Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Fizicianul Leon Lederman a murit, la 96 de ani

Vineri, 05.10.2018
de Ana Munteanu

Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) din Statele Unite au dat vestea tristă a zilei: omul de ştiinţă Leon Lederman, care a fost directorul instituției din 1978 până în 1989, a murit. Fizician şi laureat al Premiului Nobel, Lederman, supranumit ”Părintele particulei lui Dumnezeu”, ajunsese la venerabila vârstă de 96 de ani.

Leon Lenderman fumand pipa

Leon Lenderman a câștigat în anul 1988 Premiul Nobel, alături de alți doi oameni de știință - Jack Steinberger şi Melvin Schwartz -, pentru studiul lor din 1966 privind neutrinii. Datorită descoperirii lor, fizicienii din prezent au ajuns să știe de existenţa a trei tipuri de neutrini: electronici, miuonici şi taonici. Aportul lui Lenderman la lumea științei nu s-a oprit aici. Regretatul om de știință a fost cel care a condus echipa care a descoperit particula quarc bottom şi a fost director al Fermilab în timpul construcţiei acceleratorului Tevatron, cel mai mare accelerator de atomi din lume, care a funcţionat din 1983 până în 2010. Fizicianul este binecunoscut pentru expresia din cartea sa „Particula lui Dumnezeu: Dacă universul este răspunsul, care este întrebarea?”, în care făcea referire la bosonul Higgs, ultima piesă lipsă a modelului standard al fizicii privind particulele fundamentale, ce a fost descoperită abia în 2012.
În anul 2015, Leon Lederman a pus la vânzare medalia Nobel, pe care o primise în urmă cu 17 ani, pentru suma de 325.000 de dolari.

Surse foto: GETTY

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!