Transilvania - Un tinut plin de comori si de atractii turistice

Transilvania - Un tinut plin de comori si de atractii turistice

Raluca Apostolescu

Asezata in inima tarii, regiunea cunoscuta sub numele de Transilvania este un adevarat paradis al pasionatelor de cetati medievale, de peisaje care iti taie rasuflarea, de obiective turistice remarcabile si, mai ales, de preparate culinare care reprezinta un adevarat rasfat. Trecutul zbuciumat al zonei si amestecul de culturi si obiceiuri fac din Ardeal un tinut bogat in obiective turistice. Daca nu esti familiarizata cu aceasta regiune fermecatoare, atunci iti propun sa parcurgi urmatoarea ruta si sa explorezi cateva dintre cele mai frumoase si interesante orase din Transilvania.

Deva

Traseul in aceasta parte a Ardelului incepe cu orasul Deva. Resedinta judetului Hunedoara iti rezerva putine obiective turistice, dar cu adevarat speciale, completate de o panorama incantatoare.

Ce sa vizitezi in Deva
Inca de la departare se zaresc, pe platoul colinei Dealul Cetatii, ruinele Cetatii Deva. Aceasta fortareata, cladita in 1269, ofera turistilor o priveliste cu adevarat impresionanta. Farmecul si misterul acestei fortarete gotice sunt sporite atat de peisajul dominat de verdele inchis al copacilor. Iti recomand sa dai o fuga si pana la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, care se gaseste in palatul Magna Curia, cea mai veche constructie din oras si care cuprinde numeroase colectii numismatice, de arta decorativa si stiinte naturale.

Tot in judetul Hunedoara, in orasul cu acelasi nume, situat foarte aproape de orasul Deva, poti sa mergi sa vizitezi Castelul Corvinilor sau al Huniazilor, un edificiu impresionant construit de Iancu de Hunedoara in secolul al XV-lea, in jurul caruia s-au tesut multe legende.

Unde te cazezi in Deva

Daca esti adepta luxului poti alege Hotel Villa Venus, aflat in zona centrala a orasului, sau poti opta pentru o pensiune, precum Vila Paradis, situata aproape de centru.

Alba Iulia

Din traseul propus nu putea sa lipseasca Alba Iulia, orasul care a jucat un rol important in istoria tarii, fiind locul unde s-a infaptuit Marea Adunare Nationala de la 1 decembrei 1918, legandu-si, in acelasi timp, numele si de familia regala, Ferdinand I si Maria au fost incoronati aici.

Ce sa vizitezi in Alba Iulia
Iti sugerez sa ajungi la Cetatea Alba Carolina, ridicata in secolul al XVIII-lea, care are forma unei stele cu sapte colturi si unde poti explora, printre altele, Bastionul Sasilor, Sala Armelor si Palatul Princiar. O alta atractie a cetatii este Catedrala Reintregirii. Edificiul a fost cladit pentru a celebra reunificarea Transilvaniei cu Romania, dupa Primul Razboi Mondial, iar ulterior incoronarea regelui a avut loc tot aici.

Unde te cazezi in Alba Iulia
Poti alege hotelul Hermes aflat in apropierea cetatii Alba Carolina, sau pensiunea Perla Muresului, aflata pe malul sudic al Muresului.

Aiud

Lasand orasul Alba Iulia in urma te indrepti spre orasul Aiud, pe care cronicile vremii il mentioneaza pentru prima data in anul 1293. Vechimea si trecutul zbuciumat al regiunii si-au pus amprenta asupra acestui oras, care a fost martorul unor evenimente importante. Acest oras din Transilvania a fost ocupat in timpul rascoalei de la Bobalna, iar in timpul comunismului a adapostit o inchisoare.

Ce sa vizitezi in Aiud
Iti sugerez sa explorezi Cetatea Aiudului, una dintre primele cetati fondate in Transilvania, care adaposteste Biserica Reformata-Calvina si Muzeul de Istorie, unde sunt expuse si obiecte din secolul al XIX-lea provenite din Papua Noua Guinee.

Unde te cazezi in Aiud
Pensiunea Mobis Al pune la dispozitia turistilor pe langa atmosfera primitoare si o piscina acoperita.

Turda

Turda, penultimul oras din traseu, se afla la baza muntilor Apuseni, bucurandu-se de o panorama extraodinara, adapostind totodata si cateva atractii turistice care merita toata atentia.

Ce sa vizitezi in Turda

Daca esti amatoare de vestigii arheologice, atunci trebuie sa te opresti la castrul roman Potaissa, care dateaza din jurul anului 168. Pe lista ar trebui sa adaugi mormantul lui Mihai Viteazul, aflat la aproximativ 3 km de Turda, dar si palatul Princiar Turda, fosta resedinta a principelul Sigismund Bathory, unde in prezent se gaseste Muzeul de Istorie.

Unde te cazezi in Turda
Hunter Prince Castle este hotelul pe care trebuie sa il alegi daca esti in cautarea unui loc elegant, modern, dar care are, in acelasi timp, si ceva din stilul arhitectural de alta data.

Cluj-Napoca

Ultimul oras din traseul propus pentru aceasta parte a Transilvaniei este Cluj-Napoca, oras care cuprinde o multime de atractii turistice, pe care trebuie sa le vizitezi cand ajungi aici. Acest centru cultural adaposteste pe langa numeroasele lacasuri de cult, precum Biserica Sfantului Mihail sau Templul Memorial al Deportatilor Evrei, un edificiu maur care comemoreaza victimele Holocaustului, si cea mai mare universitate din tara numita Babes-Bolyai.

Ce sa vizitezi in Cluj-Napoca
Vizita in acest oras poate incepe cu o plimbare in Parcul Central sau pe Bulevardul Eroilor, o strada antica intesata de cladiri ridicate incepand cu secolul al XVIII-lea. Minunata Gradina Botanica adaposteste pe cele 14 ha o gama variata de plante originare din diferite colturi ale lumii, dar si gradini luxuriante, precum cea romana si cea japoneza. La capitolul muzee iti sugerez sa nu ratezi Muzeul Na?ional de Istorie a Transilvaniei, care pe langa expozitiile temporare, are expuse harti si unelte din Epoca de bronz si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care cuprinde piese de mobilier si fotografii. Fara indoiala printre edificiile impresionante ale orasului Cluj-Napoca se numara si palatul Szeki, care dateaza din 1893, palatul Teleki, acest simbol al barocului transilvanean a fost ridicat in 1795, dar si palatul Banffy, edificiu care imbina, cu succes, stilurile baroc si rococo si care gazduieste Muzeul de Arta.

Unde te cazezi in Cluj-Napoca
Cocheta pensiunea Deja Vu poate fi o alegere foarte buna, fiind foarte aproape de obiective turistice importante, iar pentru o locatie selecta iti recomand Akantus Hotel.


Ce delicii culinare ardelenesti trebuie sa incerci

In mod cert trebuie sa gusti casul Nasal, unic in lume si specific Clujului. Din categoria preparatelor delicioase, pe care te sfatuiesc sa le gusti, fac parte ciorba ardeleneasca de miel, tochitura, mancarea cu prune si delicioasa socata.

Pline de cetati medievale care par sa sfideze timpul, dominate de peisaje minunate si impanzite de muzee bogate in vestigiile care sunt martorii unui trecut tumultos, aceste orase ale Transilvaniei te vor fascina inca din primul moment in care vei incepe sa le descoperi. Tie ce oras din Transilvania iti place?

Articolul urmator
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    eu (anonim)
    25 ianuarie 2013 15:03

    Nu va mai agitati atat, cititi mai bine....deoarece scrie clar: "Tot in judetul Hunedoara, in orasul cu acelasi nume, situat foarte aproape de orasul Deva, poti sa mergi sa vizitezi Castelul Corvinilor sau al Huniazilor, un edificiu impresionant construit de Iancu de Hunedoara in secolul al XV-lea, in jurul caruia s-au tesut multe legende."

    dana (anonim)
    27 octombrie 2012 15:03

    Transilvania este , intr-adevar superba. am vizitat tot ce a fost prezentat in articol si am de adaugat cate ceva: la Turda- a nu se rata salina Turda-este absolut fabuloasa; langa Orastie-cetatile dacice-Costesti, Blidaru, Sarmisegetusa Regia- am reusit, cu masina mica, sa vad doar Costesti-un peisaj absolut minunat. La restul cetatilor dacice nu recomand absolut deloc masina mica-drumul e foarte prost, poti ramane, chiar si pe timpul verii, innamolit. Poti merge pe jos daca ai chef de plimbari de cativa km. Sarmisegetuza Ulpia traiana e accesibila de pe soseaua ce o leaga de Simeria-merita vazuta. Tot langa Simeria_Hateg, rezervatia de zimbri si cateva castele la care insa nu am mai ajuns sa le vizitez-acestor castele nu li se prea face reclama: dar sunt indicatoare pe drumul dintre Hateg si Petrosani. Nu stiu cum sunt, dar as vrea tare mult sa le vad cu prima ocazie. Sculpturile din Tg Jiu sunt foarte frumoase, si , tot pe langa Tg Jiu este si Pestera Muierii, unde sunt foarte multi lilieci. Va doresc sa vedeti toate acestea, tara noastra e cu adevarat deosebita-pacat doar ca nu o pretuim .

    doramunteanu
    26 octombrie 2012 12:12

    intr-adevar, castelul Huniarzilor e la Hunedoara, nu la Deva. ce-i drept sunt doar 16 km. la deva este o piscina acoperita moderna suuuuper. am fost noi anul asta, intr-un circuit prin tara. mai trebuie amintit Sibiul Brasovul, valea Jiului - care a re un peisaj fantastic. ar mai fi cetatile dacice, aflate intr-un peisaj superb, dar la care se ajunge fff greu cu masina mica. apoi am vazut obiective din Gorj: manastirea Tismana si Polovrag, pestera Polovragi, Tg. Jiul, cu parcul central in care sunt Masa tacerii si Poarta Sasrutului, iar COloana Infinita e in parcul de la intrarea in oras. api am fost la dr. tr. Severin, de unde am vizitat Cazanele Dunarii. iar locuri frumoase in tara ar mai fi multe.

    Maria (anonim)
    26 octombrie 2012 12:12

    "Traseul in aceasta parte a Ardelului incepe cu orasul Deva. Resedinta judetului Hunedoara..."

    plesa (anonim)
    26 octombrie 2012 11:11

    Castelul huniazilor este in Hunedoara