Drama vieții lui Paul Newman: ce povară a purtat în suflet, până la finalul vieții, marele actor

Drama vieții lui Paul Newman: ce povară a purtat în suflet, până la finalul vieții, marele actor

Alida Enache

Cine nu și-ar fi dorit să ducă viața lui Paul Newman? Actor, regizor și producător american, marea legendă de la Hollywood a făcut istorie pe micile și marile ecrane încă de la prima sa apariție în lumina reflectoarelor. Talentul său indubitabil dar și ochii de un albastru electrizant i-au adus rapid simpatia publicului și a rămas în sufletele tuturor chiar și după ce și-a dat ultima suflare. Viața sa, pe cât de minunată ar părut din afară, pe atât de dificilă a fost. Puțini știu ca actorul a purtat în inima sa o povoară grea și că toată existența lui a fost controlată de un sentiment teribil - vina.

 Imagine cu Paul Newman din filmul Cat on a hot tin roofSursa foto: Captură Youtube

Drama vieții lui Paul Newman

Pe când avea doar 24 de ani, în 1949, Paul Newman s-a căsătorit cu prima sa soție, actrița și fotomodelul Jackie Witte. La vreme aceea, ea avea 19 ani și încă nu absolvise colegiul, dar acesta nu are un aspect important pentru ei. Cei doi erau tineri, îndrăgostiți, plini de speranțe și aveau tot restul vieții în față. Relația lor a evoluat rapid, iar după nici un an de mariaj, superba blondină cu ochi negrii i-a dăruit actorului primul lor copil, pe Scott. Chiar dacă devenise tată, Paul Newman nu putea renunța la visul său de a deveni actor, astfel că și-a luat familia și au plecat cu toții în New York ca să-și croiască un viitor strălucit. Acolo, el a început să studieze în cadrul Actors Studio sub coordonarea lui Lee Strasberg și, ulterior, a devenit marele actor pe care îl admirăm cu toții în ziua de azi.

Între timp, până la marele său debut, s-au născut și Stephanie Newman și Susan Kendall Newman, cele două fiice ale sale. În anul 1953, după ce a venit pe lume cea de-a doua fiică a sa, Susan, actorul a început să se îndepărteze treptat de Jackie, care era foarte ocupată cu creșterea copiilor lor. Tot în anul 1953 a avut loc și debutul său în teatru, în producția originală „Picnic” a lui William Inge. Încă din acel moment, cariera sa de actor s-a bucurat de un real succes, dar, în schimb, mariajul a început să se destrame. Există și un motiv concret pentru acest lucru: actorul o cunoscuse pe actrița Joanne Woodward în cadrul unor repetiții, o femeie încântătoare care i-a furat inima într-o secundă și pentru totdeauna. Bineînțeles, divorțul de Jackie Witte a urmat imediat, chiar în 1958, acesta hotărând să-și petreacă restul vieții alături de noua sa iubire. Tot în același an, Paul Newman s-a căsătorit cu cea de-a doua și ultima sa soție, Joanne, care, ulterior, i-a oferit și trei fiice: pe Nell, Claire Olivia și Mellisa.

În timp ce artistul se bucura de noua sa familie, dar și de o minunată carieră în film și teatru, copiii săi din primul mariaj au început să-l urască și să-l judece pentru hotărârea de a-i părăsi. Cel mai afectat de absența tatălui său a fost chiar Scott, care, cu timpul, a dezvoltat o dependență pentru alcool și droguri, încercând să scape de durere provocată de acesta. Viața sa nu a fost deloc roz, mai ales că se lovea de reputația tatălui său de fiecare dată când încerca să-și consolideze un renume în actorie.

Problemele lui Scott au devenit din ce în ce mai serioase în anul 1974, în luna februarie. A fost arestat deoarece lovise un polițist în cap, fiind în stare de ebrietate avansată. Când a aflat că fiul său este alcoolic, Paul Newman a încercat să-l readucă pe calea cea bună, plătindu-i doi psihologi care să-l consilieze, dar și lecții de actorie că să-și poată împlini visul de a ajunge la Hollywood. Aceasta a fost doar o soluție temporară pentru că Scott a revenit la vechile sale obiceiuri într-un timp foarte scurt, nefiind deloc impresionat de ajutorul tatălui său. Au urmat iar multe nopți nedormite, petrecute prin apartamentele prietenilor, alături de cei mai buni amici ai săi: alcoolul și drogurile.

Acest stil de viață, dar și trauma suferită încă din copilărie i-au adus rapid sfârșitul lui Scott Newman. A murit din cauza unei supradoze de droguri la doar 28 de ani, în 1978, presupunându-se că a fost vorba de sinucidere. Se pare că acesta a fost prețul pe care a trebuit să-l plătească actorul Paul Newman pentru a putea trăi alături de marea sa dragoste, Joanne Woodward (91 ani), care i-a rămas alături până la ultima suflare.

În urma tragicului eveniment, răpus de vină, actorul cu ochii de un albastru electrizant a înființat o tabără de vară unde a început să aducă anual în jur de 13.000 de copii cu boli precum cancer și SIDA, dar și o fundație pentru descurajarea abuzului de droguri la tineri, Centrul Scott Newman. În paralel, el a donat sume considerabile altor organizații din veniturile Newman’s Own.

"A fost cea mai tristă zi din viața mea. Niciodată nu cred că voi scăpa de acest păcat care mă apasă", a declarat actorul la vreme aceea.

Imagine cu Paul Newman într-un interviu din 2005Paul Newman în anul 2005, la 80 de ani

Sursa foto: Captură Youtube

După toate aceste evenimente, traiul său și-a continuat firul firesc până în vara anului 2008, când a fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Actorul simțea că viața îi este pe terminate și nu a încercat să se împotrivească nicio clipă sorții sale. După chimioterapie s-a întors acasă și și-a petrecut ultimele clipe ale existenței alături de întreaga sa familie, printre care și fiicele sale din prima căsătorie, Susan și Stephanie. În data de 26 septembrie 2008, cei mai frumoși ochi albaștri de la Hollywood s-au închis pentru totdeauna, lăsând în urmă lacrimi și suspine, dar și o adevărată comoară cinematografică de care ne vom bucura pe vecie.

Citește și: Drama demnă de un scenariu de film a unui mare actor român: soția i-a fost otrăvită de propria lui mamă

Surse articol: Okmagazine, Topinfoweb, Rocksoffmag

Sursa foto principală: Captură Youtube

Surse foto: Facebook, Youtube

Articolul urmator
Povestea de viață a marelui Clark Gable. Actorul și-a pierdut iubirea vieții sale într-un accident aviatic
Povestea de viață a marelui Clark Gable. Actorul și-a pierdut iubirea vieții sale într-un accident aviatic
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?
Incepe quiz
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (64)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.