5 vedete afectate de boli de plămâni

5 vedete afectate de boli de plămâni

Ionelia Olteanu

Bolile de plămâni sunt printre cele mai periculoase afecțiuni, mai ales că nu sunt depistate la timp, lucru care îngreunează procesul de vindecare. 

Printre cele mai populare afecțiuni ale plămânilor se numără boala obstructivă pulmonară cronică, categorie care include două afecțiuni extrem de grave emfizemul pulmonar și bronșita cronică, dar mai sunt și bronșiectazia, cancerul sau astmul. Principala cauză a contractării acestor afecțiuni este fumatul, viciu pe care îl au și l-au avut multe staruri internaționale.

Din cauza acestui ”păcat”, câteva vedete s-au confruntat chiar cu boli grave ale plămânilor, în cazul unora, afecțiunea ducând la deces.

plamani din hartie

Actorul Leonard Nimoy, modelul Christy Turlington sau arhicunoscuta Amy Winehouse au fost diagnosticate cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), ca urmare a fumatului excesiv. Ce se întâmplă în plămânii unui fumător diagnosticat cu BPOC? Mucoasa respiratorie este distrusă de fumul de țigară ceea ce favorizează pătrunderea microbilor și a substanțelor dăunătoare în plămâni. Iritarea căilor aeriene generează inflamație și, în cele din urmă blocarea aerului în plămâni

Iată ce vedete s-au confruntat cu afecțiuni ale plămânilor!

Leonard Nimoy

Actorul celebru datorită rolului său din „Star Treck”, Leonard Nimoy a murit la vârsta de 83 de ani, în februarie 2015, după doi ani de luptă cu această afecțiune. Când a aflat diagnosticul, boala era deja în faza terminală, astfel că niciun tratament nu a mai reușit să dea roade. A fost un fumător înrăit și a reușit să renunțe cu 30 de ani înainte să moară. Cu toate acestea, nu s-a mai putut face nimic pentru apreciatul actor.

Lonard Nimoy gala de film

Amy Winehouse

Boala pulmonară obstructivă cronică nu ține cont de vârstă, așa că nu afectează doar persoanele bătrâne. Amy Winehouse, una dintre cele mai apreciate artiste la nivel internațional, avea doar 24 de ani când a început să se confrunte cu o afecțiune inclusă în categoria BPOC - emfizem pulmonar în faza incipientă. Deși persoanele afectate sunt în general bărbații și femeile de vârsta a doua sau a treia, Winehouse este un exemplu al faptului că și tinerii sunt expuși riscului. Cauza morții cântăreței, la doar 27 de ani, o reprezintă consumul excesiv de alcool, însă și lupta cu BPOC i-a slăbit organsimul.

Amy Winehouse în concert

Christy Turlington

La vârsta de 31 de ani, supermodelul Christy Turlington a fost diagnosticată cu emfizem pulmonar în fază incipientă, ca rezultat al viciului ei, respectiv fumatul. Din fericire, vedeta, acum în vârstă de 48 de ani, a reușit să renunțe la acest viciu și să se poată recupera. 

discurs Christy Turlington

Dean Martin

Unul dintre cei mai influenți oameni de divertisment din istorie a dus o viață dezechilibrată. Serile pierdute, inundate în cocktailuri și țigări și-au pus amprenta asupra stării lui de sănătate. Aceste două plăceri l-au costat destul de mult pe energicul artist. Nu i-a păsat prea mult, așa că a continuat să fumeze, lucru care a condus la dezvoltarea emfizemului pulmonar. La 78 de ani a murit din cauza unor complicații respiratorii severe.

spectacol Dean Martin

Loni Anderson

Actrița americană a crescut într-o casă în care fumatul era la ordinea zilei. Într-un interviu, vedeta a povestit viața ei a fost marcată de acest viciu, mărturisind că se trezea în fiecare dimineață cu tusea părinților săi, ambii suferind de bronșită cronică. Pentru că a fost cât pe ce să dezvolte și ea această boală, nu a preferat să o ia pe urmele familiei, ci să facă mai multe pentru a avertiza publicul în legătură cu gravitatea acestei boli.

conferinta Loni Anderson

Bolile de plămâni sunt printre cele mai grave afecțiuni care fac foarte multe victime în toată lumea. Dacă depistarea este făcută la timp și dacă se renunță la fumat, acestea poate fi vindecate cu ajutorul tratamentului.

Surse foto: Getty Images

Articolul urmator
Alexandra Ungureanu, mai sinceră ca oricând. A mărturisit că suferă de o boală cruntă, care nu-i permite să devină mamă
Alexandra Ungureanu, mai sinceră ca oricând. A mărturisit că suferă de o boală cruntă, care nu-i permite să devină mamă
Alege 7 vedete sexi și îți spunem ce personalitate ai!
Incepe quiz
Alege 7 vedete sexi și îți spunem ce personalitate ai!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.