Drama ascunsă din sufletul lui Mihai Șora. Și-a îngropat fiul cel mare anul trecut, dar a ținut durerea doar pentru el

Drama ascunsă din sufletul lui Mihai Șora. Și-a îngropat fiul cel mare anul trecut, dar a ținut durerea doar pentru el

Alida Enache

A fost unul dintre cei mai apreciați filosofi și eseiști români, iar pe tot parcursul existenței sale și-a asumat public, cu fiecare ocazie, viziunile despre viață și valorile personale. Înțelept și cu o cultură generală vastă, Mihai Șora, care a decedat în ziua de 25 februarie 2023, la vârsta de 106 ani, a crezut dintotdeauna în forța binelui și a încercat să le demonstreze și altora importanța sa. Din păcate, deși și-a păstrat întotdeauna optimismul, viața sa nu a fost lipsită de tragedii.

În urmă cu doar câteva zile, întreaga Românie primea o veste cruntă: Mihai Șora, una dintre cele mai importante personalități românești, a decedat la venerabila vârstă de 106 ani. Pe tot parcursul vieții sale, filosoful a încercat să demonstreze lumii-ntregi că nimic nu se poate compara cu forța binelui, dar și că optimismul și înțelepciunea sunt unele dintre cele mai de preț valori ale omului.

Mihai Șora nu a avut o viață ușoară, deși întotdeauna a păstrat o atitudine pozitivă. A avut parte de multe suferințe pe parcursul existenței sale, însă a preferat să sufere în șoaptă și să nu împărtășească cu publicul durerea sa.

Și-a pierdut prima soție în urmă cu 12 ani

Eseistul român a fost căsătorit de două ori, iar primei sale soții i-a rămas aproape până când ea și-a dat ultima suflare. Cea de-a doua, în schimb, i-a fost lui aproape până în ultimul moment al vieții.

Mihai și Mariana Șora și-au jurat iubire veșnică în fața altarului în anul 1939 și au fost căsătoriți timp de mai bine de șapte decenii. Prima soție a eseistului i-a oferit acestuia trei copii: pe Andrei, Sanda și Tom Șora.

Mariana Șora s-a născut la Budapesta, în ziua de 26 mai 1917. Părinții ei se refugiaseră acolo, după ce au fugit de război, fiind originari din Timișoara. Întreaga familie s-a întors în țară, tot la Timișoara, în 1919, unde prima soție a lui Mihai Șora a studiat și a învățat limba română. Ulterior, tânăra de atunci s-a mutat la Capitală pentru a studia la Universitatea din București. Ea a obținut două licențe, în filosofie și filologie și, puțin mai târziu, s-a mutat în Franța, ca bursieră a statului francez, alături de soțul ei și copiii lor.

A mai studiat la Universitatea Sorbona, unde a obținut o diplomă în limba și literatura franceză, iar apoi a studiat anglistică la Universitatea din Grenoble.

Cuplul s-a întors în țară abia în 1948, iar în 1977, Mariana Șora s-a stabilit în Germania. Acolo, a început colaborarea cu BBC și ziarul Curentul și a avut grijă de una singură de copiii ei și al filosofului. Din păcate, Mihai Șora nu a vrut să se stabilească acolo alături de familia sa. Prima lui soția s-a stins din viață în 2011, la Munchen.

Ulterior, în 2014, s-a căsătorit cu poeta Luiza Palanciuc, o femeie mai tânără ca el cu 56 de ani. Cea de-a doua soție este și cea care a dat vestea morții eseistului român.

Imagine cu Mihai Șora și Luiza Palanciuc
Mihai Șora și Luiza Palanciuc

Și-a pierdut fiul în anul 2022

Ceea ce puțini știau despre Mihai Șora este faptul că acesta și-a pierdut și un copil, pe Andrei. Tragedia a avut loc anul trecut, iar filosoful nu a vrut să o facă publică. El și-a pus activitatea de pe rețelele de socializare pe pauză pentru o perioadă de timp, în vară, și a suferit în tăcere.

Vestea decesului lui Andrei Șora a fost dată în ziua de 25 iulie 2022, în cadrul unul editorial postat pe Dilema Veche, scris de Petre M. Iancu.

„Moartea ta m-a năucit. Îmi păreai, în copilăria dominată de lumina bibliotecii voastre mai mari decât a noastră, lângă tatăl tău, Mihai, mama ta, Mariana, ca și lângă sora ta Sanda și fratele tău Tom, indestructibil. Ca un dig, convins că va supraviețui și mării, ale cărei valuri se spărgeau de el. (...) Știu că familia ta din Franța și Germania e neconsolată. Cred că, de îndată ce vor afla și ceilalți de plecarea ta, ei și toți cei care te-au iubit vor fi ca mine, dezolați. Știu că ai fi binemeritat ca și foștii tăi colegi de la Televiziune să te comemoreze. Și pe ei i-ai învățat abecedarul libertății, la care n-au prea avut acces, și dreptul efectiv de a o exercita. (...) Adio, prietene. Odihnește-te în pace. Fie ca memoria ta să fie binecuvântată!”, se arată în editorial.

Fiul cel mic al lui Mihai Șora a fost cameraman și a lucrat în cadrul TVR. Deși a locuit și în România și în Paris pe parcursul timpului, a ales, într-un final să se stabilească în Germania.

Tom Șora, celălalt băiat al filosofului, trăiește tot în Germania, unde și-a clădit o carieră în muzică. El este, de asemenea, pictor. Despre sora sa, Sanda, nu se cunosc prea multe detalii, decât că ar locui tot în Occident. În anul 2006, ea menționa în Observatorul Cultural cât de mult își apreciază tatăl.

„Odată, mă plângeam unei prietene că n-am moștenit nimic din capacitatea lui de a pluti peste lucruri, din calmul lui olimpian. „Ce vrei?“ – mi-a spus ea – „Taică-tău e un sânt“. Nu știu dacă e un sfânt, dar este sigur un filozof. Și nu e filozof pentru că a studiat și a scris filozofie, ci pentru că asta este el în străfundul ființei lui. Dacă era cioban și păzea oile, tot filozof ar fi fost! München, septembrie 2006”, a notat aceasta.

Ce mult s-a schimbat Oreste Teodorescu! Trăiește liniștit la țară și a luat calea credinței

Surse foto: Facebook, Facebook

Surse articol: A1, Adevarul, A1

Articolul urmator
Drama din viața lui Mihai Mitoșeru. Și-a pierdut logodnica într-un teribil accident de mașină și a fost considerat vinovat de către familia viitoarei lui soții
Drama din viața lui Mihai Mitoșeru. Și-a pierdut logodnica într-un teribil accident de mașină și a fost considerat vinovat de către familia viitoarei lui soții
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.