Fiica Adrianei Iliescu, șefă de promoție la absolvirea liceului

Fiica Adrianei Iliescu, șefă de promoție la absolvirea liceului

Ramona Jurubita

Nu este român care să nu cunoască povestea de viață a Adrianei Iliescu (85 de ani), fost profesor universitar de literatură română, după ce, la vârsta de 67 de ani, a luat pe toată lumea prin surprindere când, pe 16 ianuarie 2005, a născut, devenind cea mai bătrână femeie din lume de la acea vreme care a dat naștere unui copil, după ce a apelat la fertilizarea in vitro.

UPDATE 8 august 2023: Deși au trecut aproape două decenii de la momentul în care Adriana Iliescu a intrat în cartea recordurilor ca fiind cea mai bătrână femeie care a adus pe lume un copil, oamenii încă sunt intrigați de acest subiect. Femeia a născut prematur, după ce în a 33-a săptămână de sarcină s-a confruntat cu probleme serioase. Important de menționat este că ovulul și materialul seminal au provenit de la donatori anonimi, iar fosta profesoară de română a fost, practic, doar mamă purtătoare.

Iată ce spunea la acea vreme profesor doctor Bogdan Marinescu, cel care a avut grijă de mamă și care a devenit și nașul de botez al fetiței:

„S-au implantat trei embrioni și au prins toți trei la început. Numai că în scurt timp, unul dintre embrioni s-a oprit din evoluție. Același lucru s-a întâmplat în săptămâna a 33-a cu al doilea făt, o fetiță. Medicii i-au făcut Adrianei Iliescu imediat cezariana pentru a salva cel de-al treilea bebeluș. Eliza a avut la naștere doar 1,45 kg și a rămas în spital circa două luni.”

Deși nu este mama biologică a Elizei și a fost doar mamă purtătoare, Adriana Iliescu a reușit să o crească singură și i-a explicat încă de la început situația în care se aflau. Acum, fata este majoră și probabil că deja au avut o discuție mai serioasă, în care i s-a explicat, potrivit vârstei, întreg procesul prin care a venit pe lume.

„M-a întrebat unde e tăticul ei. I-am spus că tati este plecat în străinătate, să lucreze. De fapt, Eliza știe că are mai multe rude, inclusiv bunici în afară. Dar o să-i spun la un moment dat adevărul, pentru că ea oricum va afla. I-am spus că mai târziu, când o să mai crească, o să discut cu ea și o să-i povestesc totul.”, a dezvăluit Adriana Iliescu în urmă cu mai multă vreme.

UPDATE 17 ianuarie 2023: Eliza Maria Iliescu este oficial majoră! Fiica Adrianei Iliescu, care acum are 84 de ani, și-a sărbătorit ieri, 16 ianuarie, ziua de naștere. Cu această ocazie, amintim că în anul 2005, fosta profesoară universitară a devenit cea mai vârstnică femeie care a dat naștere unui copil în România. La vremea aceea, povestea nașterii sale a devenit virală în întreaga lume și nu puțini sunt cei care i-au judecat decizia de a aduce un copil pe lume la aproape 67 de ani.

Adriana Iliescu a început tratamentele pentru oprire a menopauzei în anul 1995, iar fertilizarea în vitro a avut loc în anul 2004, prin donatori anonimi. Ulterior, ea a rămas însărcinată cu tripleți, însă unul dintre embrioni și-a încetat dezvoltarea și a murit. Puțin mai târziu, după 33 de săptămâni de sarcină, fătul cel mic dintre cei doi rămași a murit de asemenea. Bebelușul supraviețuitor a fost numit Eliza Maria Bogdana Iliescu, Bogdana fiind numele celui de-al doilea făt care nu a supraviețuit.

UPDATE 3 octombrie: Încă un motiv de bucurie pentru Adriana Iliescu. Se pare că fiica ei dorește să-i calce pe urme și vrea să devină profesoară. Eliza a fost admisă la Facultatea de Litere și Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București și plănuiește să urmeze cursurile celor două facultăți în paralel, cu toate că efortul financiar va fi considerabil. 

Am făcut un calcul și putem face asta. Poate vom lua și un credit, vom vedea! Ar fi vorba despre circa 4.000 de lei anual, o sumă pe care cred că o vom putea acoperi din pensia mea, repet! Știm amândouă că nu va fi simplu. Dar cred cu tărie că va reuși să le facă față! Nu ne-a fost ușor, dar am trecut împreună prin toate. Am trăit din pensia mea de profesor, aș adăuga chiar profesor universitar, dar și din indemnizația pe care o primesc de la Uniunea Scriitorilor.Adică ceva în jurul a 2.000 de lei. Nu dau amănunte, însă una peste alta nu e vorba decât despre o pensie amărâtă. Ne-am gospodărit cu cât am avut și nu am cerut nimănui nimic!", a declarat Adriana Iliescu.

UPDATE 7 septembrie: Fiica Adrianei Iliescu a devenit studentă. A luat Bacalaureatul cu note mari, iar acum a fost acceptată la două facultăți din București. În mod clar, pentru „cea mai bătrână mamă din România” este o mândrie să vadă reușitele fiicei sale. Fosta profesoară universitară a stat de vorbă cu jurnaliștii de la Click și le-a povestit despre vacanța ce tocmai s-a încheiat, dar și despre planurile de viitor pe care le are Eliza Iliescu.

„Suntem bine. Tocmai ce am venit dintr-o vacanță de pe Valea Prahovei și a fost minunat, ne-am relaxat, ne-am bucurat de aerul curat de afară. Sunt bucuroasă că Eliza a reușit la două facultăți cu profil uman. O să facă ambele facultăți, normal, ce are? Sunt două Universități diferite din București. O să se deplaseze cu taxi și astfel o să ajungă de la una la alta.”, a declarat Adriana Iliescu pentru sursa menționată.

Adriana Iliescu și fiica ei, Eliza Maria Bogdana Iliescu.

Se pare că ambiția tinerei este mare și are de gând să își împartă timpul între cursurile de la cele două instituții. A urmat exemplul mamei și s-a înscris la profilul uman, semn că îi calcă pe urme și că are toate șansele să devină profesoară ca ea. Adriana Iliescu le-a mai dezvăluit jurnaliștilor cum se pregătește conștiincioasa boboacă pentru primul an de facultate. „Acum, Eliza citește, se pregătește pentru facultate, tocmai ca să nu fie luată prin surprindere. Sunt tare mândră de mine și de fiica mea, iar când o văd cât este ambițioasă și își dorește mai mult și mai mult de la viață. Fiica mea este cea mai mare realizare, am scris peste 20 de cărți până la această vârstă, dar fiica mea e cea mai mare realizare!”, a mai spus femeia.

A comparat realizările din viața ei și a ajuns la concluzia că Eliza Iliescu este cea mai mare dintre toate. Nimic nu este la fel de important ca sufletul căruia i-a dat viață, deși nimeni nu credea că are șanse să o facă în pragul vârstei de 67 de ani.

----

Povestea mamă-fiică merge mai departe: Eliza Maria Bogdana Iliescu se apropie acum de majorat, fiind deja domnișoară în toată regula. Tânăra a terminat clasa a XII-a cu medie mare, devenind chiar șefă de promoție, și plănuiește să calce pe urmele mamei sale, pe care o face mândră în fiecare zi. Eliza a acordat un interviu colegilor de la Impact și a vorbit despre performanțele ei școlare, dar și despre planurile de viitor. Se pare că drumul pe care va merge i-a fost călăuzit în totalitate de fosta profesoară universitară.

Adriana Iliescu în timp ce o pupa pe fiica ei când era mai mică.

„Nu-mi place să mă laud cu asta! Așa că nu vă voi spune exact media mea generală. Să zicem că e de peste 9.50!”, a dezvăluit aceasta cu modestie.

Notele ei au fost obținute pe merit, fiindcă a încercat să facă abstracție de la faptul că era fiica unei personalități importante și s-a văzut mereu egală cu toți colegii săi.

„Nu m-am considerat niciodată, așa cum spuneți dumneavoastră, o mică-vedetă. Dimpotrivă am fost și sunt un om normal. Colegii și profesorii mei așa cred că m-au privit. Și eu la fel pe ei, ca pe niște oameni normali. Uneori, însă, am aflat că există și excepții. Nu-mi face nicio plăcere să vorbesc despre asta și vreau ca lumea să mă considere un om normal, așa cum îi văd și eu pe cei din jurul meu.”, a mai spus Eliza Iliescu pentru sursa menționată.

Adriana Iliescu o îmbrățișează pe fiica ei, Eliza.

Acum se află la un pas de Bacalaureat, treapta uriașă spre maturitate pentru toți care termină liceul. După spusele sale, nu se teme de nimic fiindcă știe ce poate.

„M-am pregătit bine pentru acest examen, așa că-l aștept încrezătoare în forțele mele. Nu am prea mari emoții!”, a mărturisit fata.

Deși mulți copii din România care termină liceul cu note mari vor să plece la studii în străinătate, ea nu face parte din această categorie. Le-a declarat reporterilor de la Impact că vrea să se înscrie la două facultăți de la noi din țară, iar alegerile sale nu sunt deloc surprinzătoare. Toți oamenii care știu cine a fost mama ei ar fi putut să intuiască faptul că aceasta a insuflat aceleași pasiuni în sufletul copilului său.

„Nu am luat niciun moment în calcul varianta de a studia în străinătate. Așa că m-am oprit asupra a două variante. Este vorba despre Facultatea de Litere, dar și de cea de Filosofie. Am decis să urmez modelul mamei și cum ea a fost profesoară, asta vreau să fac și eu! Realizez că nu va fi simplu, mai ales că voi încerca să le urmez în paralel, dar îmi doresc să încerc să fac asta! Și să calc pe urmele mamei.”, a declarat fiica Adrianei Iliescu.

Adriana Iliescu în sala de clasă, alături de fiica ei, Eliza Iliescu.

Femeia care i-a dat viață este și autoarea unor romane pentru copii, așa că Eliza Iliescu a învățat să aprecieze literatura, dar nu vrea să renunțe nici la înclinația pentru filozofie și hotărât să urmeze cursurile a două facultăți.

„Ar fi multe de spus despre preferații mei. La filosofie sunt stoicii, pentru modul în care priveau lumea. În materie de poeți, nu știu să vă răspund! M-ați luat prin surprindere! Cred că-mi plac și Lucian Blaga, și Nichita Stănescu. Vom mai vedea ce părere voi avea și la sfârșitul anilor universitari.”, a adăugat ea.

Adriana Iliescu în fața școlii alături de fiica ei, Eliza Iliescu, care este îmbrăcată în uniformă.

Adriana Iliescu a împlinit 84 de ani pe 31 mai, iar fiica a sărbătorit-o cum se cuvine, cu un tort, potrivit Impact. Deși a fost întrebată despre cum a decurs ziua specială, nu a vrut să ofere prea multe detalii și a ales cu mare grijă cuvintele folosite în momentul în care a vorbit despre cea mai importantă femeie din viața ei.

„Au mai fost și alte mici surprize, dar aceste amănunte țin mai degrabă de intimitatea unei familii, așa că nu le voi face publice. Mama, în schimb, e bine. E sănătoasă și a primit multe telefoane de felicitare de ziua sa. Iar asta ne-a bucurat foarte mult pe amândouă!”, a spus în final Eliza Iliescu.

Eliza Iliescu, fiica Adrianei Iliescu, zâmbitoare, cu părul lăsat pe umeri și îmbrăcată într-un pulover roșu, cu uniforma școlară pe deasupra.

Deși veniturile încasate de fosta profesoară universitară nu sunt mari, ea a reușit să își crească fiica și s-a asigurat că nu îi lipsește nimic. Într-un interviu mai vechi acordat pentru Playtech, a dezvăluit că se descurcă foarte bine cu aproximativ 2000 de lei pe lună și că nu au apelat niciodată la ajutorul nimănui. Eforturile și dedicarea mamei se reflectă perfect în evoluția tinerei care a reușit să termine liceul ca șefă de promoție.

Citește și: Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din România, a decis cui o va încredința pe Eliza, după ce ea nu va mai fi

Surse foto: Youtube

Surse articol: Impact, PlaytechLibertateaClickCapital, SpynewsImpact

Articolul urmator
Andreea Tonciu, despre posibilitatea ca fiica ei să pozeze nud în viitor: „Vedetele mari, de afară, fac chestia asta”
Andreea Tonciu, despre posibilitatea ca fiica ei să pozeze nud în viitor: „Vedetele mari, de afară, fac chestia asta”
Vei deveni sefa in viitor?
Incepe quiz
Vei deveni sefa in viitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.