Ce mai face Simona Amânar, gimnasta de aur a României. A renunțat la carieră, dar are o familie minunată

A câștigat inimile românilor și numeroase medalii la Campionatele Europene, Mondiale și la Jocurile Olimpice. Simona Amânar a rămas în amintirea celor care i-au urmărit și apreciat performanțele în gimnastică.
Ce mai face campioana olimpică?
Febra Jocurilor Olimpice ne-a cuprins pe toți. Ne-am bucurat cu toții atunci când David Popovici a câștigat medalia de aur la 200 m liber și medalia de bronz la 100 m liber, la înot. Am urmărit cu sufletul la gură performanța canotorilor care au pus monopol pe cele mai strălucitoare medalii la 8 + 1 feminin și la dublu vâsle masculin.
Ne-am bucurat când echipa de vâsle feminin a obținut argintul și am stat cu sufletul la gură, urmărind performanțele gimnastelor noastre. În fond, România a fost campioană la gimnastică de-a lungul timpului.
Echipa de gimnastică a României, din nou la Jocurile Olimpice!
Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea au ieșit pe locul patru și cinci în finala de la sol, la Paris. Dincolo de performanță, îmbucurător e că România reprezintă iar gimnastica la Olimpiadă, după ce nu mai fusese prezentă la Jocurile Olimpice din 2012.
Și fosta gimnastă de 10 a României, Nadia Comăneci și-a făcut simțită prezența în arena din Paris. Ea a urmărit probele la care au participat reprezentantele țării noastre, ba chiar a mers la comisia de arbitraj și a cerut explicații referitoare la notele oferite româncelor.
În acest context, tot mai mulți români încep să-și aducă aminte de sportivii care au făcut cu adevărat performanță, de numele grele ale gimnasticii de aur a României. Ce mai face oare campioana mondială și olimpică la gimnastică, Simona Amânar?
Ne amintim cu toții performanțele ei spectaculoase și faptul că a venit a devenit campioană mondială la doar 16 ani!
La vârsta de 44 de ani, Simona Amânar, care a făcut parte din echipa de aur de la Sydney 2000, se poate lăuda cu un palmares impresionant de medalii. Dar toate au fost obținute cu foarte multă muncă.
Începuturile în gimnastică ale Simonei Amânar
Într-un interviu acordat publicației Fanatik, Simona Amânar, campioana olimpică la gimnastică, vorbește despre sacrificiile pe care le-a făcut din fragedă pruncie pentru a se bucura de un renume la nivel mondial.
S-a născut pe 7 Octombrie 1979, la Constanța și la doar 16 ani, în 1995, devenea campioană mondială. A început să practice gimnastica de la vârsta de cinci ani, la Clubul Sportiv școlar Numărul 1 din Constanța. La scurt timp, a fost remarcată și preluată în lotul național al României de către antrenorii Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nicolae Forminte și Toma Ponoran.
Simona Amânar a debutat în concursurile locale la nouă ani și în competițiile internaționale la 13. În 1992, lua medalia de aur în proba pe echipe la Campionatele Europene de Juniori, iar în perioada 1994-1998 a participat la Campionatele Europene și Campionatele Mondiale de gimnastică. A obținut o medalie de aur cu echipa în 1994 la Stockholm.
„Eram un copil când am devenit campioană mondială. Un copil disciplinat și muncitor.”
Gimnasta își amintește că, atunci când a devenit campioană mondială, era doar un copil. În 1995 era o tânără disciplinată și muncitoare care „trăgea” mereu cu echipa și muncea din greu: „Eram un copil când am devenit campioană mondială. Un copil disciplinat și muncitor. Mă pregătisem pentru competiție.
Credeam în mine mai mult decât altcineva deși făceam parte dintr-o echipă redutabilă și eu eram cotată doar cu șansa a treia. La fel și adversarele noastre, foarte puternice și organizate, toate cu multe titluri și experiență în spate. Am reușit prin muncă, perseverență și calitate.
Spre deosebire de multe alte colege, am avut parte și de copilărie. Sigur, nu ca toți ceilalți copii pentru că aveam ore întregi, zilnic, de antrenament, dar până la 13 ani am locuit cu părinții la Constanța. Păstrez și acum legătura cu prietenii din copilărie. M-am jucat și eu pe maidan, am sărit și eu pe bătătorul de covoare”.
Marile performanțe ale Simonei Amânar
Simona Amânar obținea două medalii de argint la individual compus și sărituri și două medalii de bronz la bârnă și sol în 1998, la Sankt Petersburg. De asemenea, a fost componenta echipei naționale de gimnastică a României care a cucerit medaliile de aur în probele pe echipe la Campionatele Mondiale din 1994, 1995, 1997 și 1999.
Simona Amânar a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, cele din Atlanta, 1996, unde a obținut patru medalii (una de aur la sărituri, una de argint la sol și două de bronz la individual compus și cu echipa). De asemenea, fosta gimnastă a participat în anul 2000 la Jocurile Olimpice de la Sydney, unde a devenit campioană olimpică absolută și a cucerit titlul cu echipa, obținând totodată medalia de bronz la sol.
După un scurt calcul, ajungem la concluzia că în palmaresul Simonei Amânar se regăsesc șapte medalii la Jocurile Olimpice (dintre care trei de aur, una de argint și trei de bronz), 10 medalii la Campionatele Mondiale (dintre care șase de aur și patru de argint), 12 medalii la Campionatele Europene (dintre care șase de aur, trei de argint și trei de bronz). În anul 2000, chiar a fost desemnată „Sportiva numărul unu a lumii la sporturile tehnice”.
Simona Amânar este a doua sportivă română inclusă în în International Gymnastics Hall of Fame, după celebra Nadia Comăneci.
Săritura Amânar îi poartă numele
Ba mai mult, și-a văzut visul cu ochii pentru că o săritură extrem de dificilă din gimnastică, inventată de ea, îi poartă numele.
„Săritura Amânar am început-o în joacă. Nu a fost greu să-i dăm această formă. Trebuia să mai întorc 180 de grade din săritura pe care eu o săream deja, mai greu era să pun în aplicare tot ce învățasem. Știam tot ce trebuie să fac dar de multe ori nu reușeam. Am avut perioade în care nu aveam foarte multe competiții așa că, la antrenamente, ne mai jucam cu elemente noi. Așa s-a născut Săritura Amânar. Ideea a fost a antrenorului.
Antrenorii au fost practic, coregrafii execuției, iar eu executanta. Visul meu era să am un element care să-mi poarte numele, indiferent de aparat. Dar cel mai ușor realizabil era la sărituri, unul dintre aparatele mele preferate.
Sunt mândră că săritura Amânar are o valoare mare în codul de punctaj și că am lăsat ceva în urmă pentru totdeauna. În momentul de față sunt tot mai multe gimnaste care execute această săritură”, declara gimnasta pentru publicația menționată anterior.
De ce s-a retras campioana din gimnastică?
Simona Amânar, multiplă campioană olimpică, s-a retras după ultima mare competiție, a Jocurilor Olimpice de la Sydney. Motivul l-a dezvăluit chiar ea în interviul acordat publicației Fanatik.
„Am anunțat din timp retragerea mea și că JO (n.red. prescurtare pentru Jocurile Olimpice) de la Sidney este ultima mea mare competiție. Voiam ca aceste Jocuri să fie pentru mine un sfârșit de carieră cu rezultate memorabile. Domnul Bellu avea o vorbă: „Este bine să știi când să te retragi”.
Începusem să am dureri, îmi simțeam organismul obosit. Cel mai tare mă supăra glezna dreaptă și știam că nu mai pot face față la un nivel ridicat de pregătire. După Sidney am mai participat la o Cupă Mondială, apoi mi-am făcut planul de retragere”.
După retragere, Simona Amânar a devenit cadru Universitar la Facultatea de Vest din Timișoara, a fost vicepreședinte al Federației Române de Gimnastică, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și i-a fost conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor. În anul 2018, a fost numită director al Academiei Olimpice Române.
Superba familie a Simonei Amânar: este mamă a trei copii
Fosta mare gimnastă a României se poate lăuda cu o familie superbă, având trei copii împreună cu soțul ei. Multipla campioană s-a căsătorit în 2002 cu Cosmin Tabără, în prezent viceprimar al municipiului Timișoara.
Sportiva susține că viața i s-a schimbat enorm după ce s-a retras din viața competițională și a devenit soție și mamă. În privința copiilor, fosta mare gimnastă spune că toți au înclinații către sport.
Alexandru Iosif, băiatul cel mare, schiază de la vârsta de trei ani și practică Ju Jitsu, dar a mai făcut și fotbal, tenis, înot și scrimă. Fetița, pe nume Ștefania Teodora, face tenis, dar este premiantă și la școală, iar mezinul Tudor Valerius urmează să-și aleagă singur sportul spre care are înclinație.
Cum este Simona Amânar ca mamă? Să aflăm chiar de la ea: „Ca mamă sunt și relaxată, mai intru și în panică. Sunt apropiată de copiii mei, petrec zi de zi cu ei, mă ocup de ei. Cel mare, Alex, este student la medicină, anul III, e pornit pe un drum bun, ceilalți mici sunt toată ziua în jurul meu.
Sunt mulți, foarte mulți ani de când l-am cunoscut pe soțul meu. Ne-am cunoscut la nunta Laviniei Miloșovici, unde părinții lui Cosmin erau nași, iar noi am condus-o pe Lavinia la altar.
Avem 3 copii minunați, sunt peste 22 de ani de căsătorie, am construit foarte multe împreună. Sper să fim sănătoși, să ne bucurăm de cei mici. Bunul-simț, respectul, încrederea ne-au apropiat mult și am ajuns, ulterior, să construim o familie”.
Secretul unei relații de 24 de ani
În ceea ce privește relația cu soțul ei, Cosmin, cu care aniversa pe 14 iulie 2024 22 de ani de căsnicie, Simona Amânar mărturisește că o susține în tot ceea ce face. Dată fiind ocupația sa, soțul petrece destul de puțin timp în compania familiei. Sportiva dezvăluie și secretul unei relații care durează de 24 de ani (22 de căsnicie și 2 ani de relație), și anume munca.
„Avem 22 ani de căsnicie, încă 2 de relație, deci de 24 de ani suntem împreună. Secretul e munca. De la început ne-am apucat să muncim amândoi, să facem, să creăm condiții pentru copii. Am și petrecut, dar cu limită, fără extravaganțe. Cred că acesta este un secret.
Îmi place să gătesc de la supe, ciorbe, fripturi de toate felurile la prăjituri. Nu am un fel anume. Tudor iubește pastele, Ștefania nu este pretențioasă la mâncare, dar iubește prăjiturile făcute în casă. De multe ori pregătim împreună deserturile. Alex și soțul meu Cosmin preferă mâncarea făcută în cuptor sau ceaun”, povestește fosta gimnastă.
Simona Amânar a fost o figură dominantă în gimnastica mondială, motiv pentru care are un palmares impresionant de medalii, dar se poate lăuda și cu o viață de familie liniștită și împlinită. Eforturile făcute de fosta campioană de la vârste fragede au dat roade, pentru că acum se poate declara o femeie împlinită și fericită.



Surse foto: instagram.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com, facebook.com
Surse articol: fanatik.ro, gsp.ro, eurosport.ro, cosr.ro, bzi.ro
Tags: Jocurile Olimpice, Simona Amanar