Copilărie de coșmar, cu sacrificii, sudoare și chin: Nadia Comăneci și colegele ei, supuse la tratamente inumane, pentru a face performanță

Copilărie de coșmar, cu sacrificii, sudoare și chin: Nadia Comăneci și colegele ei, supuse la tratamente inumane, pentru a face performanță

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Nadia Comăneci, în prezent în vârstă de 59 de ani, a fost considerată un idol pentru fetițe de pretutindeni pe vremea când concura pe cele mai mari arene sportive ale lumii. Gimnasta era invidiată pentru talentul său, dar și pentru faptul că a reprezentat România la multe competiții internaționale, bucurându-se de dragostea și aprecierea a milioane de oameni din țară, dar și din străinatate.

Cariera admirabilă a Nadiei Comăneci a fost construită cu multe sacrificii, sudoare și chinuri. Puțin știu că, în spatele strălucirii "zeiței de la Montreal", se ascund lacrimi amare, bătăi crunte și tratamente inimaginabile. Nadia Comăneci a trecut prin traume nefaste și fiecare medalie a sa a fost obținută cu mult chin, zile de înfometare și torturi. Copilăria sa a fost marcată de multe episoade negre și a fost tratată cu multă cruzime - totul pentru a face performanță la cel mai înalt nivel. 

nadia comaneci zambeste subtil, in timp ce priveste in alta parte, iar antrenorul bela karolyi se uita spre ea

Sursa foto: Instagram

"Nadia n-a fost o răsfățată a vieții în România lui Ceaușescu"

Aceste detalii halucinante din copilăria Nadiei Comăneci au fost făcute publice într-un volum de peste 400 de pagini numit "Nadia și Securitatea", publicat de Stejărel Olaru, expert în istoria serviciilor de informații. Specialistul a expus, într-o istorisire fără precedent, agresiunile la care au fost supuse gimnastele la lotul național de către cunoscutul antrenor Bela Karolyi, cel care a jucat un rol foarte important în cariera Nadiei Comăneci.

"Nadia n-a fost o răsfățată a vieții în România lui Ceaușescu. Stejărel Olaru pune pe hârtie o aventură pe care o citești cu un nod în gât. Este aventura unui idol batjocorit, a unui om care, la un moment dat, n-a mai putut să sporte. Și a plecat.", se arată în descrierea cărții, realizată de scriitorul Radu Paraschivescu.

Ștejărel Olaru a relatat trăirile Nadiei Comăneci nu doar din perspectiva unei biografii obișnuite, ci a oferit șansa cititorilor de a afla mai multe despre modul crud în care Bela Karolyi își antrena lotul național de gimnastică s-a aflat mereu sub lupa Securității.

nadia comaneci in copilarie, zambeste cu medalia de aur la gat si isi tine mainile deasupra capului

Sursa foto: Imgur

"Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale"

"Față de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare și brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamații din partea părinților. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale, prin exerciții fizice până la epuizare", se arată într-un raport al informatoarei "Georghe Daniela", din 1974.

Gimnastelor nu li se aplicau doar corecții fizice din partea lui Bela Karolyi, ci antrenorul adopta o atitudine extremă pentru a le obliga să nu se oprească din antrenamente. Bela Karolyi nu respecta niciodată indicațiile medicului, lucru amintit și într-o notă a informatoarei anterior menționate: "Înainte de participarea Nadiei la Campionatele Europene, aceasta, având o formă gravă de viroză pulmonară, a primit din partea medicului indicația de a întrerupe total efortul. Cu toate acestea, Karolyi Bela a obligat-o să vină la antrenament cu febră mare și să lucreze cu intensitate maximă, ceea ce a agravat boala și a periclitat sănătatea ei".

Citește și: Nadia Comaneci si Caitlyn Jenner - o prietenie ce dureaza de 40 de ani

Bela Karolyi nu le oferea alocația și le înfometa

Coșmarul prin care a trecut Nadia Comăneci a fost descris și prin propriile cuvinte ale gimnastei, într-un jurnal pe care mama sa l-a citit și în urma căruia a aflat cu stupoare modul îngrozitor cum era tratată de către cel care se presupune că trebuia să îi fie mentor și sprijin.

"Mama Nadiei mi-a citit dintr-un caiet intim al lui Nadia, unde ea își însemna zilnic intimitățile. Din cele citite (...) reiese comportarea pe care a avut-o antrenorul Karolyi cu ele, jignirile, adresări ca: 'sunteți niște vaci, proaste, educat prost de familie, nu sunteți bune de nimic'. Mai mult decât atât, le bătea atunci când un antrenament nu-și atingea ținea, găsindu-le vinovate (...) Nu li se dădea alocația de masă integrală invocând că e păcat să strici mâncarea pe nesimțite", se arată în nota scrisă de informatorul Dan, ACNSAS, dosar 13346, vol. 26, f. 303.

nadia comaneci, in timpul unei competitii internationale, executa exercitiul la barna

Sursa foto: Instagram

Un document extras din arhiva Securității, ce datează din 1977, relatează o discuție între Nadia Comăneci și colega ei, Teodora Ungureanu, cu doi jurnaliști din București. Pentru că întrevederea a avut loc în apartamentul familiei Comăneci (n.r. la Onești), unde Securitatea instalase microfoane, convorbirea lor a fost înregistrată. Atât Nadia Comăneci, cât și Teodora Ungureanu, le-au povestit celor doi câteva dintre momentele din relația tensionată pe care o aveau cu Bela Karolyi.

nadia comaneci, alaturi de antrenorul bela karolyi si buna ei prietena, gimnasta teodora ungureanu

Nadia Comăneci, alături antrenorul Bela Karolyi și de colega și buna ei prietenă, gimnasta Teodora Ungureanu. Sursa foto: Instagram

Jurnaliști: - E adevărat că o dată v-a încuiat în saună?
Nadia: - Noi am plâns, dar nu ne-a încuiat în saună, dar noi plângeam că nu mai puteam sta. Făcea vreo șase reprize, ne scotea afară, ne băga în apă rece și ne băga iar în saună.

- Practic, când a început conflictul dintre tine și Bela?
- După Olimpiadă.

- Și ce i-ai spus atunci, chiar i-ai spus că te lași sau de la ce a pornit?
- Înainte de Cupa Africii a început asta, de atunci nu am mai vrut să fac și tot a dat în scris că n-o să ne mai facă nimic.

- Unde a făcut asta, la federație?
- Da, în fața d. Vieru, d-nei Simionescu și în fața tov. general (n.r. Marian Dragnea).

- De multe ori a scris angajamente din astea?
- A scris de vreo trei ori.

- Și ce scria acolo?
- Că nu o să ne mai jignească.

- Și anume cum vă jignea?
- Ne spunea cuvinte urâte.

- Îmi spui un cuvânt, cum vă spunea?
- În toate felurile, îmi zicea grasă, ei ii-a zis... Hai, zi ce ți-a zis.

Teodora: - Parcă aș fi văduvă cu 15 copii după mine, gâscă beată, zicea grăsimi plutitoare, imbecile.

Părinții fetelor au luat atitudine în anul 1974, atunci când au făcut o cerere către Federația de Gimnastică prin care își arătau îngrijorarea pentru modul cum sunt tratate fiicele lor de către antrenorul Bela Carolyi.

nadia comaneci il priveste fix pe antrenorul bela carolyi in timp ce el se uita catre ea si gesticuleaza

Sursa foto: Instagram

"În perioada 1974-1975, părinții gimnastelor au reclamat în scris la Federația de Gimnastică și verbal conducerii liceului că fiicele lor sunt bătute și jignite de Bela Karolyi, prin cuvintele: 'vacă, tâmpită, proastă, grasă, nespălată' și că le amenință cu diminuarea notei la purtare și înlăturarea lor din lot", a scris locotenentul Vasile Miriță.

O altă notă informativă, a sursei "Lily", dezvăluie faptul că Bela Karolyi a lovit-o pe Nadia Comăneci la un moment dat, din cauza faptului că nu avea greutatea pe care antrenorul o considera ideală.

"A lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale și, văzând că are 45,2 kg i-a mai spus că trebuie să slăbească 1 kg. Pe Teodora Ungureanu a lovit-o în timpul unui antrenament, când a greșit o figură, fapt ce a determinat-o să plângă trei ore. Această situație le-a făcut pe cele două sportive să declare față de sursă că după Campionatele Europene din mai 1977 nu vor mai lucra cu antrenorul Kalolyi Bela", se arată într-un dosar din Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Citește și: Totul despre zeița de la Montreal: cele mai importante momente din viața Nadiei Comăneci

Tentativa de sinucidere

La un moment dat, din cauza înfometării la care era supusă de antrenorul său, Nadia Comăneci a fugit de la baza de antrenament pentru a-și cumpăra cașcaval. Atunci, actorul Benone Sinulescu a fost cel care a recuperat-o de pe străzi și a sunat-o pe mama ei, pentru a-i povesti ce se întâmplă.

nadia comaneci in timpul antrenamentelor de gimnastica, sta pe varfuri si isi ridica mainile pe langa corp

În 1978, Nadia Comăneci a avut parte de un episod nefericit din viața ei. Sportiva a încercat să își ia viața și, mulți ani mai târziu, gimnasta a confirmat în cadrul unui interviu că tentativa a existat în realitate.

"Când m-am mutat și mi-au schimbat antrenorii, nu mi-a plăcut la București. Nu aveam pe nimeni cu cine să vorbesc și am vrut să atrag atenția oamenilor că ceva nu este în regulă, că ceea ce se întâmplă nu este bine pentru mine. Am luat un pic de șampon, nu pentru a mă sinucide, ci pentru a atrage atenția", a declarat pe Nadia Comăneci.

Surse articol: GSP / EVZ / Redactia

Sursa foto principală: Imgur

Surse foto: Getty, Instagram

Articolul urmator
Arta cere sacrificii? De ce a ținut Marius Manole postul extrem în care nu a mâncat nimic timp de 40 de ore
Arta cere sacrificii? De ce a ținut Marius Manole postul extrem în care nu a mâncat nimic timp de 40 de ore
Ce te face speciala?
Incepe quiz
Ce te face speciala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.