Ce poveste uluitoare a ascuns Ilinca Tomoroveanu. Nu a primit nimic din averea unchiului său, Octavian Goga, dar a știut să se bucure din plin de viață

Ce poveste uluitoare a ascuns Ilinca Tomoroveanu. Nu a primit nimic din averea unchiului său, Octavian Goga, dar a știut să se bucure din plin de viață

Anca Marcus

Pe Ilinca Tomoroveanu o cunoaște o Românie întreagă! Pe parcursul carierei sale bogate și variate, ea a reușit să strălucească în numeroase filme și spectacole de teatru, contribuind la dezvoltarea și promovarea culturii românești.

Pe lângă realizările sale artistice, Ilinca Tomoroveanu a trăit o frumoasă poveste de dragoste, care a durat 42 de ani. 

Însă, bizar sau nu, nepoata lui Octavian Goga nu a primit nimic din averea unchiului său. Află de ce și descoperă-i povestea de viață!

Cine este Ilinca Tomoroveanu

Ilinca Tomoroveanu s-a născut la 21 august 1941, la București, la trei ani după moartea lui Octavian Goga, unchiul său. Copilăria actriței a fost marcată de moștenirea ilustrei sale familii și de amintirile legate de celebrul poet.

Crescând în acele vremuri dificile, când scrierile lui Goga erau interzise, Ilinca Tomoroveanu a fost înconjurată de povestirile fascinante ale bunicii sale, sora poetului, care i-au insuflat un profund respect pentru cultura și literatura românească.

„Faptul că te tragi dintr-un neam de oameni frumoşi (mă refer la sufletul lor, la mintea lor) îţi dă certitudini şi te obligă. Sper că nu i-am făcut de râs. Vremurile au fost grele, iar supravieţuirea e datorată, cred eu, culturii. Şi celor care au fost înaintea noastră”, povestea celebra actriță.

Ilinca Tomoroveanu în tinerețe, poză din profil

Chiar și după moartea lui Octavian Goga, Rășinari, locul unde poetul și-a petrecut ultimii ani, a continuat să rămână un spațiu de pelerinaj ce reunea admiratorii frumoasei poezii a omului de litere.

Artista a avut privilegiul de a fi crescută într-un mediu care a promovat cultura și educația, și, chiar dacă inițial nu se gândea la o carieră în teatru, a intrat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a devenit o actriță de succes.

Ilinca Tomoroveanu in timpul unei prestații pe scena de teatru, într-o rochie roșie

Nu eu am dorit, s-a întâmplat să fie așa. Eu doream să fac muzică, voiam să dau la Conservator. Dar era vremea când, dacă nu aveai o origine sănătoasă, era dificil. Dar, pentru că nu aveam un dosar prea bun, se putea să nu fiu primită.

Prima dată am făcut figurație la Darclee. Apoi am fost chemată să dau o probă pentru filmul „Mândrie” și am reușit. Dinu Cocea a venit la noi acasă, a fost un consiliu de familie și s-a hotărât că, dacă am aptitudini, să dau la teatru. M-am pregătit cu doamna Sorana Coroamă Stanca.

Știam doar două poezii și monologul Julietei. Am dat examen și am intrat. Apoi, pe măsură ce treceau zilele, m-am îndrăgostit de teatru”, povestea Ilinca Tomoroveanu.

                                           

Poveste de dragoste

Actrița s-a căsătorit cu cel mai bun prieten și s-au iubit timp de 42 de ani. Născut în data de 27 martie 1940, în Făget, județul Timiș, Traian Stănescu a fost un mare actor al țării noastre. A absolvit secția de Actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București în promoția anului 1961.

Traian Stănescu și-a lăsat amprenta în lumea cinematografiei românești printr-o serie de roluri memorabile. Dintre acestea, se remarcă prestațiile din filme precum „Dragoste lungă de-o seară" (1964), „Castelanii" (1967), „De trei ori București" (1967), „Surorile Boga" (1968), seria „Mărgelatu" (1980-1986), „Probleme personale" (1981) și „Orgolii" (1982).

Ilinca Tomoroveanu și Traian Stănescu au împărțit o prietenie profundă, care s-a dezvoltat în timp într-o iubire pasională.

„La început, a fost o mare prietenie. Stăteam în același cartier. Am jucat împreună, în teatru și film. Și, deodată, am descoperit că ne iubim. Într-o clipă“, povestea actrița. 

În ciuda faptului că nu au simțit dragoste la prima vedere, relația lor a fost întărită de o conexiune semnificativă, împărtășind multe aspecte comune, de la medii profesionale la prieteni și hobbyuri. Au fost colegi de teatru, frecventau același anturaj și locuiau în același cartier.

Această apropiere de-a lungul anilor i-a condus în cele din urmă la conștientizarea că sunt mai mult decât prieteni - sunt suflete pereche. S-au căsătorit în 1977 și au rămas împreună toată viața. 

Ilinca Tomoroveanu și soțul ei Traian Stănescu îmbrăcați elegan și asortați

Traian Stănescu, în calitate de director al Teatrului Național, a susținut-o pe celebra actriță în multe privințe. Cu diplomație și echilibru, au „navigat” cu succes prin provocările vieții și au menținut o relație aproape perfectă. Secretul? „Ca-n vorba românească: Mai dă, române, mai lasă, jupâne. Cu diplomație, cu echilibru, să găsești nota potrivită“, menționa actrița.

Acest cuplu discret și iubitor de cultură a trăit o poveste de dragoste profundă, ce a fost un model de durabilitate și devotament. Din frumoasa lor poveste de dragoste s-a născut Mihai Stănescu, care le-a dăruit și un nepot. Cei doi erau bunicii lui Victor Alexandru, cel mai răsfățat membru al familiei.

Mihai Stănescu și Victor Alexandru, fiul și nepotul lui Ilinca Tomoroveanu

Moștenirea lăsată de Ilinca Tomoroveanu

Ilinca Tomoroveanu a debutat în industria cinematografică în anul 1960, cu rolul său din filmul „Mândrie".

De-a lungul carierei sale impresionante, a interpretat o varietate de roluri în filme precum „Dragoste lungă de-o seară," „La porțile pământului," „Runda 6," „Frumoasele vacanțe," „Războiul Domnițelor," „Pentru că se iubesc," „Dincolo de orizont," și „De-aș fi Peter Pan."

Pe scena teatrală a debutat în 1964, la Teatrul Național București, în rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu (regia Horea Popescu).

Ea a strălucit în piese scrise de mari dramaturgi români precum Horia Lovinescu, Eugen Barbu, Paul Everac, Tudor Popovici, Delavrancea și Mihail Sorbu, dar și în opere clasice și moderne semnate de autori precum Lope de Vega, Victor Hugo, F. M. Dostoievski, Tolstoi, Alfred de Musset și Jean Anouilh.

                                 

Ilinca Tomoroveanu a fost o actriță de prim rang în teatrul românesc și a deținut funcția de Director Artistic al Teatrului Național I.L.Caragiale din București.

Ultimul său rol, în spectacolul „Avalanșa" regizat de Radu Afrim, a avut loc în 2010. Cu o carieră care a cuprins peste jumătate de secol, Ilinca Tomoroveanu a lăsat o amprentă semnificativă în teatru, film și televiziune.

                                       

Pentru contribuția sa remarcabilă la cultura românească, a fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor în 2004 și numită Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor în 2012.

Actrița s-a stins din viață în 2019 

Ilinca Tomoroveanu a încetat din viață pe data de 2 mai 2019, la 77 de ani, în urma unei îndelungate suferințe. Actrița s-a stins acasă, din cauza unei boli de care suferea de mulți ani, avându-l alături, la căpătâi, pe soțul ei, actorul Traian Stănescu. 

Traian Stănescu, soțul actriței, a încetat din viață la 82 de ani, la trei ani după soția sa. „Acum dansează în ceruri amândoi… Zbor lin, TATĂ!', a scris Mihai Stănescu după moartea tatălui său. 

Marea actriță a teatrului românesc Ilinca Tomoroveanu a fost nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga și verișoara clarvăzătoarei Carmen Harra.

Octavian Goga a lăsat în testament întreaga sa avere soției sale, Veturia, după decesul său. Cu toate acestea, în 1966, Veturia a ales să doneze toate aceste bunuri statului român.

Mai târziu, după mai mulți ani de procese, nepoții Veturiei, Florin și Radu Mureșanu, au reușit să anuleze testamentul și să obțină retrocedarea Complexului Muzeal „Octavian Goga” de la Ciucea, județul Cluj.

În aceste circumstanțe, atât Ilinca Tomoroveanu, cât și Carmen Harra, alături de alte rude, ar fi avut posibilitatea să intre în cursa pentru moștenire. Cu toate acestea, au ales să nu se implice.

„N-am făcut niciodată un titlu de glorie din rudenia cu Octavian Goga. Ioan, nepotul crescut de Octavian Goga, i-a avut pe Alexandrina, mama mea şi pe Mircea Goga. Nu m-am bătut pentru moştenirea lui Goga, dar am aflat că toată averea lui a mers la rudele Veturiei. Am aflat de rudenia cu Ilinca Tomoroveanu de la Mircea, însă nu am cunoscut-o personal pe actriţă”, sublinia Carmen Harra.

Ilinca Tomoroveanu a fost o remarcabilă actriță a scenei românești, cu o carieră ce a traversat mai bine de jumătate de secol și a lăsat o amprentă semnificativă în teatru, film și televiziune.

Cu toate că Ilinca Tomoroveanu a părăsit această lume în 2019, moștenirea ei rămâne vie prin creațiile artistice și contribuțiile aduse culturii românești.

Tulburătoarea poveste de viață a sopranei Angela Gheorghiu. A ales să nu devină mamă, dar soarta i-a adus totuși în grijă un copil

Surse foto: Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook

Surse articol: avantaje, newsweek, digi24, cotidianul

Articolul urmator
Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde
Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde
Cu ce fel de poveste se aseamana viata ta?
Incepe quiz
Cu ce fel de poveste se aseamana viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.