajunga, la binecunoscutul festival Peninsula, fratele mai mic al Festivalului Sziget din Ungaria. Muzica, activitati interesante, relaxare si oameni frumosi din toata Europa se strang aici pentru cateva zile si coexista intr-o atmosfera perfecta pentru vacanta.
Pe tine ce te fascineaza cel mai mult la Transilvania?
Surse foto: pinterest.com, Instagram.com