Trebuie să știi asta despre cel mai mare copac din lume!

Luni, 13.06.2016
de Laura Voica

„General Sherman” nu este doar cel mai mare sequoia, dar și cel mai mare copac din lume. El are peste 83 de metri înălţime, circumferinţa depășește 24 de metri, lățimea coroanei este de 33 de metri și prima ramură începe de la 40 de metri înălțime față de sol.

copac general sherman

Cât de vechi este acest copac?

O lungă perioadă s-a crezut că acest copac are o vârstă de aproximativ 2000-3000 de ani, în timp ce alții au afirmat că ar avea între 6000 şi 11.000 de ani vechime. Însă o cercetare din 2002 a arătat că „General Sherman” are onorabila vârstă de „doar” 2000 de ani. 

Arborele „General Sherman” nu este cel mai înalt copac din lume şi nici nu are cea mai mare circumferinţă, dar, cu toate acestea, deţine titlul de „cel mai mare copac din lume”, datorită volumului crescut de lemn pe care îl deține. 

General Sherman are un volum de lemn de aproximativ 1400 până la 1500 de metri cubi. Ca să-ţi faci o idee, alţi copaci, în afară de cei sequoia, au un volum de lemn de aproximativ 128 de metri cubi.

sequoia

Cei mai înalți copaci din lume

Sequoia gigant este cel mai mare copac din lume, dar nu este și cel mai înalt (cel mai înalt sequoia are aproape 95 de metri -  Redwood Mountain Grove, Kings Canyon National Park). Un specimen măsurat în Coast Redwood (Sequoia sempervirens) are 115,55 de metri înălţime şi este cel mai înalt copac din lume. Cel mai înalt brad din lume, așa-numitul Doerner Fir, are o înălţime de peste 100 de metri, iar cel mai înalt molid Sitka (Picea sitchensis) are o înălțime de 96,7 metri.

Copacul cu cel mai mare diametru

Gigant sequoia nu este arborele cu cea mai mare circumferință. Baobabii africani au o circumferinţă mai mare decât sequoia la sfârşitul sezonului ploios. În sezonul ploilor abundente, acești copaci încearcă să stocheze în trunchiuri cât mai multă apă posibil, pentru a supraviețui în sezonul uscat, astfel încât circumferinţa lor se schimbă în mod constant pe parcursul anului.

Cel mai vechi copac din lume

Gigantul sequoia poate fi, cu siguranță, una dintre speciile longevive, dar trebuie să părăsească primul loc, deoarece acesta aparţine unui… pin californian (Bristlecone), care are aproximativ 5000 de ani.

Ce părere ai despre aceşti arbori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!