Vacanţa de vară: early booking sau last minute?

Vacanţa de vară: early booking sau last minute?

Redactor Divahair.ro

Bugetul dedicat vacanţei este, în foarte multe cazuri, o variabilă extrem de importantă. De aceea, orice modalitate care te ajută să economiseşti, să prinzi un deal mai bun legat de preţul transportului sau de cel al cazării este de avut în vedere. Cele două mari variante de pus în balanţă sunt early bookingul sau ofertele de tip last minute. Care dintre ele este opţiunea cea mai bună?

Ofertele last minute

Ofertele last minute sunt acele oferte cu preţ redus, disponibile, de regulă, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de plecare. Acest tip de ofertă nu îţi oferă prea multe decizii, fiind configurată în funcţie de locurile rămase neocupate. Pe de altă parte, pot fi ofertele perfecte atunci când vrei să mergi într-un concediu în scurt timp, eşti flexibil în ceea ce priveşte datele de călătorie, dar nu eşti decis în legătură cu destinaţia.

„Fiecare turist are propriul stil în planificarea vacanţei – pentru cei care pun pe primul loc spontaneitatea şi nu obişnuiesc sau nu au timp să îşi planifice din timp călătoriile, ofertele de tip last minute sunt perfecte. Însă aceste oferte sunt creionate de gradul de ocupare şi sunt aproape imposibil de prevăzut", detaliază Mădălina Indolean, managerul agenţiei de turism Daiavedra.

Early booking

Rezervările anticipate, făcute cu câteva luni înainte de data efectivă a plecării, pot avea reduceri substanţiale aplicate tarifelor standard. Cu cât rezervi mai din timp, cu atât mai ieftin! Majoritatea hotelurilor pun la dispoziţia turiştilor tarife cu reduceri early booking, cu termene precise de plată, unele solicită plata integrală până la expirarea termenelor și altele percep un procent din tarif. Astfel, cele mai mari reduceri au termene de rezervare în lunile de iarnă şi se prelungesc până în aprilie sau mai.

„Marele avantaj al ofertelor early booking constă în faptul că tu eşti cel care ia toate deciziile legate de vacanţă – data plecării, destinaţia, hotelul. Acest tip de ofertă este preferată de cei care vor să îşi planifice minuţios vacanţa, inclusiv activităţile şi excursiile dorite la destinaţie”, spune managerul Daiavedra.

E important să ştii că orice modificare a unei oferte early booking atrage recalcularea tarifului. Dezavantajul unei asemenea oferte este că ea este condiţionată de plata în avans al unui anumit procent din suma vacanţei. Pentru a te asigura că nu pierzi bugetul, dacă apare o situaţie neprevăzută care nu îţi mai permite să pleci, agenţia de turism cu care lucrezi îţi poate facilita o asigurare storno.

Cum găseşti oferta care ţi se potriveşte?

Cel mai important e să te decizi cum vrei să structurezi vacanţa, să aloci bugetul şi să îţi dai seama ce te încântă mai mult – să îţi planifici până în cel mai mic detaliu vacanţa sau să te bucuri de un concediu spontan. E bine să lucrezi cu o agenţie care să îţi ofere şi consiliere turistică – un agent de turism ar trebui să te ajute în mod real cu sfaturi despre alegerea destinaţiilor şi cu recomandări legate de hoteluri.

Exemple de reduceri early booking

Un sejur în Thassos pe care îl plăteşti până la finalul lunii aprilie poate ajunge un pic peste 300 de euro per adult, pentru perioada de vară, şi include cazarea pentru șapte nopţi şi un regim de masă all inclusive. Pentru destinaţia Grecia, pachetele turistice early booking se pot prelungi în funcţie de gradul de ocupare, astfel încât acest tip de reducere nu este fix.

O vacanţă în Bulgaria cumpărată din timp, la Nisipurile de Aur, poate veni cu reduceri importante, mai ales că în cazul acestei destinaţii perioadele de early booking sunt mai fixe şi sunt calculate pe termen lung, pentru că gradul de ocupare este mai predictibil.

Lansată în anul 2012, Daiavedra este o agenţie de turism care oferă atât servicii clasice, precum pachete de vacanţă de tip charter şi cazări, cât şi servicii care aduc valoare adăugată călătoriilor, cum ar fi cele de consiliere turistică.

Daiavedra.com pune la dispoziţia publicului peste 1500 de oferte turistice, costuri transparente şi recomandări personalizate pentru alegerea şi planificarea vacanţei perfecte.

Articolul urmator
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Litoralul românesc: de ce să îl alegi și unde sunt cele mai frumoase plaje
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?
Incepe quiz
Care ar trebui sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - travel

    1. Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate! (139 vizite)